Se gremo potepat?

neznan uporabnik

28. avg 2011 16:09

In za vse izobražene učitlce. Iz posavja, osavja,nizsavja al karkol že. Irene je angleško ime za orkan in se ne sklanja. Tako se tudi ne sklanja ime hotela Esplanade v Zagrebu. Vedno je ESPLANADE. In orkan IRENE je vedno Irene. Nikol ni Irena, z Ireno. V  vseh sklonih in številih je AJRIN.

No lube moje, da boste malo vedele o nevihtah in, če bo kdaj naneslo da boste kako noč prenočile v hotelu Esplanade. Potem boste vedno pravilno rekle, da ste spale v Esplanade. Če boste izjavile, da ste spale v Esplanadi pa vam nobena diploma ne bo pomagala. Niti izgovor, da niste odavde.

Multivitamin

multivitamin

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

28. avg 2011 19:39

Kdo je pa sklanjal Irene????

lp

cervus

neznan uporabnik

28. avg 2011 19:48

Idi malo nazaj gledat. Hotel sem rečt, da se taka imena ne sklanjajo. Recimo Amtrak. Vedno se reče Amtrak. Ne, da si se peljal z Amtrakom. Ampak z Amtrak in v tem silu naprej. Osebna imena se pa sklanjo vedno.

Primer: Peljal sem se z Amtrak vlakom. Ne z Amtrakovim. Jedel sem v hotelu Esplanade in ne v Esplanadi. Greva na večerjo v Esplanade in ne v Esplanado...itd.

Tud, ko nekdo reče, da je letel z Adrio je narobe. Letel je z Adria airway. Ali pa z Air France, ne pa z Air Franceom....

Multivitamin

multivitamin

elaphus  

28. avg 2011 19:54

Sem šla malo nazaj gledat. Pa sem tolk trapasta, da ne najdem. A mi lahk zaupaš, kje si videl Ireno?????

lp

cervus

neznan uporabnik

28. avg 2011 20:00

Daj se ne sekiraj zaj. Je blo, mogoče je zbrisano. Je že mim.

Multivitamin

multivitamin

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

28. avg 2011 20:25

Elaphus, jaz sem jo iz Irene preimenovala v Irenco. No, Ireno, če sem res natančna.

Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

28. avg 2011 20:53

Mislim, da bi bilo tu nujno treba vprašati še z drugo mnenje, recimo Slovenski pravopis iz leta 2001. Ta sicer pravi, da se tuja imena sklanjajo kot slovenska (Daily Mirror - v Daily Mirrorju). Po tej analogiji ni nič narobe, če se voziš z Amtrakom. Kako se to izvaja v praksi, je seveda druga stvar, sploh pa je slovenščina verjetno med jeziki, ki imajo več izjem kot pravil. Bi bilo bolje, da to debato prepustimo slavistom.

Sonja

neznan uporabnik

28. avg 2011 21:09

Draga mon cherie, zakaj so slavisti vendno no1 referenca. Saj sem dal primere. To se pač ne sklanja. Lakho je tudi kaj drugega. Zakaj se nihče ne buni za Adria Airways - če bi komot blo lepše Adria - zračna pot. Pa kaj ste tok dvolični pa skoz brskate po SSKJ. Ko, da je SSKJ edino relevantna oblika. In ko poslušam komentarje enih pametnih, kako bi blo trbeba organizirati njih, se mi zdi, da poslušam sebe izpred 20 let. Ker Adria za potnike ni draga, draga je, ker je v državni roki. Le kako povratna vozovnica do Evropske prestolnice stane 1400 evrov, do Londona v poslovnem razredu pa 682 evra. Država ima zakupljenih 197.688 vozovnic po 1400 evrov na liniji Ljubljana-Bruselj. In ostali morajo plačat isto ceno, razen za omejitve. Za London dobiš komot povratno vozovnico v poslovnem razredu za 682 evrov, brez omejitev. Je 600 km dle v eno smer, servis pa enak.

Mi razložiš, kako en gospod z Ekonomskega faksa za Adrio in vse ostale firme pametuje že 25 let in nič ne naredi.

Multivitamin

multivitamin

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

28. avg 2011 21:45

Za jezik je trenutna referenca pač SSKJ in veljavni pravopis, pa če je to komu všeč ali ne. Resda nisem prebrala celega, ampak o cenah letalskih vozovnic nisem našla nič. Se po popolnoma strinjam, da je cena letalske karte Ljubljana - Bruselj prava svinjarija. Sicer nobena od mojih kart ni stala več kot 900 evrov, za manj kot 500 mi pa tudi še ni uspelo priti tja in nazaj, pa še to je bilo takrat, ko nisem dobila direktnega leta. Glede na to, da je večina potnikov tako ali tako javnih uslužbencev, ki potujejo za proračunski denar, je to pač način prikritega subvencioniranja Adrie Airways (ti pa zdaj postavi to v pravi sklon, kakor koli že misliš). Od gospodov z ekonomskega faksa pa ne poznam niti enega.

Sonja

elaphus  

28. avg 2011 21:51

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Elaphus, jaz sem jo iz Irene preimenovala v Irenco. No, Ireno, če sem res natančna.

Vanja

A s tršica? jaz sem pa mislila, da je multi (spet) kej narobe vidu al pa spregledal in je name cikal. In ker maček zamijavka, če mu na rep stopiš, sem se oglasila .

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti