Gostilna išče šefa - resničnostni šov na poptv

spelja  

član od: 22.8.2010

sporočila: 63

10. sep 2014 20:52

Ah ta facebook kar sam rine Bohinj čist povsod zraven...tud zraven Novega mesta, Šentjerneja itd...sem že večkrat to opazila.

 

Mi je pa všeč prva sladica ki jo je Šef danes naredil, šmorn res zgleda super...njamiii :)

spelja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

10. sep 2014 21:13

No, zdaj mi je pa jasno, ker Bohinj je tudi nekje v Beli krajini! Po FB.

 

naor

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12860

10. sep 2014 22:30

Pozdravljeni,tudi  jaz  zelo rada gledam to oddajo,kajti vedno se še lahko naučiš kaj novega,itak se celo življenje učimo. Mi je pa všeč tudi sama ekipa, mladeničev in mladenk. Bo pa letos sploh zanimivo,ker bodo kuhali pozabljene slovenske jedi,na drugačen,prefinjen način.

 

mopsika

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

11. sep 2014 7:10

Meni pa je bilo zanimivo, da so šmorn dali v kategorijo sladic. Pri nas doma pripravljamo šmorn za večerjo, zraven pa jabolčni kompot ali pa vložene breskve... Kot sladico še ga nisem nikoli postregla... ideja pa je zanimiva (bi rekel Bine ).

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4005

11. sep 2014 8:26

Danes nam je šef predstabil svojo prvo jed ,ki bo na jedilniku...šefov šmoren..odlično...in tudi pokazal slivov džem z sivko,ki bo v prodaji,če ga ne bomo domasami  delali.

Šefov šmoren...beljake in rumenjake ločiš,iz beljkoav in sladorja naredimo sneg,ne prav trdega,da je kremast...rumenjake zmešamo z mlekom,moko,vanilijivo sredico,pecilnim praškom,soljo..na koncu počasi dodamo sneg.Sladoled iz slane karamele...karamel zalijemo z vročo sladko smetano..maso ohladimo do mlačnega,dodamo solni cvet,rumenjake,glukozo v prahu in vse skupaj damo v mašino za sladoled.Slivov preliv z sivko...Karameli dodamo izkoščičene slive,zalijemo z malo vodo,podušimo,dodamo sivko ..dušimo še par minutk.Spečemo šmorn..šef ni povedal,toda delovalo mi je ,da ga je spekel na maslu..ko je bil pečen ,ga je zrezal na povšterčke potresel z sladkornim prahom in še malo pekel,da se je sladkor malo karameliziral..

Dober tek..

Vrtejbenka

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

11. sep 2014 9:47

Še dobro, da smo imeli bolj pozno večerjo včeraj, ker tale šmorn mi je kar zadišal v dnevno sobo ... Mi je bila pa zelo všeč prezentacija, nujno rabim takšne krožnike .

 

 

Sandra_a

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

11. sep 2014 9:51

Vrtejbenka, kako si si vse to zapomnila. A si kje prebrala, a si posnela oddajo? Jaz pri najboljši volji nisem sledila.

 

naor

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

11. sep 2014 10:00

Mi smo včeraj tale šmorn že pekli in jedli. Sicer sedaj vidim, da sem malo površno poslušala in nisem naredila popolnoma tako kot je naredil Bine oz. kot opisuje Vrtejbenka, ampak je tak šmorn neverjetno rahel in puhast. Zraven smo pa imeli kar češplovo marmelado, ki sem jo kuhala pred dvema tednoma.

Lopatka

teycikasi  

član od: 14.12.2008

sporočila: 1

11. sep 2014 11:24

Lep pozdrav, da se še js malo javim, ker sem imela včeraj čas, sem gledala na voyu gostilno.

Bine je ravno kuhal novo jed ŠEFOV kotl, zdelo se mi je zanimivo zato sem si ves recept zapisala.

Recept bom napisala z vsemi detajli, ki sem jih utegnila zapisat morda pa bo katera od vas to sprobala je pa kot ena obara zgledalo je zelo okusno je pa res, da je veliko dela s to obaro tako, da se mi zdi, da je bolje, da bi se šlo v gostilno probat ta kotl.

 

Vodni žličniki:

1 celo jajce

1 rumenjak

1 kopasta žlica masla na sobni temperaturi : vse to penasto umešamo

Dodamo ostro moko da dobimo zmes (bi rekla, da podobno kot za vlivance)

nato dodamo:

1 žlico kisle smetane

po potrebi 1-2 žlico mleka

na koncu še 1-2 vlki žliči drobnjaka na drobno narezanega, solimo ter popramo (uporabil je bel poper)

ter kuhamo v slanem kropu 10 min. ( oblikujemo jih z čajno žličko)

 

ŠEFOV KOTL

  • priprava mesa, na 1 porcijo pride pol fileja ene prsi in zgornji ali spodnji del bedra.

2 fileja piščančjih prsi

2 piščančja bedra  ( oboje s kožo) : solimo, popramo (bel poper), naoljimo in damo na žar z ogljem ter na obeh straneh popečemo do 3/4 od kuhanosti. Odstavimo pustimo počivati.

 

  • omaka

obrezline, kosti od piščanca ( hrbet, vrat, prsne kosti, deli perutničk) počasi pražimo na olju (zdi se mi, da je imel teh obrezlin saj od dveh piščancev če ne več) na vročem olju, pazimo da se ne začno kuhat v olju odvečno olje odlijemo ali pa popivnamo, lahko si ga shranimo za nakonec če se nam zdi, da jed to potrebuje.

 

malo pred koncem praženja  dodamo začimbe vendar zelo malo

1 lovorjev list

ščepec limonine trave

1 vejica timijana

sedaj dodamo tudi aromatično zelenjavo narezano na srednje velike kose
zelenjave damo vedno manj kot pa je mesa (kosti)

por

zelena

korenje

česen

šalotka

to popražimo samo toliko dokler ne zavohamo arome zelenjave in čena.

 

sedaj omako Deglazirami z belim vinom, z zelo majhno količino vina toliko da prijeti ostanki na dnu ponve odstopijo ko vino tekočina povre omako pomokamo s približno eno zvrhano žlico moke (raje manj moke kot preveč če se nam zdi da je nakoncu omaka preredka ji lahko dodamo podmet)

pomešamo samo toliko da se vse skupaj poveže in zalijemo z toliko vode da so kosti z vodo pokrite

počakamo da zavre.vre

 

ko omaka zavre še malo počakamo nato jo odstavimo in navrh kosi položimo bedri z kožo navzgaor na bedra damo na vsako eno čajno žličko masla pokrijemo z aluflijo ter damo vse skupaj v pečico 200-210 stopinj celzija ter pečemo 20-30 minut.

 

zelenjava za v kotl

zelenjavo kuhamo do 3/4 vsako v svoji vodi, zelenjavo na koncu sotiramo 

gomolj zelene (kocke)

korenje

koleraba

zelena (lunce)

por(kolobarji)

brstični ohrovt (polovičke)

sotiranje: v ponev damo malo vode in žlico masla ter vejico timijana sotiramo toliko časa sa voda izhlapi zelenjava pa se še ne začne peči vendar rata topla nato še solimo in popramo (bel poper).

 

končanje omake

po 20 min pač ko vidimo da je piščanje bedro pečeno (ko meso lepo odstopi od kosti) vzamemo vse skupaj iz pečice bedro odvzamemo.

omako pa precedimo, damo nazaj na štedilnik ter dodamo začimbe

vsega po približno kakšen ščepec

limetini listi

ingver riban

koriandrova semena

limonina trava

čisto malo limetine lupine

 

sedaj omako reduciramo med tem piščanje bedro ločimo od kosti z rokam raztavimo na srednje velike kose, kožo in kosti bedra ba damo kar v kozico z omako in še naprej reduciramo.

sedaj lahko damo nazaj na žar tudi piščanjčja prsa ter jih do konca popečemo.

 

na koncu omako še enkrat precedimo dodamo sladko smetano, ter po potrebi mleko glede na gostoto omake  dokončno solimo in popramo omako šele sedaj če bi jo pred reduciranjem bi bila preslana  v omako lahko damo bedra in na kose narezana piščanjča prda verjetno da se ogrejejo.

 

Sestava:

vse komponente lično sestavimo v npr: skodelico približno tako kot za pasulj, dvomim, da ima kdo doma miniaturen kotl :) (vse sestavine ogrejemo, žličnike v slananem kropu 1min, zelenjavo s tem ko jo sotiramo, meso se ogreje v omaki

zelenjava, žličniki, omaka,  bedra, prsi, zelenjava, žličnik, drobnajk.

 

Evo to je to, to sem si zapisala če je pa še kaj al pa če je kaj majhnih napak se opravičujem tudi za besedo sotiranje nevem ali je prav napisana. Kot vidite je ta recept res zahtevn in dolg veliko dela je za ta kotl, če pa se ga bo kdo res lotil skuhati me pa zanima kakšen okus je imel. Jaz ga verjetno nebom kuhala edino morda, da bom žličnike prprava pa v klasično obaro dodala.

 

pa dober tek

 

 

 

 

 

 

teycikasi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti