12. avg 2015 11:47
Ob tej razpravi sem se spomnila dogodka na želežniški postaji v Vranju. Gostitelji so plesali na svojo narodne napeve, nato smo jim skušali parirati s polko, ki jo je bilo treba zapeti. Z veliko težavo smo se spomnili Moje dekle je še mlado, ki je dovolj poskočna, bila je dovolj poznana, da je bila zadostna podlaga, ker nismo imeli instrumenta. Čeprav sem znala Tristo slovenskih naprej in zanaj, sem zelo težko našla vesele pesmi. Naše narodne so bolj za izražanje žalosti, ne za veselje. Zlomljena srca, pijanska omama.
Okrog leta 2000 so strokovnjaki izbrali 100 najboljših slovenskih romanov. Na prvem mestu je Hiša Marije Pomočnice od meni zelo ljubega Cankarja. Hudo sem se namučila, da sem jo prebrala. Še dve drugi, pa me je minilo do veselja. ( No, ko bom skoraj v penziji, se bom potrdila, da bom prebrala celotni seznam.)
Slovenska duša je lirična, cagava, pesniki so še bolj turobni, če so v omami hlapov, v revščini.
Kot otrok se spomnim samo poguma partizanskih kurirjev in junakov, česar ni več primerno omenjati.
Hčerka pokojnega brata je pri 6 letih v šoli povedala, da se ljudje razlikujemo po genskem zapisu. Učiteljica je mamico počakala pri vratih, ker je bila zgrožena nad takimi pripombami. Mojo mamo so v 4. razredu poklicali v šolo, ker je mouj brat napisal v šolsko delo, da je Napoleon Desiree podaril 4 soboljeve plašče, kar je zgrozilo učiteljico. ( Sunil mi je knjigo Desiree, ki jo je takrat brala cela moja generacija.). Brat je bral v vsakem trenutku vse do svoje smrti, njegova punčka pa je prav tako knjižni molj. Danes bere Harrya Potterja, stara pa je 8 let.
Nekatera nagnjenja imamo v genih, tudi odsotnost narodnih junakov, ki smo jih imeli med NOB in so sedaj izginili.
F r i n a