Katalog bakker

ferda  

član od: 1.10.2003

sporočila: 280

21. jan 2006 20:53

vsem ki mislite da voluhar ne bo pohrustal tulipanov če so nasajeni med narcise , si skoraj upam trditi da nimate prav. doma imam oziroma sem imela nasajenih vsaj 100 čebulic tulipanov med ravno toliko narcisami pa mi jih je skrbno pofrezal do zadnjega . upam da boste imeli več sreče kot jaz

gordana  

član od: 7.11.2004

sporočila: 539

22. jan 2006 10:17

Pozdravček! Kot prvo naj povem da ima Ferda prav. Sama sem imela posajenih cca 150 tulipanov in hiacint med narcisami (imela sem en kupček enega en kupček drugega). Glede carskega tulipana pa le to - tudi oni so že na njihovem "meniju". Lijana - lani jeseni sem obe gredi založila z žičnimi košarami (sama sem jih delala-različne velikosti - glede velikosti čebulic) in sem na novo posadila gredi. Rezultat bo viden kmalu - spomladi! Se slišimo takrat! Čao gordana

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

22. jan 2006 10:46

Plastične košare se da videti v novem bakkerjevemu katalogu na strani 24. V Merkurju so še enkrat cenejše, pakirane so po tri skupaj in so nekaj čez 600 SIT. LP

gordana  

član od: 7.11.2004

sporočila: 539

22. jan 2006 14:37

Lijana, te košare ko so v Bakkerju so za mene zelo male - sem klicala in vprašala - v eno košaro gre mogoče 3-4 tulipani LP gordana

Lijana  

22. jan 2006 20:04

Te, ki jih imajo v merkurju so premera 30 cm in vanje gre zlahka 10-12 čebulic tulipana. LP

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

23. jan 2006 19:02

Lijana, se nikakor ne strinjam. Če daš čebulice ven, PREDEN se listje samo od sebe posuši, čebulice nujno oslabijo. Po cvetenju (nujno je treba odcvetelo steblo odrezati, da hrana ne gre v razvijajoči se plod) rastline s fotosintezo tvorijo sladkor, ga pretvorijo v škrob in druge snovi, ki jih shranijo v čebulici - za rast v prihodnjem letu. Ko se listje posuši, je rastne sezone za tisto leto konec in čebulice v stanju mirovanja (v katerem pa se oblikuje zasnova za prihodnji cvet in liste) čakajo na pomlad. Ob stari čebulici pa zrastejo tudi mlade, saj je to pri tulipanu oblika vegetativnega razmnoževanja. Če bi čebulice v zemlji res oslabele, bi v naravi (pomislite na zvončke, ki jih pri nas mrgoli) ne imele možnosti za preživetje. S prekopavanjem rastlin poškodujemo korenine in, vsaj po mojem mnenju, samo povečamo možnost okužbe s plesnijo ali trohnobo gomoljev. Je pa res, da čebulice v zemlji privlačijo voluharje. In še nekaj: z leti so čebulice čedalje globje, saj vsako leto korenine rastejo malo globje in s tem tudi čebulica. To dvoje torej uspešno reši košarica, ki jo lahko vsake nekaj let potegnemo iz zemlje in vkopljemo plitveje. Res je pa tudi to, da (vsaj nekatere) zdajšnje sorte, ki izvirajo iz Nizozemske, služijo le eno leto. Ste se kdaj vprašale, kam gredo tisoči čebulic, ki ostanejo po odcvitu v Volčjem potoku ali v Mozirju? Številne sorte popolnoma izčrpajo čebulico in za njimi tako rekoč nič ne ostane. Pa čim manj pojedin voluharjev na vrtu vam želim. rimljanka

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

23. jan 2006 21:22

rimljanka popolnoma se strinjam s tvojimi trditiji! Pred kratkim je bila oddaja iz Volčjega potoka, kjer je bilo povedano, da današnji čebulčki niso to kar so bili nekoč!!!!(postali so enoletnice)! V Volčjem potoku pa vsako leto zasadijo nove čebulčke, stare pa zavržejo! Je pa res da se še najde pred kakšnimi starejšimi hišami tulipani, ki so stari več kot 40 let(in so nekaj posebnega)! Voluhar ima rad zrahljano zemljo! P.S. jaz po cvetenju potrgam glavico s semeni, da se čebulček boljše razvije! Mi pa iz leta v leto, redko kateri preži(cveti) dve leti zapored!

Lijana  

23. jan 2006 22:44

Mogoče se nismo razumele, čebulice potegneš ven z zemljo vred , sama jih bom podkopala z lopato, da se bojo čimmanj poškodovali laski od čebulic in prestavila nekam drugam, kjer ne bo na očeh takoj ob vhodu. Jeseni sem jih prvič sadila v te košare in bom poročala čez dobro leto, kako se je obneslo. Mogoče ima pa katera od vas že izkušnje s tem in bomo zvedele prej. Je pa res, da so čebulice vzgojene za kratek čas. Sama jih včasih izkopljem, včasih pustim v zemlji, nikoli več pa ni tako obilno cvetenje kot prvo leto, zato jih vsako leto dokopujem. Ene par "zgubljenih" tulipanov mi pa vsako leto cveti na istem mestu med drugimi trajnicami, vedno isti . Pri nas se drugih kot nizozemskih tako ali tako ne dobi, torej naj bi jih, ko odcvetejo pometali ven. Pa jih ne, še zmeraj upamo, da bojo znova vzcveteli. Meni so tulpe ene najlepših cvetlic, mogoče zato, ker so to prve žive barve pomladi. Jih imam priznam preveč in imam jeseni dostikrat problem, kam posaditi nove, ker kamor zakopljem, so čebule, če ne od tulp, pa od narcis.Po cvetenju pa izgleda tisto uvelo listje mesec ali dva precej bogo in bom to rešila s košarami. LP

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

25. jul 2006 21:13

Naša babi je tudi naročila jagode, pa je do sedaj zrastla "ena cela jagoda". Ostale rože, ki jih je dobila poleg kot darilo, pa nam zelo lepo uspevajo. marelica

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

25. jul 2006 22:02

Čestitke babici za eno jagodo, Marelica! Sama nisem dočakala nobene, pa paradižnika tudi ne... Čebulice sem dala pa sosedi, pa so tudi zelo kilave. Bakkerjevega kataloga tudi od daleč ne pogledam več! jasna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti