Kajenje

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

2. sep 2010 9:27

Vedno se nam zdi, da zdravniki pretiravajo z opozorili glede kajenja (in še česa drugega), dokler nas ne zadene osebno. Mene sicer ni zadelo čisto osebno, ker nikoli nisem kadil, ampak pred tremi leti je za rakom na pljučih umrl dober prijatelj. Praktično ga nisem videl brez čika v ustih. V zadnjih dveh letih pa je kar pet (!!!) meni bližnjih ljudi zadela možganska kap; vsi so obilno kadili skoraj celo življenje. Vsi so na srečo preživeli, vendar se jim pozna in nihče od njih ne kadi več. Zdravnik jim je postavil jasno alternativo: kajenje in smrt ali odpovedati se kajenju in se počasi rehabilitirati. Človek se vpraša, ali je res potrebna takšna nesreča, da se odpovemo razvadam, ki škodujejo zdravju. Ko smo stari med 20 in 40 let, sploh ne razmišljamo o posledicah naših razvad, pa naj je to kajenje, nezdrava in preobilna prehrana, preveč alkohola ipd. Naše telo je še sposobno sprejeti in kompenzirati naše ravnanje. Po 40. letu se začenjajo počasi kazati znaki nezdravega življenja in razvad, po 50. letu pa vse skupaj udari na plan. Moji bližnji, ki jih je zadelo, so bili vsi med 50. in 65. letom. Tudi sam jih imam krepko čez 50 in vem, o čem pišem. Tisti, ki jih imate (trenutno ) le okoli 30, ne boste razumeli in boste to pisanje jemali kot pisanje še enega nergača, ki vam poskuša vzeti čik iz ust. Ampak saj pridete za nami. LP booris

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

2. jan 2011 16:09

A še vztrajamo? Jas še,je že več kot pol leta in se mi kar fajn zdi, da nisem več kadilka.No pri šparanju se ravno ne pozna,je pa v drugih pogledih kar fajn.Večkrat ponoči sanjam,da kadim in zjutraj sem prav razočarana zakaj se mi to dogaja.Ljudje me poznajo kot redno kadilko, pa vam povem, ko ugotovijo, da med prsti ne držim prižgane cigarete, me začudeno pogledajo in jas pa kot ,da tega ne opazim in če me vpraša kdo :"A, nič več?" jas tako flegma povem, da sem pokadila zadnjo. No, mi je prišlo na misel, ko sem imela blago na mizi, pa prevelike krojne pole,kako polagat, da bo glih prav, takrat bi ga pa prižgala in prižgala in...tako , kot sem delala in nazadnje ugotovila,dasem jih pokadila ogromno in se nisem zavedala gdaj.In ,ko ugotoviš v sebi,da tega ne delaš več je kar fajn.In upam, da je bil 19.6.0010 resnično tisti prelomni dan,ki se ne bo ponovil. V letu, ki se je začelo vam želim zdravje,srečo in veliko trdne volje pri premagovanju razvade.Pišite kako vam uspeva? zaja zaja

selotejp  

član od: 2.6.2009

sporočila: 31

2. jan 2011 16:32

Pr šparaji s ti n puzna? Zrečuni kulk si n tedn zpraula z mrtvašk klinčk dej usak tedn tuk n strn pa s ti bo puznal. selotejp Sporočilo je spremenil(a) selotejp dne 02. 2011 16:37

kriznana  

član od: 14.10.2006

sporočila: 602

2. jan 2011 18:06

selotejp je napisal/a:
Pr šparaji s ti n puzna? Zrečuni kulk si n tedn zpraula z mrtvašk klinčk dej usak tedn tuk n strn pa s ti bo puznal.

selotejp

Sporočilo je spremenil(a) selotejp dne 02. 2011 16:37

Saj nočem biti nesramna,ampak kakšno narečje je pa tole

kriznana

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

2. jan 2011 18:32

EEE,selotejp,gdaj pa gdaj si vzami cajt za dolžino čik pauze, pa poglej slovnico. Imam rada napisano besedilo v narečju,pa ne samo jas ,tudi drugi te težko razumejo, saj se delaš norca iz samga sebe.Pa brez zamere.Napiši kaj bolj razumljivega,vem kaj želiš povedat,nisem še računala koliko bi privarčevala ,mogoče pa bom gdaj. zaja

Petya  

član od: 8.1.2006

sporočila: 591

2. jan 2011 18:46

Zaja ... ma selotejp prav ( ok, o narečju in to ne bom zgubljala besed).. pri nas so tut govorili, da se ne pozna, da so nehali kadit... Pa sm vztrajala, da se da nastran vsakič ko bi se kupli cigareti... in glej ga zlomka, konec meseca so vsi stali z odprtimi usti koliko se je nabralo.... Je pa res, da če tega ne narediš, se ne pozna...

Petya

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

2. jan 2011 19:01

kriznana je napisal/a:

selotejp je napisal/a:
Pr šparaji s ti n puzna? Zrečuni kulk si n tedn zpraula z mrtvašk klinčk dej usak tedn tuk n strn pa s ti bo puznal.

selotejp

Sporočilo je spremenil(a) selotejp dne 02. 2011 16:37

Saj nočem biti nesramna,ampak kakšno narečje je pa tole

kriznana

Originalno zasavsko, kriznana ... meni je pa kul

Blanchy

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

2. jan 2011 19:28

Blanchy, meni se sliši, kot, če bi bila s Cerknice in okolice... res je kul slovinkita

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

2. jan 2011 19:58

Pogrešam tumpiko bolj kot čike.

tulka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

2. jan 2011 20:04

tulka je napisal/a:

Pogrešam tumpiko bolj kot čike.

tulka
Jaz tudi! Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti