Pralni stroj

Lunika  

član od: 30.8.2004

sporočila: 254

20. jan 2006 18:31

Zanimivo, meni pere super, čeprav vedno stavim samo polovično dozo praška. Mogoče se je zmotila pri programu? Ta stroj jih ima res veliko, da ne omenjam še razne varijacije, ki jih ročno nastaviš. Bosch sem pa jaz prečrtala (kakšna ironija), ker se mi zdi mamin, ki ga je kupila pol leta nazaj, precej glasen. Za Gorenje sem se navdušila pri kolegici, ki ima podobnega kot jaz - s to razliko, da je njen res tih. Lp, Tina

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

22. jan 2006 19:39

O sušilnih strojih nimam pojma, sva pa zdaj s svakinjo sklenili, da bi ga kupili (živimo namreč v isti hiši, imava vsaka svoj pralni istroj - v kleti, hvala bogu, in ne v kopalnici; to sem si vwedno želela in ko sem oprala zadnji stroj plenic (pred 17 let)i, se je pralni stroj iz kopalnice selil vklet. In tam zdaj ždita dva stroja, ki sta nenehno v pogonu. Moj Gorenjev dela kot ura, Samsung od svakinje pa kakor mu kapne. praviloma slabo centrifugira, pa potem slabo ožeto perilo mora prestaviti v moj stroj, da je ožeto, kot se spodobi. No, ona zdaj kupuje nov pralni stroj, razmišljava pa o skupni naložbi v sušilnega. Pa me zanima, kakšna je rzalika med tistimi, pri katerih omenjajo nekakšen kondenz - da so eni s tem, eni pa brez? Saj pravim, nimam pojma, za kaj gre, pa prosim za pojasnila. In še to: v čem je prednost in v čem slabost pralno-sušilnega stroja v eni mašini in ve čem, če sta stroja posebej, vsak le za svoj namen? Mimogrede, v Metroju v Gradcu so imeli zdaj akcijo, za 478 evrov posebej pralni in posebej sušilni stroj Gorenje, v paketu (torej dva stroja za omenjeno ceno), pa sva razmišljali o te, potem pa sva sklenili na forum vprašazi, kaj omeni ta kondenz pri sušilnem stroju? Sicer sva bolj navdušeni nad sušenjem perila v naravi (smo v okolju, kjer zrak ni onesnažen in se perilo krasno suši), a pri štirih otrocih in šestih odraslih se velikokrat zgodi, da zmanjka prostih vrvi, sploh pozimi, oziroma se zelo mudi s skakšnim oblačilom (sploh z bundami in ski kombinezoni pozimi), pa bi si zdaj omislili še sušilnega. Prosim torej za izkušnje in nasvete, pa na kaj je potrebno biti pozoren ri nakupu (obe se bolj ogrevava za poseben sušilni stroj, ne kombiniranega). Mamamia mamamia

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

22. jan 2006 20:33

Joj, mamamia, kar težko verjamem, da si še brez sušilca. Imam ga precej dlje od pomivalnega in slednjega bi veliko lažje pogrešala, saj moram tako ali tako še marsikaj na roke pomiti, drugače bi moral marsikdaj 2x na dan pomivati. Prvega sem kupila še pred letom 90 in je bil tisti gorenjev z odvodom pare, ta, ki ga imam zdaj, pa je boschov kondenzacijski. Razlika je v tem, da moraš imeti pri tem z odvodom odvod ven iz stanovanja, pač približno tako cev kot je ven iz nape, pri kondenzacijskem pa se voda kondenzira in jo moraš po vsakem pranju iz zbiralnika odliti. Kombinacija pralno sušilni stroj je izhod v skrajni sili, če nimaš prostora. Sušilec in pralni stroj sta po izgledu podobna, oba imata boben, ki se vrti, to pa je tudi vse. Sušilec, če je samostojen sploh nima perforiranega bobna in tudi precej večji je, torej gre vanj več perila in se skoraj ne mečka kot v kombiniranemu. Poleg tega kombinirani porabi kar precej vode za ohlajanje pare in polnitev perila je manjša, tako, da moraš pol opranega perila odvzeti in sušiš 2x. Na splošno se radi kombinirani kvarijo in nimajo zaželenega učinka. Verjamem, da je katera z njim zadovoljna, samo, verjetno ni imela nikoli samostojnega, da bi videla, kakšna je razlika. Ko ga bosta s svakinjo kupovali, bodita pozorni na to, da bo imel senzor vlage, meni, ki sem imela časovnega to pri novem največ pomeni. Pri starem, kjer je bil časovni, si s časovnim programatorjem določil čas sušenja, perilo je bilo ali presuho ali pa na pol mokro. Pri ta novem pa s senzorjem vlage določiš, ali bi rad perilo popolnoma suho, suho ali za likanje in suši toliko časa, da doseže primerno stopnjo suhosti. Meni je malo žal, da nisem vzela takega z odvodom in senzorjem vlažnosti, je pa to kombinacijo težko dobiti. Namreč, postavljenega imam v majhnem prostoru in prostor precej segreva. Pri vama v kleti ne bi smelo biti problema. Sama imam tudi rada vonj po svežem perilu, pa poleti v glavnem sušim zunaj samo še posteljnino in kakšno res občutljivo perilo drugače pa vse v sušilcu. Za tako ceno, kot jo zgoraj navajaš, bi šla jaz na vajinem mestu takoj jutri v nabavo, pa še svakinja pride do pralnega stroja, če ji ta nagaja. Prednost je tudi, da sta gorenjeva, samo ne vem, kako je pri nas z garancijo. Pogum in če se odločita za nakup, vama ne bo žal. Pa poročaj čez kakšen teden, koliko več časa ti ostane, ker večino ni treba likat, če ne pustiš noter valjat par dni. Aja, pa mehčalca tudi ne rabiš več, če pa pogrešaš njihov vonj, se pa menda v millerju dobijo eni listki za odišavljenje. LP

mojka  

član od: 4.6.2005

sporočila: 95

22. jan 2006 22:16

Tudi jaz si življenja brez sušilca ne znam več predstavljati. Ravno tako Lijana sem imela najprej časovnega, potem ko smo perilo nekajkrat skoraj zažgali, pa smo ob prvi akciji nabavili kondenzacijskega s senzorjem vlažnosti perila. Od takrat skorajda ne obešam več perila. Prihranek pri času je tako zaradi obešanja perila, kot tudi pri likanju. Veliko stvari ni potrebno likati, če jih pravičasno zložiš. Kar se tiče pa akcije v Metroju - preverita model strojev. Ponavadi poceni nakup ni najboljši nakup. Moje priporočilo je, da si majprej izbereta modele strojev, ki vama ustrezajo, nato pa preverita kateri je kje v akciji. lp, mojka

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

22. jan 2006 22:47

mamamia, meni so v večini teh specializiranih trgovin svetovali kondenzacijskega. Da je to bolje od odvodnega (in predvsem bolj preprosto, ker ne rabiš vrtat kakih lukenj v steno, saj potrebuješ okno ali zračnik). Nekaj malega je napisano tudi na tej strani: http://www.gaa.si/?p=nasveti&no=pralno_susilni_ spodaj pod iskalnikom, če ti mogoče kaj prav pride. Lp, tjas

tanjatominec  

član od: 8.10.2001

sporočila: 149

23. jan 2006 8:21

Že kar nekaj let imam gorenjev sušilni stroj s senzorjem vlažnosti perila in odvodom (kar v zračnik). Sem zelo zadovoljna. Sušilni stroj z odvodom hitreje posuši perilo in porabi manj elektrike kot kondenzacijski. tanja tominec

jana 07  

član od: 8.10.2004

sporočila: 187

23. jan 2006 9:37

tudi jaz imam že več kot 10 let sušilni stroj s senzorjem vlažnosti perila in odvodom vlage, pridružujem se pohvalam ostalih s foruma, veliko manj je likanja, ni vlage od sušenja po radiatorjih , v filtru se zberejo vse "mucke" z oblačil. Mamamia kar hitro v nabavo, bo še več časa za peko sladic ali kaj drugega kar rada počneš lp Jana jana 07

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

23. jan 2006 10:12

Dekleta, hvala. Tale Gorenjev stroj v Metrojevi akciji pa je dober, sva seveda takoj šli preverjat model oziroma tip in ima vse, kar potrebuje, za sušilnega pa ste ve zdaj pripomogle, da se bova znali ravnati. Hvala za pomoč in lep pozdrav. Ko kupimo, poročam (ker zdaj sploh več ne dvomim v nakup sušilca, in to samostojnega, jasno). Čau, Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti