19. dec 2012 10:47
Saj nič ne zamerim. Ampak res glede določenih stvari na faksu ne odneseš nič, ampak šele ko delaš sam. Faks je samo teorija, pa še to se včasih nsiem strinjala o nekaterih stvareh s kakšnim profesorjem.
Ko začneš delat, šele nabereš izkušnje, pa še to nekateri delajo vse narobe par let, pa jaz nisem izjema... Si ne mislim, da je pri meni kaj drugače.
Kar se tiče tečajev, moram pa tudi nekaj povedat (šla sem že na taužnte stvari, ker sme nekako po naravi nagnjena k radovednosti in željo po novih znanjih, pa pol glede tega res razmetavam z denarjem). Da iscer moraš biti malo kritičen kaj izbereš in plačaš, ni nujno, da je najdražje najboljše. Ker sem bila vzgojena, da je izobrazba zelo pomemba, so mi to vbili v glavo, sem šla celo plačat 3000 eur, da sem šla delat magisterij... Zdaj mi jih je v bistvu žal - po eni strani, čeprav sem se dosti naučila, ampak več iz izkušen. Mogoče se ne bi toliko, brez predavanj. Sam žal mi je pa teh 3000 eur (na letnik...), ker če primerjam s tečaji, ki sem jih obiskovala, da sem šla delat NPK, kar ne rabiš druga kot OŠ, da nisem porabila za še več takih uporabnih tečajev, ker sem veliko več praktičnega odnesla. Hitri praktični tečaji so zakon - pa mi je ravno tako mama rekla, da zakaj mi bo to... Ker sem imela prej štipendijo za nadarjene (ki je itak bila zame ovira, ko sem ugotovila, da delam napačen faks in da sem odkrila stvar, ki mi pa res ne leži), se je pra vzmrdovala, manjvredno se ji zdi (šla sem še pred koncem faksa delat nekatere stvari). Zdaj mi je pa žal, da nimam še kake frizerske, kozmetične ipd. narejene :) Dejansko mi je žal,d a sem delala fakse - oziroma, vsaka stvar je dobra za nekaj, ampak mislim,d a od njih nisem druga odnesla kot mogoče neko splošno razgledanost, sposobnost kritičnega presojanja, drugače pa nič kaj... Npr. kar se tiče glasbene izobrazbe, so mi pa kake inštrukcije sintesajzerja res mimo... No, to nisem nikol sprobala, ker so bili časi, ko smo lahko hodili z zelo poceni denar v glasbeno šolo. Za te stvari mi res ni žal, da sem jih delala na šolah po učnih programih - oziroma, bom tako rekla, da itak vse tečaje, ki sem delala, so organizirani na šolah po učnih načrtih. Kolegica z uni dil. ekonokžmist, je pa tudi naredila prekvalifikacijo v slaščičarja, pa dela še zraven razne tečaje, na katerih se pa menda veliko več naučiš kot v šoli. Na firmo pa včasih dobimo kake, ki so ravno končali faks - ponavadi s strojne fakultete. Ni sicer moje področje, sam moj partner pravi, da vsaj za to stroko arhitekti in strojniki, ko pridejo s faksa, ne znajo popolnoma nič in da so se včasih veliko več naučili, pa še to ti več dajo izkušnje.
xxs