15. jan 2012 19:04
No, Čoko, zdaj je pa stvar že malo bolj jasna. Iz tvojega zadnjega zapisa je razvidno, da si tvoj fant "zakomplicira" življenje z dodatki, ki niti ne bi bili nujno potrebni, mu pa jemljejo preveč časa. OK, če je njemu bolj pomembno, da popoldan do potankosti izriše in pobarva vse zadeve, ki si jih je zamislil, kot to, da bi se šel recimo ven igrat vrstniki, pa naj bo tako. Če v tem ne bi vsaj malo užival, po mojem ne bi bil toliko natančen pri tem delu.
V bistvu po mojem ne moreš narediti nič drugega, kot da mu poskušaš nekako dopovedati, da je bolj pametno najprej narediti tisto, kar je nujno potrebno, potem pa še ostale "dodatke". Fant si očitno postavlja visoke cilje in če bo še v nasljednjih šolskih letih tako, sploh pa, če jih bo navajen samostojno uresničevati, se nimaš česa bati
Morda pa bo ta njegova želja po "več" sčasoma uplahnela, ko bodo že vsi pisali in bodo tudi šolske in domače naloge zahtevnejše in mu bo že sama osnova brez njegovih "dodatkov" pobrala zadosti energije.
Pa če tako rad riše (nekako to čutim iz napisanega) - probaj ga zmotivirat, da najprej, magari že v PB, konča račune in ostalo, pa mu bo za doma ostalo samo še ustvarjanje v miru. Če bo namreč zmanjkalo časa za eno risbico predmeta manj, je to vsekakor manjša "katastrofa", kot da zaradi pomanjkanja časa ne zmore narediti ene cele naloge za en predmet.
Ko si pisala o predmetih, ki jim morajo narisati (to je tisto, ko v zvezek narišejo eno veliko črko, okrog pa predmete, katerih imena se začenjajo na to črko, a ne?), sem se spomnila na mojo hčer. Tu je pa tudi ona "razturala" in tekmovala sama s sabo in prostorom na listu, koliko predmetov si še lahko zamisli in ji nariše. In jih tudi je včasih risala še doma, tudi po dve uri, to pa je res. Prav tako je bilo pri "Bralnem palčku", ko je po prebrani zgodbici risala ilustracije. Ona je bila obsedena s tem, da je čimbolj natančno prerisovala originalno ilustracijo v knjigi in poskušala posnemati ilustratorjev slog. In tudi to se je včasih vleklo ure in ure, samo pri nas to ni bil ne "napor" in "problem" ampak njeni "gušti". Pač tako se je odločila in sama uživala v neskončnem risanju vseh mogočih podrobnosti. Nam ni blo treba "dežurati" zraven, zato se nam ni zdelo nič čudno in narobe, to pa res :) Njen zvezek domačega branja še vedno hranimo, saj je čudovit spomin na tiste dni. In danes je punca zelo uspešna dijakinja srednje šole za oblikovanje in smo nanjo zelo ponosni.
Saj bo šlo, boš videla, prvi razred je za nekatere otroke zelo razburljiv, ker je toliko novega, za druge malo dolgočasen, ker marsikaj že znajo, eni so perfekcionisti (imamo eno tako doma), drugi pa naredijo le tisto, kar je najbolj nujno (imamo tudi enega takega doma). Srečno fantu, pa da mu ne bi nikoli zmanjkalo domišljije in barvic
Mojca