Pozor! kradejo nam recepte iz kulslo!

tema je zaklenjena

bonanza  

član od: 11.2.2003

sporočila: 139

24. sep 2004 8:33

Pa saj to ni res - zdaj že revije prepisujejo naše recepte. Sama sem že lani oz.še prej na eni izmed internetnih strani, kjer se prav tako objavljajo recepti malo brskala po idejah kaj skuhati za kosilo in glej ga zlomka - nabasala sem na recept Testenine s tunino avtorice, ki si je nadela ime Puma. Verjeli ali ne, ampak šok ob spoznanju, da gledam svoj recept (dobesedno predpisan) je bil glomazen. Ne se dat, dandanes se da tudi pri nas s temi štosi ogromno zaslužit. V BOJ ZA PRAVICE pa srečno! LP Anita Sporočilo je spremenil(a) bonanza dne 24. sep 2004 08:34:10

kokot  

član od: 26.5.2004

sporočila: 90

24. sep 2004 8:38

Mislim da se dogaja tudi obratno, kje pa so dokazi da je nek recep ravno "moj". Sam imam kar nekaj receptov, ki so nastali na nekih že znanih osnovah, imam pa tudi unikatne, vsaj mislim tako, lahko pa se motim. Očitno pa je, da je obravnavani recept zanimiv tudi za založnike, mojih niso še nikjer objavili. Bodite ponosni. Bojan Kokot

Tjanca  

član od: 6.7.2002

sporočila: 265

24. sep 2004 9:52

Tudi če ni recept unikaten / "moj"/ originalen, tako kot pravite.. če daš recept na KulSlo s tem še ni noben zaslužu denarja, ampak je zaslužu dober namen, dal je recept sem z dobrim namenom in ne z namenom po zaslužku, tako kot delajo nekateri. Mislim pa, da ni nihče prepisal recpeta iz knjige in ga napisal na KulSlo. Tatjana

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

24. sep 2004 10:38

tjanca, takih je bilo veliko. Sploh pa, če gledaš razlago, da ni več "prepisano", če spremeniš 3 besede ali stavek okoli obrneš ali zamenjaš enote... Takoj ti naredim 1500 mojih "originalnih" receptov da sicer v zvezi s to krajo povem svoje mnenje: seveda je grdo in ni prav ampak tudi nič presenetljivega. Ko jaz pošljem recept na KulSlo, se zavedam, da ga dajem v javnost, na INTERNET, ki je dostopen vsem in ima vse možnosti, da se ga "zlorabi". Tega ne bi dela/a, če bi bil interes, da moje znanje ostane moje in dostopno le ljudem po mojem okusu ali proti plačilu. Tako kot pravi Sarabande, mi je logično, da ima pravice do mojega recepta zdaj KulSlo (saj se tudi lepo pocahna na moje fotografije). Torej Jernej, ne strinjam se s tabo - prav ti(vi) bi se moral(i) razburiti pri založbi, da jemljejo brez podatke z vaših strani brez vašega dovoljenja, celo brez navedbe vira.

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

24. sep 2004 20:20

Mislim, da s tem, ko sem prispevala recept ali fotografijo na Kulinariko, sem svoj recept poklonila Kulinariki, ki je postala lastnica recepta za nadaljno objavo. V zameno pa sem dobila veliko drugih receptov, tako, da si lahko doma naredim svojo kuharsko knjigo. In ko se recept iz Kulinarike pojavi nekje drugje in se ga celo trži, bi moral prav upravljalec kulinarike zaščititi interese Kulinarike, da so tu recepti, ki jih drugje ni mogoče najti. S tem izgublja cela Kulinarika, ne samo avtor recepta. Mislim da se večina strinja z mano. Vesna Leben

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

25. sep 2004 18:01

To je res - in ti ni vseeno. Kaj pa praviš, če bi bil del tvoje diplomske naloge objavljen z podpisom......Šuti samo šuti... Lumpica

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

27. sep 2004 10:28

Jaz navadno tam pod državo izvora napišem, kje sem recept staknila, res pa je, da jih navadno prilagodim svojemu okusu in tako rata zadeva na en način moja. To, da se zadeve ne citirajo, mi gre pa pošteno na živce, ampak mislim, da je pogojeno z delom, ki ga opravljam. Loni

Marinka  

član od: 3.9.2001

sporočila: 123

27. sep 2004 18:13

Prosim vse, ki so našli, da so Vam recepti prepisani v druge časopise ali na kak drug portal brez Vaše vednosti, da mi sporočite na moj E-mail: mailto:marinka@kulinarika.net Napišite, kje ste videli v katerem časopisu, kdaj in naslov recepta. Dodajte tudi telefon ali E-mail, da lahko z Vami kontaktiram. V slogi je moč. Marinka Strokovni administrator Kulinarične Slovenije

sony  

član od: 21.7.2004

sporočila: 41

30. sep 2004 21:41

Kaj pa če bi tudi kulinarična objavila kakšno knjigo receptov od prisluzenega denarja pa bi naredili kakšno kulinarično zurko?

vid žalna ikona 

član od: 2.9.2001

sporočila: 57

3. okt 2004 9:25

Kraja receptov Menim, da pri nas ni določeno, kaj je plagiat recepta in kaj ni. Potreben bi bil sestanek prizadetih avtorjev, predstavnikov založb, avtorskih agencij in ministrsta za kulturo, da bi določili natančne kriterije. Recepte se krade na debelo. Verjetno je več kot polovica objavljenih receptov plagiatov. Samo z natančno določenimi kriteriji bi bilo mogoče "tatovom intelektualne lastnine" pristriči peruti. Osebno navajam naslednje kriterije: Za stare, tradicionalne recepte (npr.za žgance, polentro, palačinke, vograč) ne more nihče terjati avtorstva, ker so te jedi pripravljali že pred sto leti in več. Nihče ne pozna pravih avtorjev.Pač pa ni dopustna dobesedna formulacija. Plagiatorji bi morali po svojih besedah objaviti recept. Vprašanje pa je, kaj je dobesedna fomulacija. Razne spremembe buč v bučke , klinčkov v žbice gotovo niso sprememba recepta. Pomemba pa je predvsem stavčna sintaksa in povem nova dopolnila. Za originalne recepte, ki si jih je izmislil in preizusil avtor, ni dovoljeno nobeno plagiranje, razen z diovoljenjem avtorja. Originalni recepti so avtorsko delo, podobno kot slika. Menim, da se ravno tukaj dogaja največ kraj! Po našem zakonu o avtorskih pravicah po 50 letih premine avtorska pravica, kar pomeni, da je dovoljeno plagiranje receptov, objavljenih pred letom 1954. Zato lahko mirno prepisujemo recepte Valentina Vodnika in drugih kulinaričnih klasokov. Vid - strokovni sodelavec Kulinarične Slovenije

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti