Nekaj staromodnega

cirila  

član od: 24.7.2003

sporočila: 117

tema odprta - 9. feb 2004 13:32 | ogledi: 6.268 | odgovori: 47

Ne vem... vedno imam slab občutek, ko na navaden dan postrežem družini s kremšnitami, tortami, baklavami in podobnimi dobrotami. Toliko slastnih receptov je na razpolago, da človek peče in peče - tort in peciv s kremastimi oblivi, z jogurtovimi, čokoladnimi kremami, stepena sladka smetana, sočni biskviti, vse rahlo, puhasto, okusno, oblito s čokolado, vse se topi v ustih... Pa saj se bomo čisto razvadili! Zdi se mi, da bi morale biti take reči rezervirane za posebne priložnosti. Ampak kaj, ko je tako luštno packati, otroci (še bolj pa mož) pa tudi rabijo svojo dnevno dozo sladkorja.

Skratka, predobre sladice so se mi malo zamerile. Odločila sem se, da ni nobena umetnost narediti dobre jedi iz samih dobrih sestavin. Zato sem začela posegati po bolj skromnih: vrnili smo se k štrudlu, riževemu narastku, kvašenemu testu in podobnim rečem, ki so bile pri nas nekaj časa bolj v nemilosti. Po eni strani bi rada otroke navadila na to, da ni dobro samo tisto, kar je iz velikih količin smetane, čokolade, sladoleda in takih reči, po drugi pa je tudi izziv zame, narediti nekaj, kar bo iz starih domačih, poceni sestavin, pa da bo kljub temu tako okusno, da bojo doma tudi pojedli. Pa še bolj zdravo je.

Včeraj sem naredila staromodno medenjakovo pecivo iz kvašenega testa z malo medu in s kremo iz zdroba. Res sem pogorela, ker so bili na mizi tudi čoko-čokoladni piškoti (no dobro, sama sem jih spekla v trenutku slabosti) in tamali niso pogledali ničesar drugega, vendar še nisem izgubila upanja. Meni in drugim odraslim se je pecivo zdelo okusno. Naslednji na spisku so krapeci s proseno kašo, samo recept moram poiskati.

Še kakšen predlog?

simona

Temo je spremenil(a) cirila dne 09. feb 2004 14:07:51

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1720

9. feb 2004 14:24

Jabolčni kruh, kvašeni štruklji z vanilijevo kremo ali čežano iz sliv. Pa kakšni buhteljni, zdrobov narastek z jabolki, jabolčne palačinke... LP Saša Saša-Aleksandra Venturini

Tjanca  

član od: 6.7.2002

sporočila: 265

9. feb 2004 14:24

Ajgenspegni (janeževi upogjenci) .. staro, domače in dobro ... in če otrokom ni všeč okus po janežu naredite polovico mase brez janeža Tatjana

prekmurka  

član od: 24.10.2001

sporočila: 672

9. feb 2004 14:26

-jabolčna pita -buhteljni -miške -krofi -flancati -rolada z domačo marmelado -kvašeni kiflinčki z različnimi nadevi -ajdov krapec -torta iz palačink ............. POZDRAV VSEM Marta

cirila  

9. feb 2004 14:48

Stop, samo trenutek. Saša in Marta, lepo bom prosila za recepte za jabolčni kruh (to sem enkrat jedla in mi je bilo sto na uro dobro, če misliva isto jed), kvašene štruklje a in b, zdrobov narastek z jabolki, jabolčne palačinke, ajdov krapec, jabolčno pito. Mmmm, kako se to vse dobro sliši. Hvala. Zdaj se pa priporočam še naprej. Simona

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

9. feb 2004 15:54

Čisto se strinjam. Pecivo pa naj bo kakršnokoli je prevečkat na razpolago in prelahko dosegljivo. Le kdo se še veseli orehove potice za praznik, ko pa jo imamo lahko vsak teden, pa še z mogočimi in nemogočimi nadevi. Enako je z krofi. V ( skoraj ) vsaki trgovini te posiljujejo z njimi in ko pride res dan Pusta niso več zanimivi za otroke, še odraslim gledajo skozi ušesa. Domača peka krofov pa je umetnost,ki se zlahka spremeni v katastrofo. (Samo na lani pomislim in na tisti "mami v trgovini so pa boljši ") Tako sem sklenila da je pecivo v nedeljah - Kako jogurtovo na en, dva, tri , mogče palačinke ali pa čisto navaden jabolčni kompot. Za praznike pa potica in seveda rojstnodnevna torta, ki je res težko pričakovana.

Venturini  

9. feb 2004 18:23

Jabolčni kruh: Naredimo kvašeno testo iz:kocke kvasa, mleka, dveh žlic sladkorja, ščepa soli ter malo manj kot kg moke. Ugnetemo rahlo testo ter ga damo vzhajat. Vzhajanega razvaljamo na dva prsta debelo ter potresemo z na grobo naribanimi jabolki ter zvijemo. Jabolka lahko tudi ugnetemo v testo. Pečemo približno 45 min na 180°c. Jabolčne omlete za 4 osebe Iz 3/8 l mleka, 7 jajc ter 150 g moke naredimo palačinkino testo. Prej si olupimo ca. 4 jabolka, ki jim odstranimo pečišče. Razrežemo jih na krhlje. V ponvi raztopimo maslo, karameliziramo sladkor(svetlorjavo). V ponev v krogu naložimo krhlje jabilk ter jih kratko opečemo, ne obračamo. Prelijemo z palačinkino maso ter pečemo na šibkem ognju ca. 2 minuti. Palačinko s pomočjo pokrovke obrnemo ter spečemo še na drugi strani. Postopek ponavljamo toliko časa, da nam zmanjka mase. Kvašeni štruklji: ca. 6 oseb Iz 70 dag moke, sladkorja, soli, mleka, malo raztopljenega masla, kocke kvasa ugnetemo rahlo testo. Oblikujemo v kačo ter pustimo vzhajat. Narežemo na porcije ter kuhamo v vreli vodi ca 10-15minut na šibkem ognju. Zraven lahko ponudimo bolj tekoč vanilijev puding, če pa je mišljeno kot glavna jed pa paše zraven tudi zelenjavna omakca. Za narastek moram pa še najdit recept. Kje je že!?!? Lp Saša Saša-Aleksandra Venturini

Katja Katarina  

član od: 25.1.2002

sporočila: 105

10. feb 2004 8:32

Palačinke polnjene z marmelado, čokolado, orehi ali pa skutne - slastno zapečene v pečici ? Kaj pa omlete (šmorn)? Ali pa ajdova kaša z jabolki ali prosena kaša z jabolki ? Šarkelj, marmorni kolač... lep pozdrav Katja

cirila  

10. feb 2004 11:17

Šarkelj mi pa še nikoli ni ratal simona

Venturini  

10. feb 2004 15:42

No sedaj pa še..... Zdrobov narastek prepisan iz šolske knjige Kuharstvo: za 8-10 oseb V vrelo mleko(5dl) damo ščep soli ter 14 dag zdroba. Vse to naj samo prevre. Potem ohladimo. V posodi zmešamo maslo(6 dag) 4 rumenjake 4 dag sladkorja 1 vanilij. Mešamo, da naraste. Dodamo ohlajen zdrob. iz 5 beljakov in 4 dag sladkorja stepemo sneg ter ga narahlo vmešamo v zdrobovo maso. Damo v namaščen pekač da bo masa 4 cm visoko. damo v srednje vročo pečico in pečemo 40-50 minut. Ponudimo z čežano, marelično marmelado... Dober tek! Saša-Aleksandra Venturini

pegasti  

član od: 7.1.2003

sporočila: 258

10. feb 2004 16:13

Se da najti še kaj staromodnega: krhki flancati ali pa čisto navadna jabolčna čežana z nekaj smetane povrhu (naša mularija je čisto nora nanjo), pa jabolka v srajčki, pečena jabolka z orehi, palačinke na tisoč in en način, pa slivovi ali marelični cmoki ... Lenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti