Ne vem... vedno imam slab občutek, ko na navaden dan postrežem družini s kremšnitami, tortami, baklavami in podobnimi dobrotami. Toliko slastnih receptov je na razpolago, da človek peče in peče - tort in peciv s kremastimi oblivi, z jogurtovimi, čokoladnimi kremami, stepena sladka smetana, sočni biskviti, vse rahlo, puhasto, okusno, oblito s čokolado, vse se topi v ustih... Pa saj se bomo čisto razvadili! Zdi se mi, da bi morale biti take reči rezervirane za posebne priložnosti. Ampak kaj, ko je tako luštno packati, otroci (še bolj pa mož) pa tudi rabijo svojo dnevno dozo sladkorja.
Skratka, predobre sladice so se mi malo zamerile. Odločila sem se, da ni nobena umetnost narediti dobre jedi iz samih dobrih sestavin. Zato sem začela posegati po bolj skromnih: vrnili smo se k štrudlu, riževemu narastku, kvašenemu testu in podobnim rečem, ki so bile pri nas nekaj časa bolj v nemilosti. Po eni strani bi rada otroke navadila na to, da ni dobro samo tisto, kar je iz velikih količin smetane, čokolade, sladoleda in takih reči, po drugi pa je tudi izziv zame, narediti nekaj, kar bo iz starih domačih, poceni sestavin, pa da bo kljub temu tako okusno, da bojo doma tudi pojedli. Pa še bolj zdravo je.
Včeraj sem naredila staromodno medenjakovo pecivo iz kvašenega testa z malo medu in s kremo iz zdroba. Res sem pogorela, ker so bili na mizi tudi čoko-čokoladni piškoti (no dobro, sama sem jih spekla v trenutku slabosti) in tamali niso pogledali ničesar drugega, vendar še nisem izgubila upanja. Meni in drugim odraslim se je pecivo zdelo okusno. Naslednji na spisku so krapeci s proseno kašo, samo recept moram poiskati.
Še kakšen predlog?
simona
Temo je spremenil(a) cirila dne 09. feb 2004 14:07:51