1. apr 2013 15:57
Beseda nagraužno je res malo močna in se strinjam, da se da zadevo drugače ubesedit, se pa pridružujem mnenju redkih v tej temi, ki pač več ali manj ne travmiramo za hrano iz otroštva.
Jedli smo velik zelja, repe, krompirja, krvavic in raznih krepkih jedi, ki so meni, takratni smrkli, silno neprijetno sedle in se večino od tistega spominjam samo težkega želodca, zamaščenega občutka in nikakršne energije. Pa da poudarim, nismo bili eksistencialno ogroženi in ni bilo treba teh delavskih jedi natepavati skoraj dnevno.
Potem so bile razne enolončnice, po možnosti z želodčki in ostalo drobovino, ki mi je dvigovala želodec. Pa dobri faširani šnicli (tako jim rečemo doma še danes, polpetov se pri nas ne je), pa kaki naravni zrezki v gobovi omaki, ampak večino skupni imenovalec premastno in nezačinjeno, ker v domači kuhinji bivakira železni repertoar - sol, poper, rdeča paprika, česen, rožmarin.
Ker mama ni sladkosned sem cmoke, palačinke in šmoren videla bolj ob redkih petkih, pa še to so navadno sledili kakemu krožniku repe, da ja nisem več ničesar mogla. Vse je bilo narejeno v obilici maščobe, čebula prepražena oz. zažgana skratka sila neimpresivno.
Od sladic se spomnim suhih biskvitov, bogo nadevanih potic, pa precej dobrih štrudljev od babice.
Naučila se nisem skoraj da nič in do prvega dne faksa bi lahko na prste rok preštel moje kuharske podvige. Od dne, ko sem prvič stala v "svoji" (študentski) kuhinji je šlo pa samo navzgor in sedaj vihtim kuhalnico kot se spodobi.
Zadnjih 5 let živim na svojem, na mamini košti sem približno 1-2x na 3 tedne in ponavadi komaj čakam da pobegnem. V svoj mali laboratorij s cca. 30 različnimi stekleničkami in zavojčki začimb iz različnih delov sveta, kjer kraljuje indijska kuhinja in kjer liter olja traja dolgo, dolgooo. Svet kjer se zraven krvavic je paradižnikova solata in kjer curry potresemo v govejo juho, če zadiši. Kuhinja iz otroštva, ki jo sicer gostje silno hvalijo, in mama velja za zelo dobro kuharico med žlahto, pa naj kar ostane 200 km stran od mene. Na jedilnik iz mladih let ne gojim čisto nobenih nostalgičnih spominov in čisto lepo shajam brez njega.
Viva Meier