21. nov 2007 11:42
Do danes sem si pridelala kar nekaj jubilejnih nagrad, zato imam kar pestre izkušnje. Zamenjala sem samo tri delodajalce, pa precej delovnih okolij. Trdim lahko, da predvsem odnosi med zaposlenimi vplivajo na klimo in na veselje do dela.Po raziskavah ljudje postavljalo delovne pogoje pred plačo.
Pisarno sem nekoč delila s še 16 kolegicami ( ker so v času mojega odpovednega roka pri drugem delodajalcu zaposlili gospo z lepljivimi prsti, ki je nujno rabila službo). Res je trajalo samo nekaj mesecev, preden so me razporedili v "elitni" oddelek. Takrat sem bila še precej mlada in se nisem dosti vznemirjala, ker je bilo to sobivanje samo začasno. Povem vam, videla sem, kako lahko sodelavci naredijo drugim pekel na zemlji. Na srečo me je njihovo zloba obšla.Ko sem odšla iz tiste pisarne, kjer niso smela biti odprta okna, kljub nekaterim verižnim kadilcem, so sicer krožile govorice o napredovanju preko postelje resnično pokvarjenega kadrovika, vednar mi je bilo res vseeno.
Delila sem pisarno z nekaj osebami, ki so vpričo mene lenarile, sama pa sem bila zaradi obilice dela delala pozno v noč. Preživela sem čas pijanskega šefa, ki je z dopoldanskega pohoda prišel naspidiran in me je dal poklicati v pisarno, kjer sem mu morala iz glave odgovrajati na vprašanja iz stroke, kot na kakšnem izpitu. Ko je nekoč v času malice dobil obisk drugih pijanskeh frendov in so bile tajnice na malici in edina sem bila edina dosegljiva, me je poslal v kantino po kozarce za pijačo, ki jo je skrival v omari. Uganili ste, s stisnjenimi zobmi sem mu skoraj vrgla pladenj s kozarcem v naročje in mu kaj takega ni prišlo nikoli več na misel.
Preživela sem čas strastnih kadilcev, zrelega gospoda, ki je v mojem zornem kotu vsake toliko odpiral predal in oslinjen ogledoval slike nagih bab, da se mi je obračal želodec.
Uspešno sem se uprla šefu, ki je kričal nad podrejenimi za vsako malenkost. Nekega dne sem na visokih petah preprosto odkorakla s sestanka in sporočila tajnici, da se ne vrnem, dokler se dere nad mano. V kratkem dialogu, me katerim je sezul svojo debelo nogo iz mokasin in jo vrtel pod mizo, da se je iz belega frotirja videla luknja na peti, sem mu povedala svoje. Za razliko od kolegov sem dobila poseben status, drugi pa so še naprej in še danes dregetali pred vstopom v pisarno, mene je pa še nekajkrat vrglo v zrak njegovo kričanje, saj sva imela skupno steno. To je bilo najbolj podlo, spletkarsko in pokvarjeno bitje, ki sem ga kdaj srečala in samo čakam trenutek, da se mi bo ob prvem srečanju iskreno vrgel v objem. Glede na stvari, ki so se dogajale ( zaradi njega je odšlo zelo veliko dobrih sodelavcev), si zasluži samo strel v glavo.
Ne bi rada prezrla hedonističnega šefa. Izrazito neprivlačen gospod zrleih let je imel številne ljubice, ki jim je i izdajal poslovne tajne. Seveda se je ena od aktulanih ljubic hvalila z novicami iz prve roke. Me prav zanima, kako bi pogledala, če bi vedela, da mi je šef z gnusom pripovedoval o njej, ki je polita z galonami Poisna prihajala in odhajala v službo, kadar se ji zljubilo. Ni imela nobenega strokovnega znanja, razne posebne specilalizacije. Ukvarjal se je z lastnimi posli in je bil pogosto odsoten, čeprev včasih ni bilo mogoče brez njega. Prijateljica ga je cele dopoldneve videlvala pri ljubici, s katero sta bili sosedi.Velikokrat se je vrnil malo pred koncem službe, pijan ko čep. S prsti, ki so bili beli od stiska ,se je naslanjal na mizo, da ni padel podnjo. Še danes vidim tiste izbuljene oči in zaripel obraz, ko je odobril moje predloge. To delovno okolje je bilo tako po izobrazbeni strukturi kot po vrednostah popolno nekaj posebnega. Pijanska druščina, nenehne zasebne zabave izbranih oseb, Sodoma in Gomora, lahko opišem z eno besedo, pa sem prepričana, da bi vas bi o pikantnih podrobnostih še vseeno streslo.
To so nekatere moje različne izkušnje. Imela sem obdobje krasnih sodelavcev, za katerimi sem prelivala solze, ko so odšli, nekatera srečanja so še danes vesela, s samo dvema pa sem prijateljica ža vrsto let.
Na začetku delovne poti mi je starejši sosed, ko sem mu potožila, da sem nesrečna v službi , rekel takole: "95% ljudi ni zadovoljnih s službo in samo 5% jih pri delu uživa. Enkrat si v eni in drugič v drugi skupini. V življenju pa se je treba truditi, da si v tisti manjšini. In ti si šele na začetku."
Hvaležna sem za vsak trenutek, ko sem bila v tistih 5% in tudi za izkušnje, ki mi jih je dalo tisti 95% včasih res neznosnih pogojev.
Ko ste zjutraj slabe volje, se spomnite, da nekaterih doživetij iz moje predhodne zgodbe pa le niste skusili na svoji koži.
Drugače pa se v celoti strinjam z Vendelino jr. Ko bom velika, pa bom napisala knjigo o mobbingu, ki bo nekoč kaznivo dejanje in o zgodbah, ki se nikomur ne bi smele zgoditi niti v sanjah
F r i n a