15. feb 2005 18:15
Če še jaz pristavim svoj piskrček - že res, da je redko kateri recept povsem izviren in bi bilo lahko z dokazovanjem avtorstva precej težav. Morda pa bi za začetek lahko vsak od nas, ki kak recept prispeva, pa ni zrastel na njegovem zelniku, povedal, od kod ga ima: od znanke, prijateljice, stare mame, z nekega drugega foruma ali internetne strani. Toliko pač, da vemo, da recept potuje iz rok v roke. Še bolj pošteno pa bi se mi zdelo, da ob receptih, ki jih od nekod prepišemo, navedli vir, torej da navedemo knjigo ali revijo, iz katere smo vzeli recept, ki ga pošiljamo na forum ali v bazo. Meni se zdi korektno navesti, da je osnova recepta iz te in te knjige ali revije, moja variacija na ta recept pa je takšna in takšna. Saj ni nič slabega, če si kak recept od koga "izposodimo" in ga "prodajamo" naprej. Tako kot na primer stori Veri, ko pravi, da je "recept za to pašteto iz zvezka moje mame", ali kot sem jaz navedla pri ruskih kapah, da sem recept zanje dobila od ženske, ki je na mariborski konec prinesla recept zanje iz Vojvodine.
Morda smo za koga preveč malenkostni, ampak pri številnih receptih, sploh za kakšno eksotično kuhinjo, sem zasledila enake sestavine in postopek, kot so v množici knjig, ki jih imam na policah (izjema je seveda gospa Marinka, njena knjiga o azijski kuhinji je zame alfa in omega tovrstnega kuhanja, ki sem ga z obiski južno azijskih držav in številnimi tamkajšnjimi knjigami samo še nadgrajevala).
Hočem reči, da je kar v redu, da povemo, da nismo prvotni avtorji čisto vsega, kar posredujemo drugim. Pa saj foruma tudi ne jemljem tako, gre bolj za izmenjavo številnih izkušenj in željo, da tudi drugim posredujemo recept za nekaj, kar bi jim bilo v užitek.
Pozdrav, Mamamia
mamamia