22. avg 2011 13:55
@proxima: ne proxima, nikoli videl, mislil sem takrat v Kanadi v Yellowknife, čeprav je bilo poleti, pa ni bilo nič. Pozim pa spet najrajši grem v tople kraje................ ah, no, saj sem še mlad, bo še priložnosti. ( morda bi se dalo tudi v Evropi uredit pozimi, nekje sem zasledil, da se v Murmansku hvalijo, da se da videt, to bi se dalo morda uredit, brez leta v Kanado, spet je pa ruska viza...........
@rosie: ne tebe sem jezen, tolk lepe albume imaš, pa nič ne napišeš o teh krajih
@mzm: ma se res ne spomnem iz Cobenhavna ( ali, kako se že napiše ), jaz sem kot zmešan iskal tistega Niels Bohra, pa Tiho de Braha, potem nekakšem royal arsenal, najdel muzej drame, kraljevo knjižnico, jevrejski muzej............ ma vse živo, sam ne tisto kar sem iskal, tako, da se za slaščicami niti nisem preveč oziral.
Uf, pa da nadaljujem, prej sem dobil obisk in mogel nehat:
Torej se odločim, za najkrajšo pot domov, po Salzburgu poiščem kamp, najdem ga pri Schlier see ( in ne Schiller see, kot sem sprva mislil. Evo, tole jezero:
Tam videl neke čudne ptiče, na vodi so videti kot race ( ki jih seveda ne manjka ), na kopnu pa ( vsaj meni ) mal čudne:
Potem zjutraj naravnost domov. Nekaj zastojev na avtocestah v nemčiji in avstriji, tudi po uro ali več, niti ne omenjam, to pa človek vzame v zakup ( vsaj mogel bi )ko se odpravlja na pot v tem letnem času. Klima v avtu delala ves čas brezhibno ( odpiranje oken na avtocestah ob zastojih, in vključevanje gretja na švedskem ).
Ko tole zapisujem mi skozi glavo se bliska še en kup stvari, ki so morda tudi ( komu ) zanimive. Kar tako nametano, brez repa in glave:
- na švedskem je po zakonu " dostop do prostora ", se pravi, lahko prideš vsepovsod, tudi na privat lasništvo, nabiraš gozdne sadeže, kampiraš ( ne bližje od 70m od hiše, pa ne smeš bit viden z okna ali s ceste, spodobi se, da ne več kot dve noči, na privat zemljišču ).
- alkoholne pijače se dobijo le v specializiranih trgovinah
- vsepovsod ( tudi v muzejih ) so nadpisi le v švedskem jeziku, redko je angleščina zraven. V muzejih ponujajo prevod švedskih besedil v tuje jezike, se da pomagat ( večkrat je edini natpis v muzejih v angleščini " do not touch " )
- tudi v prometu so nadpisi vse v švedščini. Jezik je ( vsaj meni ) nerazumljiv, razen včasih. Recimo, na parih mestih, sem videl nadpis " trafiks kurva ". Če mal znaš angleško in srbohrvaško, ti je takoj jasno kaj pomeni. Lepo, da mislijo tudi na take reči ( skandinavija pač ), jaz teh uslug nisem iskal, imam dovolj razvrata doma.
- kot sem prej napisal, razen v Slo. nikjer nisem videl policije. pri vrnitvi, pa sem videl na švedskem in danskem enako: avto ( očitno policijski, po utripanju modrih lučk iza vseh oken in od spodaj ), ko so nekoga ustavili. Sklepam, da s takimi vozili, ki jih ne ločiš od navadnih, kontrolirajo promet. Drugač, tudi oni o policiji mislijo slabo: edino znajo ob sobotah in nedeljah čakat pijane voznike, roparje bank pa ne ujamejo ( pred kratkim jim je v Stockholmu ropar zbežal na biciklu ).
- pokrajina je videti prijazna, veliko žita še ni požeto ( mi kmečki fantje to takoj opazimo ) nekje je bilo zaslediti, da so s hrano samozadostni.
ežoj