Junaki obveznega ctiva

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. avg 2015 14:18

Elči, če je "zamorc" politično korektna beseda ali ne, povprašaj koga, ki ima lepo afriško polt, pa ti bo iz prve roke povedal, kako se ob tem počuti.

Sicer je to o politično korektnosti dvorezno in na trenutke bustasto, ampak še vedno boljše politično korektna govorica kot pa zdrsi.

Drugače je pa etimološko glede zamorcev limnol povedala, pravilno, gre za Mavre.

Vendelina jr.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. avg 2015 16:34

Ja, Vendelina, ampak saj ne gre za politično korektnost ali nekorektnost. mamamia je napisala, da se eni zmrdujejo, ker je v pesmici beseda zamorc. Pač, meni se zdi, da se tu ni kaj zmrdovati - pesnik je tako napisal in čisto zagotovo ni mislil nič slabega. Še tega nam se manjka, da prepovedo  (uh, mal huda beseda je to, ublažimo jo - opremijo s politično korektnim izrazom) Lepo Vido: ....črn zamor'c po sivem morju pride, barko vstavi, praša lepe Vide.......

Tole me spominja na tisto - Romi (teh sploh ni v SSKJ al sem pa jaz brljava) ali (C?)cigani, Šiptarji ali Albanci, Bošnjaki ali Bosanci, slovenceljni ali Slovenci (ups, pardon, tole mi je kar skočilo pod prste )

lp

cervus

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2511

19. avg 2015 6:56

Evo malo muzike.

Ti ljudje špilajo včasih po mojih spodnjih koncih (Prlekija in Prekmurje -NI Pomurje!!!!) in so se zmerom imeli za cigansko bando, ne pa za romsko.

https://www.youtube.com/watch?v=Erdm81CBpxU

marjja

elaphus  

19. avg 2015 13:14

marjja je napisal/a:

.........(Prlekija in Prekmurje -NI Pomurje!!!!).........

marjja

Zdej - se opravičujem , verjetno ne bi smela, ampak vseeno bom: http://sobotainfo.com/novica/lokalno/prlekija-prekm . In mi ni nič jasno. Marjja, lahko malo razložiš, prosim? Lahko kar na zs, da tukaj ne bo hude krvi.

lp

cervus

marjja  

19. avg 2015 19:26

Kaj ti ni jasno??

Vsak Prlek ve, da je Prlekija na desni strani Mure, Prekmurci pa vedo, da so na levi strani carji oni.

Tisti pa, ki so si izmislili Pomurje, pa naj živijo tam, kjerkoli že to je.

Za pravega Prleka/Prekmurca ta razlaga zadostuje.

Sicer pa obstajajo še Slovenske gorice, Kapelske gorice pa še kaj, ne vem točno,tam gori jaz ne poznam, naj domačinke povedo. Jaz zase že vem, da sem prvih 15 let živela v srcu Prlekije, ki nikakor ni Pomurje. Ampak kdo nas domačine posluša, te skovanke se kovajo drugje inse nam vsiljujejo.

Podobna zgodba se piše tule na Koroškem, kjer živim zadnjih 30 let, namreč o tem,  kje so meje Koroške.

Huda kri pa ni potrebna, "čistokrvni" itak vemo, kje smo doma

marjja

Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 19. 2015 19:34

elaphus  

21. avg 2015 10:50

cervus

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

21. avg 2015 11:59

Kaj ne gre pri izrazih Po+reka+je za geografsko opredelitev območja okoli določene reke/dolino reke? Torej isto kot Podravje, Posavje ipd.

Sprašujem zato, ker se to navadno prevaja z "[ime reke] river valley" oz. "[ime reke]+region".

Tako da se Posavje navadno prevaja z "Sava (River) Valley", Podravje z "Drava (River) Valley", Pomurje pa z "Mura (River) Valley". 

In sicer je po mojem znanju Pomurje pač celotno območje okoli reke Mure, ki zajema Prekmurje in Prlekijo, tako da ne vem, zakaj tako poimenovanje ne bi smelo obstajati, oz. ga domačini ne priznavajo(/te).

Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 21. 2015 12:07

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

21. avg 2015 13:32

Posavje in Sava River valley pač ni eno in isto - ker river valley je samo rečna dolina, Posavje je pa še nekaj več od same doline (in seveda nekaj čisto drugega kot Zasavje - ker Posavci in Zasavci se med seboj strogo ločijo). Prekmurje in Prlekija sta mogoče Pomurje v virtualnem svetu gledano iz Ljubljane - če te bo v naslednjem življenju kdaj fizično zaneslo v Ptuj ali Ljutomer, pa tega raje ne razglašaj preveč, razen, če nočeš doživeti kaj prav posebej originalnega in lokalno obarvanega.

Sonja

marjja  

21. avg 2015 16:55

Miribon, zemljevid v roke in si oglej, kateri reki bliže je Ormož- poleg Ljutomera drugo glavno mesto Prlekije.

Po tvoji logiki so torej Dravograd, Radlje, Ožbalt... v Podravju? In Ljubljana, Jesenice, Bled... v Posavju, itd?

limnol je napisal/a:

Posavje in Sava River valley pač ni eno in isto - ker river valley je samo rečna dolina, Posavje je pa še nekaj več od same doline (in seveda nekaj čisto drugega kot Zasavje - ker Posavci in Zasavci se med seboj strogo ločijo). Prekmurje in Prlekija sta mogoče Pomurje v virtualnem svetu gledano iz Ljubljane - če te bo v naslednjem življenju kdaj fizično zaneslo v Ptuj ali Ljutomer, pa tega raje ne razglašaj preveč, razen, če nočeš doživeti kaj prav posebej originalnega in lokalno obarvanega.

Sonja

S tem se pa itak strinjam. Posebej z zadnjim stavkom

Uf, smo zabredli, že popravljam- kot predšolski mulki mi je bil všeč in spoštovanja vreden Brkonja Čeljustnik.

marjja

Sporočilo je spremenil(a) marjja dne 21. 2015 16:58

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

21. avg 2015 17:43

Zanimivo. Kako pa se gleda na izraz "Pomurska statistična regija"? :P

Life is war against boredom~

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti