12. apr 2013 14:19
Malo sem pobrskala po spominu, ja, kar nekaj takih zgodbic se je nabralo, odkar sem bila sposobna počenjati neumnosti. Tale naj bo za Mišzmoke, ki ima tako prikupen psebdonim. V dogajanju nisem bila glavni igralec, ampak tri miške.
Moj oče je znal enkratno zažvižgati skozi prste, tako da se ga je slišalo dve vasi daleč. Otroci smo se smeli potepati, kjer smo se želeli, če pa je oče zažvižgal, smo morali biti v petih minutah doma. To je bila popolna svoboda gibanja in nikogar ni bilo strah, da bo koga avto povozil, ker jih ni bilo.
Na enem od tistih potepov sem zašla v klanec nad vasjo, kjer je njihova mama pekla doma zelo dober kruh v štedilniku na drva. Po vrhu je imel zarezano mrežo in še toplega je premazala z maslom, da se je skorja svetila. Takrat pa je delala krofe. Pomagali smo ji njeni trije otroci in jaz. Neskončno dolgo smo klofali tisto testo!
Potem smo tako težko čakali, kdaj bodo krofi pečeni. In je tista mama naredila usodno napako. Vsem štirim otrokom nam je razdelila samo dva krofa, vsak je dobil eno polovico.
"Jutri dobimo obiske, krofi so zanje! Da ne bi komu prišlo niti na misel da bi katerega pojedel, vse imam preštete! Niti eden ne sme manjkati!
Drugi dan pa - mama je šla v shrambo in zavpila: "Henriiiik! MŠ je u špajz! Metlo prinesi, fentaj jo!" Takoj je bilo "obsedno stanje" v hiši, vsi so lovili tisto MŠ.
A miške ni bilo. Potem se je mami le čudno zdelo, da so prav vsi krofi obgriženi in to tako, da se od vrat ne vidi in je ostro zaslišala še svoje tri "krščene miši". Zadetek v polno!
Otroci so mi kasneje povedali, da so počakali, da je šla mama v hlev, potem pa smuk v shrambo in obgrizli so čisto vse krofe. Ampak, kot je zabičala mama, niti eden ni manjkal!
Katrca11