Nekaj staromodnega

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

11. feb 2004 18:37

Tudi jaz predlagam štrukje tako kot DanaS in MAya May - dobre stare skutine štruklje! :) Lahko bi jih naredila tudi v smetanovi juhi, z dodatkom jabolk ali pa rozin ali pehtrana, orehov.....To je moja najljubša jed! Zelo so mi všeč tudi pečena jabolka, polnjena s skuto, zdrobljenimi piškoti, orehi, cimetom, rozinami, malo ruma...servirano z vanilijevo omako in (po želiji) z domačim marcipanom. PA sevda cmoki, kakršni koli - s slivami, višnjami, borovnicami, marelicami , nrejeni s krompirjem ali skuto. MEni so osebno bolj všeč skutini. Kaj pa šnite? Bel kruh namočen v mleku, ocvrt in posipan s kristalnim sladkorjem?? Poetm so tukaj še prosen narastek, mlečni riž s kakavom, potica (lahko narediš tudi čokoladno ad bo malo bolj privlačna - recept je v bazi), in pa seveda edina zveličavna prekmurska gibanica :)) Tudi ena izmed mojih najljubših. Zelo dobra se mi zdi rebecccina ideja - rožičevo pecivo ali narastek! Sicer ne vem ali je to "slovenski recept", najbrž ne - je pa preprost in zdrav. Nam je vsem všeč tudi, če si pripravimo široke rezance, dodamo malo masla da se stopi, in posujemo z orehi ali makom ter seveda sladkorjem. zraven pa kompot. Lahko bi naredila tudi polnjene kuhane kvašene cmoke - zelo stara jed in zelo priljubljena. zlasti v avstriji ali nemčiji,od koder pač izvira. Meni so zakon! recept je tudi v bazi, pod naslovom Germknodel. Poskusi, splača se. Njami! Dober tek! in LP Zala

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

11. feb 2004 19:36

Koruzna vlivanka z jabolki!!! Prosim!!!![;)

SpringFlower  

član od: 19.11.2003

sporočila: 35

11. feb 2004 19:55

Tokrat bom pa jaz prišla na svoj račun. Vse tele recepte bom popokala in se jih slejkoprej lotila. Tiste puhaste kremne, smetanove zadeve, v nevemkoliko nadstropij in z nevemkakimi prelivi in rahlimi pecivi mi itak nikoli ne ratajo...Edina stvar, ki mi vedno uspe so muffini, ki se jih da narediti iz skoraj česarkoli. Imam pa eno staromodno idejo. Čisto navaden kuhan puding obrnjen iz modelčkov in polit z navadnim malinavcem. Ali pa rižev narastek z malinavcem. Tega sicer kot otrok nisem nikoli marala ne enega ne drugega, danes pa ima okus po spominih na osnovno šolo in na karirast prt od stare mame... Vesna

cirila  

član od: 24.7.2003

sporočila: 117

12. feb 2004 9:29

Recept za krapece s proseno kašo bom poiskala, ko pridem domov. V eni knjigi sem ga videla, problem je samo v tem, da imam kuharskih knjig za celo omaro. Spomnim se pa tudi, da v tistem receptu ni orehov, v Prekmurju sem pa enkrat jedla najboljše krapece na svetu, ki so imeli zraven tudi plast orehov z nekaj sladkorja, samo da ne vem več, če so bili orehi pod plastjo prosene kaše ali nad njo. Mogoče se bo Marta kaj oglasila, ona bi morala vedet. Sporočilo je spremenil(a) cirila dne 12. feb 2004 09:31:07

SonjaB  

član od: 9.1.2004

sporočila: 250

12. feb 2004 9:52

Spomnila sem se na pečene slive oz. češplje, pečena jabolka, domače svaljke, grmado iz starega kruha in sadja, pehtranove potice...mmm Sonja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

12. feb 2004 11:40

Ker sem ravnokar videla Rikov recept za kasnat strudel sem se spomnila na sladko verzijo. Proseno kaso skuhas na mleku, sladkas, dodas jajca, mislim da pride tudi nekaj mascobe zraven in namazes na vleceno testo, zvijes in speces. njami Precej zanimivih receptov najdes tudi v knjigi kuhajmo po domace pst... na emki sem videla da jo imajo zelo ugodno, pa ne okol govort http://www.emka.si/izdelek.asp?docid=21541 LP.R. Sporočilo je spremenil(a) rebecca dne 27. feb 2004 07:45:06

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8885

12. feb 2004 11:55

Kaj mislite na - jaz ji rečem "HITRA ZLEVANKA": Narediš testo kot za palačinke - v eni posodi. Moka, pol vrečke kvasa iz vrečke, 2 jajca, sol, sladkor - zalivaš s kislim mlekom ali jogurtom. Masa mora biti bolj gosta kot za palačinke. Pekač izdatno namaži z maslom ali mastjo. Maso zlij v pekač in pošpricaj s kislo smetano. Daj v pečico, približno 30 minut. Pečeno lahko še malo posladkaš. (Varijanta ali sladko ali slano). Najboljše je namazati pekač z mastjo in po vrhu politi z domačo kislo smetano.

karmenalex  

član od: 29.10.2003

sporočila: 143

12. feb 2004 12:02

Kaj pa šnite ali ocvrte miške(iz starih žemelj),povaljane v ribani čokoladi pa kompot zraven? LP Karmen V.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. feb 2004 23:39

Tole je za Lonygirl pa seveda še za koga, če ga zanima:ovsena kaša ni nič drugega, kot navadni ovseni kosmiči, ki jih najprej malce prepražimo, potem pa zalijemo z vrelim mlekom in pustimo, da se zmehčajo, lahko pa jih celo malo pokuhamo (pazimo, da se ne prismodijo-to zelo radi "naredijo"). LP P.s. Pa še vprašanje za vcibej:ali je to predlog ali zanimanje za recept ali kaj tretjega? cervus

cirila  

član od: 24.7.2003

sporočila: 117

13. feb 2004 10:10

Ne najdem recepta za krapece, pa sem vse preiskala. Če ga bom našla, bom napisala, drugače pa lepo prosim za pomoč, če še kdo mogoče ima. Zala, sploh ni nujno, da je recep slovenski. Meni so recimo pri teh stvareh zelo pri srcu vzhodnoevropske kuhinje - češka, slovaška, poljska, litovska pa take. Zmeraj me presenetijo, kako znajo iz nič (Ja kaj pa imajo? Moko, krompir, slive, jabolka, peso, kakšno jajce, pa mlečne izdelke) naredit kaj užitnega, dostikrat pa tudi zelo okusnega. Pirogi, mnjam...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti