11. jan 2012 22:15
Čoko, pa tvoj prvošolček kaj "pojamra" zaradi tega? Ali se zdi njemu čisto normalno, da pač doma dela nalogo toliko časa?
Ne zameri, ne bi rada provocirala, sprašujem zato, ker se mi zdi, da včasih starši izhajamo preveč iz nekih svoji pričakovanj in sploh ne opazimo, da se otroku tisto ne zdi "nič takega". Na tvojem mestu bi šla na govorilne k razredničarki in jo povprašala, kako otrok v razredu sodeluje in kakšno se zdi njegovo delo njej. Tako boš vsaj videla ali so tvoje domneve, da se "zasanja" upravičene ali ne. Mogoče je pa med poukom čisto drugačen in mu doma preprosto zmanjka energije in volje za domačo nalogo? Morda je pa res tip, ki vse počne zelo počasi in zasanjano?
No, prave odgovore boš vsekakor dobila v šoli pri njegovih učiteljih, ti ga spremljajo vsak dan in ti bodo znali opisati, kako je med poukom.
Malo čudno se mi sicer zdi, da otroci vsaj večine naloge ne naredijo že v podaljšanem bivanju. Ni obvezno, je pa ponavadi tako, da poleg kosila, igre na prostem itd. del časa v podaljšanem namenijo tudi temu, da ob vzpodbudi učiteljice naredijo tudi domačo nalogo. Vendar se verjetno sistem dela v podaljšanem bivanju razlikuje od šole do šole, od učitelja do učitelja, tako da je recimo moja izkušnja lahko popolnoma drugačna od drugih. ki se bodo oglasili v tej temi.
Moja dva sta na lastno željo obiskovala podaljšano bivanje do 5. razreda. Nekje od prvega do tretjega razreda sta vedno vso nalogo naredila že tam - to je bilo pri nas nekaj samoumevnega (razen, če je bilo treba prinesti kaj od doma, ali narediti kaj takega, kar se pač v šoli ni dalo - prebrati knjigo ...).
Ampak v prvem razredu pa se res ne spomnim, da bi imela otroka 2-3 ure domačega dela na dan. To se niti sedaj, ko je sin v osmem razredu, ne dogaja vsakodnevno. Kolikor se spomnim, so v prvem razredu vadili pisanje števil, pa kaj narisali, pa se učili črk, skupaj s starši brali knjige za "bralnega palčka" in namesto prave obnove naredili ilustracijo zgodbe in podobno. Za domačo nalogo je bilo recimo prinesti od doma kak material za izdelovanje česa, pa jesensko listje in podobno - skratka, meni se je zdelo, da so domače naloge v prvem razredu namenjene temu, da otrok začne poslušati navodila, si zapomniti zadolžitve in se jih naučiti izpolnjevati.
Ne vem ... ali se je v sedmih letih kaj tako spremenilo ali pa ima učiteljica tvojega prvošolčka popolnoma drugačne zahteve kot naše učiteljice - ali pa smo bili mi vsi skupaj bolj "flegma" ali pa nismo imeli nekih posebnih pričakovanj ... res ne vem, samo spomnim pa se dobro, da se nam ob vstopu otrok v šolo življenje ni nič kaj dosti spremenilo, kar se prostega časa popoldan tiče..
No, prosim, da moje navedbe vzameš "z rezervo", ker je od tega, kar sta bila moja dva v prvem razredu OŠ devet oz. sedem let. Takrat je bilo tako in malo več "sedenja za knjigami" se je začelo nekako s četrtim razredom, ko je snov postala veliko bolj obsežna in tudi samostojnega domačega dela se je zahtevalo več. Prvi trije razredi pa ... kot da naša dva ne bi imela nalog, vse sta očitno že sama opravila v PB, doma sta le pokazala, kaj so delali v šoli, pa kaj je bilo za nalogo in to je bilo večinoma to. Pa sta popolnoma povprečna otroka, ne mislit, da govorim o kakih pridnih, nadvse ubogljivih angelčkih ... zdaj, ko sta že velika je treba včasih kar zaropotati, da izpolnita svoje domače obveznosti, pospravljata itd.
kakorkoli, res ti svetujem, da se o vsem lepo pogovoriš z razredničarko in učiteljico PB, da ne boš sama zase tuhtala in ugibala po nepotrebnem. Morda pa le ni tako hudo, kot se zdi na prvi pogled :) Pa lepe šolske dni želim tvojemu nadobudnežu
Mojca