26. nov 2004 22:03
Weila!
Maychi - hvala še 1-krat za spodbudo. Dan je minil po "planu" in se že počutim super. Ti pa še dobra 2 tedna, a? Pridna, pridna
2303 - glede lune ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da se res pozna, če malo paziš kaj ta dan ješ. Jaz sem si do sedaj vzela 1 ali 2 lunina dneva na mesec in sem na ta dan ne ravno nič, a manj jedla. Bolj tekočo hrano, lažjo tudi za prebavo (jogurti, sirotka, actimel). Ker pa imaš ti jutri S se mi zdi to ravno prav. Drži se "menija"
Klavdija - ko končaš dieto, čez 1 teden, se nam obvezno spet javi, da skupaj nazdravimo, ok?
Teichy - Montignac ima podoben načrt prehrane, ja. A je par reči na katere moraš paziti. Pri njem vse temelji na glikemičnem indeksu. Pomembno je, da uživaš živila, ki imajo nizek glik. indeks. To pomeni, da priporoča "dobre" OH in malo maščob oz. "dobre" maščobe.
Po "domače" - DOBRE maščobe: - olivno, sončnično, bučno olje ali - omega 3 (ribe)
DOBRI OH: - polnozrnati izdelki (kruh, testenine)
- nerafiniran riž (dolgozrnati - npr. Uncle Bens)
- nesladkana žita
- leča, soja, ješprenj
- zelena zelenjava
- čokolada z >70% kakava, marmelada brez sladk.s 100% sadnim deležem
... in še jih je. Ti imajo vsi GI pod 50.
SLABI OH, t.j. z GI nad 50 so:
*pivo *pečen/pire krompir *jedi iz bele moke(kruh, pecivo, sladice...) *med/marmelada-džem
*zelenjava: - 3xK=korenje, krompir, koruza(tudi koruzni zdrob, pokovka, kosmiči, ...)
- buča, pesa, repa
*sadje: - melona, lubenica, banana, suho sadje, dateljni, sadje iz pločevinke
*sladoled
*jiuce(ker ni 100% sadni sok, ima dodan sladkor)
Prepovedano je še= *dodatki: - kečap, majoneza, bešamel
*sladkor, karamel, kakav
* jetra, ostrige, pečenice
* listnato testo, palačinke, narastki, toast,
Za zajtrk izbiraš eno od 3 možnosti. Pred Z pa obvezno kvas(B-vit.)+voda.Ali ješ Z z OH, ali z B ali bolj saden.Pa po sadju OBVEZNO počakat 20 min. prej ko začneš jesti naprej.
Za kosilo je predjed, gl. jed in priloga. Pri njem obvezno brez kruha! KRUH ješ lahko le za Z(če se odločiš za OH zajtrk)
Večerja je najlažji obrok, brez maščob!Ali juha+testenine+kuhano sadje ali sadje+jogurt ali žita+mleko.
Da ne bo zgledalo preveč komplicirano ->
PRIMER JEDILNIKA:
ZAJTRK: 1.) z OH = lim.sok+kvas, sadje - POČAKAJ 20 min., nato poln.kruh+100%marmelada
ali
2.) s SADJEM = lim.sok+kvas, sadje (katero koli, razen zgornjega-"slabega")+jogurt ali
mleko ali skuta
ali
3.) B = lim.sok+kvas, jajca ali šunka ali sir ... glavno da ima malo maščob!(Varuje zdravje)
KOSILO: PREDJED= zelenjava ali jajce ali sir ali tuna...
GL. JED= ribe ali meso (NE-mastno, brez kože, NE panirano)
PRILOGE= kuhana zelenjava
VEČERJA: PREDJED=juha-paradižnikova ali zelenj. ali gobova (Nobena ne sme imeti 3xK ali graha)
GL.JED= graham/poln. testenine ali polnozr. riž
SLADICA=kuhano sadje ali kompot
ali
SAMO=jogurt+sadje ali posneto mleko+nesladk. žita -> to večerjo ješ, če si jedel obilno
kosilo.
Vem, da zgleda zakomplicirano, ma niti ni
Če ti še kaj ne bo jasno, ti kar vprašaj.
Upam, da sem ti vsaj malo nakazala kako zgleda.
No, si jutri spet kaj pišemo!
Pa za vse tiste ki se držite današnje lune - držim pesti za vas, do 21:07 jutri zvečer!
Čaw čaw! Natali
Natalija Fartek