Neurje po sloveniji

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

19. sep 2007 10:58

Najbolje bi bilo dobiti direkten kontakt s prizadetimi ljudmi, kajti tudi pri meni so RK, Karitas in podobni izgubili zaupanje. Če je katera iz Selške doline in to trenutno bere (kar pa težko verjamem) bi prosila, da se javi oz. pove kontakt s katerim bi se dalo sodelovati - mogoče kak predsednil gasilskega društva, vaške skupnosti, civilne zaščite. Tudi na našem koncu je bilo včeraj čudno a še zdaleč ne tako kot v Železnikih. Vendar pri nas je žal prišlo do tragičnega dogodka, da je v sosednji vasi umrl mlad prostovoljni gasilec.

barbara9  

član od: 31.1.2007

sporočila: 756

19. sep 2007 12:02

Grozljivo je! Kaj mi danes pripovedujejo ljudje, ki so uspeli priti v Loko. Ljudje so obupani! V tem trenutku še ne vedo čisto dobro, kaj naj. Nekateri so ostali v Loki in bodo šele sedaj poskusili pridi do doma. So brez vode, hrane, elektrike, tel. linij, brez vsega. Prav vse jim je odnesla voda. Res bodo potrebovali vso pomoč, ki jim jo lahko nudimo. barbara9

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. sep 2007 12:32

Lepo, da je toliko solidarnosti med ljudmi in praktična volja za pomoč. Zdaj je pa treba tole razumno kanalizirati. Ni razloga, da bi vsak po svoje nekaj zbiral in se potem neorganizirano pojavljal na popljavljenem območju - ker bo s tem prvenstveno motil tiste, ki so profesionalno usposobljeni za reševanje in pomoč. Tam so ceste poškodovane, tla so razmočena - ni razloga, da bi kdo tja po nepotrebnem vozil, iskal kakšne bližnjice, potem bi se pa zadeva še bolj grozno končala. Kdor ima sorodstvo in znance od tistega konca, tisti lahko neposredno materialne stvari pošlje po pošti. Kdor jih pa nima, je pa zadeva takšna: Denar je univerzalno menjalno sredstvo in ga boste lahko kmalu nakazali. Prepričana sem, da bodo vse organizacije, ki so pri nas registrirane za humanitarno pomoč, odprle posebne račune, kamor se bodo nakazala sredstva in boste vplačali na ta račun (stroški plačilnega prometa se na humanitarnih računih ne obračunavajo). Verjetno bodo tudi tekle akcije po mobilnih telefonih. Dajmo, uporabimo standardizirane načine za pomoč, bodimo velikodušni v tem elementu, ni pa treba v lastni režiji pomagati "kar tako", ker s tem delamo več zgage kot koristi. Vendelina jr.

stara  

član od: 12.10.2005

sporočila: 380

19. sep 2007 13:45

Številke računov že javljajo po radiu, prav tako lahko pošljemo SMS preko Mobitela. stara

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

19. sep 2007 13:49

Ja, Vendelina, najbrž imaš prav... Ampak veliko nas tam ne pozna prav dosti ljudi. Klicala sem kolegico v Cerkno, pa mi je rekla, da pri njih ni posledic, da je pri svakinji "le" odneslo cesto. Drugje ne poznam nikogar. Mislim, da je bilo huje v okolici Železnikov in Škofje Loke. Kar se denarja tiče ne vem, če sem tako korajžna... humanitarnim organizacijam pa ne zaupam preveč. Čisto iskreno!!! Ko slišiš kakšno plačo ima nekdo na RK, kakšno odpravnino dobi!?! Ne, hvala. To je tako, kot je Jernej zapisal v neki drugi temi, gre jim najprej za svojo rit... V mislih sem imela tako akcijo, da se v različnih krajih po Sloveniji zbira reči, ki jih lahko podarite. V Ljubljani en član, na Primorskem npr Anamarija1, v Zasavju Elaphus ali Ežoj, na Gorenjskem spet nekdo drug,... Reči bi moral vsak zapakirati v škatlo in nanjo napisati kaj je notri, da ne bi bilo na koncu prevelike zmede. V končni fazi lahko reči dostavimo tudi čez nekaj dni, saj so nekateri res ostali brez vsega in jim bo tudi takrat prav prišlo. Če nam ostane, pa peljemo h kakšni družini, za katere so zbirali denar npr. pri Tedniku ali pač peljemo robo h kakšni organizaciji. Petra se je že javila, da bi peljala, če bi bilo treba; morda ima še kdo kak kombi doma... Ne vem, ali smo za akcijo, ali ne??? Ali se rajši držimo Vendelininega nasveta in doniramo denar? veverica

veverica  

19. sep 2007 13:51

Tole sem našla na strani rtvslo: Pomoč za ljudi s prizadetih območji sta že začela zbirati Rdeči križ in Slovenska Karitas. Posamezniki, podjetja in ustanove lahko prispevke po svojih močeh nakažejo na tekoča računa 02140-0015556761, sklic 4026 (Rdeči križ), in 02140-0015556761, sklic 00 6106, namen: poplave (Slovenska Karitas). veverica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. sep 2007 13:57

Veverica, saj misel je prijazna, vendar - ne vidim razloga, da bi se šli amaterski kuharji še amaterski zbirno logistični center. Te materialne stvari je treba pregledati, popisati, sortirati, odpraviti v neko zbirno bazo....in vse to stane in verjetno ne pričakuješ, da bi kdo plačeval škatle in poštnino in notri dajal stvari, ki so jih drugi benevoletno odstopili, do tu naprej se naj pa eden, ki nima ravno veliko tozadevnih izkušenj, praktično s piskri in oblekami zafrkava? Komu naj pa to zadevo dostavi? Pa s tem še tvega, da bi čez kake tri mesece kdo rekel, da ne ve, če so njegovi lonci končali v Železnikih ali pa kje drugje... Ga ni čez denar. Saj je več humanitarnih organizacij, pa si izberi tisto, ki ti najbolj ustreza. Vendelina jr.

veverica  

19. sep 2007 14:19

Mislim, da imava obe svoj prav. Prepričana sem, da bi se dalo tudi to izpeljati, če bi le še nekaj ljudi pokazalo voljo... Sicer pa se lahko tudi tako zmenimo: vse, ki prebirate tale tekst, prosim v imenu žrtev neurja, da nakažete nekaj denarja eni izmed organizacij, ki zbirajo denar za prizadeta območja. Pomislite, če nakaže cca 300 oseb s foruma recimo po 10 € (ni vrag, da toliko lahko darujemo!!!), bomo zbrali skupaj že 3000 €, kar pa ni malo. Če bodo lahko tisti, ki lahko nakažejo več, bolj radodarni, bo še toliko bolje... Pomagajmo, po svojih močeh! veverica

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

19. sep 2007 14:31

Saj se vse lepo sliši...ta solidarnost in te reči. Ampak, menda ja ne misliš, da se bo vsak tisti, ki bo kakorkoli kje pomagal, prišel potem sem prforčkat in se po prsih trkat, kako humano dejanje je opravil. Mediji, humanitarne organizacije, so tako glasni, jasni...ne verjamem, da je kaj dosti tistih, ki niso slišali za to naravno nesrečo. Tisti, ki b o želel pomagati in seveda tisti, ki zmorejo pomagati, bodo to naredili, pa če tu pišete o tem in krešete mnenja, na kakšen način, al pa če ne. In večina tistih tega ne bo prišla pol sekunde po tistem, ko bodo kaj nakazali, tega sem razlagat.

In se čisto strinjam z Vendelino jr., ko pravi, da je v tem trenutku neodgovorno lazit tja in delat napoto tistim, ki zadeve po profesionalni plati skušajo sanirati za prvo silo. Govorim iz lastnih izkušenj ne dolgo nazaj. Raznorazni firbci in znanci in neznanci od vsepovsod so nam bili, če čisto iskreno povem, v napoto v tistih prvih dveh, treh dneh. Čez teden dni se pa itak malokdo spet spomni, kaj se je zgodilo, ker se je že kje drugje ponudila kost za glodanje.

Ognjič

PISTACIJA  

član od: 7.1.2007

sporočila: 105

19. sep 2007 14:34

Ljudje so prizadeti - eni bolj, drugi manj. Sem v najstniških letih tudi doživela zalitje kletnih prostorov v domači hiši. Ampak, zaboga, ljudje imajo svoje dostojanstvo in niso vojne sirote 3. sveta, ki bi vzele karkoli. Tu mora nekdo višji priskrbeti podatke, kaj sploh potrebujejo: nujno hrano za par dni, morda suhe jogije, obuvala? Mislim, da še v tako krizni situaciji ne moremo pomagat v smislu: podarim fritezo, ker je itak nič več ne rabim, pa rožasto posteljnino, ker je itak čisto iz mode, ... potem pa se čez čas jezit, da vam še hvaležni niso bili. Ne me narobe razumet tisti, ki na nesebičen način želite pomagat in kaj podarit. Hočem reči le to, da v prvi vrsti mora priskočit na pomoč država(mimogrede, mogoče se še spomnite položnic izpred par let - Posočje), sosedje, ki so manj prizadeti, večja podjetja, humanitarne ustanove itd., mi pa vedno lahko prispevamo denar, če želimo, ki je tudi najbolj dobrodošel. Ali pa skušamo navezati stike in dobiti informacije, kaj potrebujejo. Želim vsem dobro, prizadetim pa čimhitrejše vračanje v normalno življenje. Čeprav te je po takih dogodkih, če jih doživiš na lastni koži, za vedno strah. Lp PISTACIJA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti