Nekaj staromodnega

Tjanca  

član od: 6.7.2002

sporočila: 265

13. feb 2004 23:24

Ja sem se spovnila .. zelo dobra pa tud bolj stara jed je Krompirjev golaž, zraven pa zelo paše hrenovka Lp, Tatjana

prekmurka  

član od: 24.10.2001

sporočila: 672

16. feb 2004 7:42

Drage moje se opravičujem ,ker tako dolgo čakate -malo sem bila odsotna -danes bo recept za krapce ,samo da najdem čas. LP Marta

lenca58  

član od: 16.7.2002

sporočila: 131

17. feb 2004 13:04

Krapi s skuto in proseno kašo?? Naredimo vlečeno testo kot za štruklje. Nadev: 1/2 kg suhe, pretlačene skute, 1 jogurtov kozarček v slani vodi na pol skuhane prosene kaše, pol čebule, prepražene na 1 žlici olja, 1-2 jajci, sol, dobro premešamo. Razvaljamo testo in polagamo nanj za pest velike kroglice nadeva. Pokrijemo s testom, okrog nadeva močno pritisnemo in izrežemo s kolescem krape. Kuhamo jih v slani vodi 10 minut. Poberemo iz kropa s penovko, razrežemo na pol in zabelimo z zaseko ali ocvirki. Na Gorenjskem so testo naredili iz ajdove moke. Jaz tega še nisem poskusila, bi pa rada , če bi mi kdo dal zanesljiv recept. Nekdaj smo krape jedli zraven krompirjeve, fižolove ali zelenjavne juhe. Danes jemo zraven zeleno solato. lenca

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

17. feb 2004 13:30

Recept je iz Dnevnika. KRAPI S SKUTNIM NADEVOM ½ l ajdove moke 3 žlice bele moke 3 dl vrelega kropa 25 dag skute 1 jajce sol 5 dag drobtin 3 žlice kisle smetane Ajdovo moko stresemo v skledo, jo poparimo in dobro premešamo ter počakam, da se ohladi. Medtem pripravimo nadev. Skuti dodamo jajce, smetano, drobtine, solimo in premešamo, da dobimo gost nadev. Ohlajeno ajdovo testo stresemo na desko, potresemo s pšenično moko, ga nekoliko pregnetemo in razvaljamo na ½ cm debelo. Narežemo ga na štirioglate krpe. Na vsako od njih položimo ½ žlice nadeva. Krpe prepognemo in stisnemo skupaj kot blazinice. V slanem kropu jih kuhamo 10 minut. Poberemo na krožnik in zabelimo s prepraženimi drobtinami. Loni

lenca58  

član od: 16.7.2002

sporočila: 131

18. feb 2004 14:26

Pozdravljena Loni, najlepša hvala za recept za testo iz ajdove moke. Hitim kuhat!!! lenca

Loni  

19. feb 2004 9:11

Jaz sem tudi včeraj vse nabavila, da bom lahko čez vikend ustvarjala. Si mi dala voljo,zdaj jih že nekaj časa nisem delala. Loni

Loni  

23. feb 2004 11:32

Včeraj zvečer sem jih naredila, skutne krape namreč. Bodo danes za kosilo. Tokrat nisem delala štirioglatih krpic, ampak sem uporabila, času primerno , kar model za krofe. Je bilo precej bolj enostavno za delat. Sem pa skuto začinila še z muškatnim oreščkom. Lp vsem kuharčkom. Loni

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

26. feb 2004 8:33

Dragička, napisala si recept za Hitro zlevanko. Kako gre po vrsti? Najprej miksaš jajca in sladkor, dodajaš izmenično moko in jogurt oz. kislo mleko? Ali sem prav razumela, da običajno mleko za palačinke v celoti zamenjaš z jogurtom oz. kislim mlekom? Hvala, Fani

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8885

26. feb 2004 8:40

Postopek je isti kot za palačinke, samo ne zalivaš z mlekom ampak kislim mlekom ali jogurtom (tekočim). Masa naj bo malenkost bolj gosta kot za palačinke. Dober tek!

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

26. feb 2004 9:01

Hvala, tale tema je super, prav zaploskala sem, ko jo je Cirila-Simona odprla. Pri nas bi tudi jedli samo čokoladne stvari, še biskviti in puhaste kreme niso dovolj dobre za vse. Rekla sem že, da bom sploh nehala peči in preprosto v Gorenjki kupila goro tiste čokolade na kile, pa bodo menda vsi zadovoljni. Ampak meni je pa tako všeč skuta, kaše in vse te "staromodne" reči... Sama ne znam, vendar se iz Prlekije izpred desetletij spomnim, kaj so pekli ob trgatvah. Npr. "kvasenica" je kvašeno testo v okroglem modelu, posuto s skuto, zalito s kislo smetano, sladkano, narezali so kot danes pizzo. Jabolčni štrudel je bila vedno top sladica. Za en pekač iz pečice smo delali 3-4 "proge", eno samo z jabolki, eno samo s skuto, 1-2 mešano. Gibanice sploh ni tako težko narediti, sedaj ko imamo Pečjakovo vlečeno testo, že lepo razrezano na plošče (ali kore za burek). Fani

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti