Čisto sem down

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4339

21. avg 2009 11:28

Zzak1977, morda bi morala pa mama tudi računalništvo obvladat v tolikšni meri, da bi bila sposobna popraviti tovrstne napake....pa ne ga sračkat no...

Prav je, da se otroci od malega učijo delat, so za to primerno pohvaljeni, včasih tudi nagrajeni...ne vem, kaj bi bilo narobe s tem, če ti gre petnajst let star mulc pomagat prekopat vrt ali mlada frajlica posesa hišo...

To s pranjem ne vem, kako bi se izšlo, saj otroci najbrž res nimajo toliko garderobe, da bi čakali, da se pralni stroj primerno napolni, likali bi si pa svoje cunje lahko brez kakšnih posebnih zadržkov (moja dva tega sicer ne počneta, pa čeprav sem si že velikokrat rekla, da bosta), ni pa noben problem posesat hišo, izpraznit pomivalni stroj, počistit kopalnico, oplet živo mejo, pobirat krompir in sadje, ko je za to čas, prebarvat kakšno ograjo, napravljat drva za mrzle dni in še kaj..... (eden je dijak in drugi študent) - ne bom rekla, da pri tem vedno neizmerno uživata, ampak saj tudi nama z možem niso  vedno v veselje vsakdanja opravila...

rrr

Sporočilo je spremenil(a) ribaracarak dne 21. 2009 11:30

Košuta  

član od: 8.7.2008

sporočila: 199

21. avg 2009 11:31

Meni se pa zdi enotedensko kujanje zaradi kao uničene majice pretirano. Saj vem, kako je - najljubše oblačilo (je bilo res?) se sfiži in že reklame nas prepričujejo, da je to konec sveta. Ampak vseeno. Ne strinjam se tudi s stališčem ZZAK1977: "Najbolj sovražim ko starši pritiskajo na otroke s svojimi zahtevami kot so okopavanje njive, sesanje hiše in podobno... Sicer pa, če je v družini zdrav odnos niti ni potrebe po takileh dogovorih kdo bo kaj naredil". Biti navajen, da je hrana pravočasno na mizi, da je vedno vse oprano in zlikano in vse drugo BP - še ne pomeni, da bo otrok zdaj sam poštekal, da se spodobi pri tem tudi pomagati, če mu tega noben ne pove, oziroma ga s tem po interpretaciji ZZAK1977 noben "ne posiljuje". In se mi zdi prav, da se vsi člani družine - takoj, ko leta to dopustijo, se razume - navadijo na določeno količino doma opravljenega dela. Vsaj upam, da so časi, ko je ženska vse popedenala po hiši, menda ja mimo. Čeprav je res - in to ima verjetno v mislih ZZAK1977 - da obstaja druga skrajnost: pretirano požrtvovalna mati, vse vedno štima, nikoli ne da vedeti, da bi bila pomoč dobrodošla in korektna, pričakuje pa za svoje delo neizmerno hvaležnost. Ki je potem ni od nikoder, kar je razumljivo. In se počuti žrtev. Svoboda izražanja dopušča izražanje svojega mnenja na forumih, se razume. Svoboda izražanja pomeni tudi, da mnenje nekoga označimo za "primitivno razmišljanje". In če je takšna oznaka koga prizadela in je izjavo razumel kot žaljivo, ima možnost dokazati kaznivost v kazenskem postopku in terjati za to škodo v civilnem. To je že druga zgodba, bistveno je, da svoboda izražanja ostaja prva. Razpravljam na splošno, se razume. Košuta

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

21. avg 2009 11:36

Sam pravim, pustimo otrokom otroštvo, če jih je bilo fajn delat jim omogočimo še fajn živet. Seveda se strinjam da pomagajo in da se stvari dela skupaj, ampak ne kot ukaz ampak da je to stvar dogovora. Ne bom pa v življenju pustil otroku delat stvari kot je sekanje drv in podobna opravila, bo imel to čas delat ko bo imel svojo družino. Sem sam zapravil nekaj počitnic na ta način in tega ne želim svojim otrokom. Tudi krompirja ne bodo pobirali, naj se jim mlade hrbtenice razvijejo kot se morajo. Pač imam otroka zgolj iz ljubezni, pa naj se sliši še tako klišejsko, in bom sam opravil vsa težaška dela, njemu pa pustil čas da se posveti stvarem katere ga zanimajo. p.s: napisal sem da mi je tako razmišljanje primitivno, ne da je uporabnica primitivna. Tako da razčistimo, uporabnice ne poznam in ne morem trdit da je primitivna kakor je sama napisala, če je tako razumela se tudi opravičujem. zzak1977 Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 21. 2009 11:39

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

21. avg 2009 12:00

Ah, dajte no, saj ni treba toliko doktorirat na temo ali je Anamarijin sin "razvajen mulc" ali ona "cankarjanska mati" ali ne in se dlakocepsko vtikati v različnost mišljenj drugih forumašev. Tisti, ki malo bolj pozorno berete njene boste, verjetno vidite, da gre za eno hudomušno in temperamentno damo, ki je tisto, da jo je sin "poslal v Ameriko" in "ima že ves teden dolg nos" napisala zato, da je malo bolj slikovito ponazorila, kako so izgledali dnevi po "katastrofi". Sem pa prepričana, da ni vse, kar je bilo zapisamo tudi dobeseno tako. Tisti, ki imamo doma pubertetnike oz. mladince (in še nismo pozabili, kakšni smo bili sami v tej dobi), mislim, da smo razumeli njeno prošnjo.

Anamarija, popravi me, če se motim!

Če se spomnim sama sebe v najstniških letih... saj bi kaj pomagala, pa je itak "že mama vse najbolje naredila" - ja, tak izgovor sem imela sama pri sebi. Če so mi kaj naročili, sem opravila, sama od sebe pa gospodinjskih opravil nisem kaj željno in z največjim veseljem iskala. No, in zdaj sem sama mama dveh mlajših najstnikov in (čisto tako kot moja mama včasih) seveda redno "njurim" ker ne vidita dela pred nosom. Tako to gre. Mojima je treba pač (tako kot meni včasih) pač s prstom pokazati in včasih tudi ukazati, da svoje stvari pospravljata za sabo. Vzorci se pač ponavljajo, kaj hočem. Enkrat bosta itak na svojem (v študentu, dijaškem domu ali kje drugje) in se bosta morala kar lepo sama skrbeti za svoje reči. Saj sem se jaz tudi, pa še kdo.

Sicer pa: glavno, da bo fant iz uvoda v to temo lahko spet "up and DOWN" paradiral v svoji ljubi majici!

Mojca

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4339

21. avg 2009 12:02

Zzak1977 - ne vem a je to provokacija, al res tako primitivno razmišljaš.

Daj, ugrizni se v jezik al pa uščipni se v roko, preden se ti zapišejo take neumnosti.

Najbolje, da jih zavijemo v vato, jim strežemo spredaj in zadaj in jih pri osemnajstih nebogljene pahnemo v ta kruti svet. Vmes seveda poskrbimo za to, da imajo račune za mobilnike poravnane, da jim omogočimo spodobno žuranje na priljubljenih lokacijah, da imajo cunje po zadnji modi, da o supergah ne govorimo....

In ja, za računalnikom imajo mlade hrbtenice idealne pogoje za pravilen razvoj.

Sicer pa je osnovni problem rešen, anamarijin sin bo dobil novo majico in anamarija je predlagala, naj se tema zaklene - in po toku debate sklepam, da bi bilo nemara še najbolje tako.rrr

Sporočilo je spremenil(a) ribaracarak dne 21. 2009 12:06

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

21. avg 2009 12:05

... zzakk, moji dve punci pa morata pobirati krompir, pa voziti drva v drvarnico, pa vrt prekopat in veš v čem je največji vic - stanujemo v bloku. Ampak jaz rečem, da imamo prijatelje tudi zato, da jim pomagamo pri delu in ne samo takrat, ko lahko skupaj "lenarimo" In če na obisku pri babici prekoplje njivo ali pokosi trato. Kaj misliš, kdo to lažje naredi, če smo na izbiro 17-letnik ter skoraj 40 in skoraj60-letnik? Kdaj bodo znali tvoji otroci kaj naredit? Misliš, da res ne bodo rabili nikoli nič delat, dokler boš ti živel? Ali pa bodo rekli, zakaj bi pa šli na svoje in delali, če nam pa ni treba.... Moji dve včasih med počitnicah tudi komu odgovorita, da jaz na kavču ležim in knjigo berem; oni dve pa npr. ena kuha, druga lika. In zakaj ne, če sem bila jaz pred tem 8 ali več ur v službi, oni dve pa bosta porabili vsaka samo uro časa.... Ne vem zakaj bi skoraj odrasel otrok ne imel med počitnicami nobenih zadolžitev? ampak zdaj smo že čisto s prvotne teme zašli. klavdija

marjeta65  

član od: 9.2.2007

sporočila: 66

21. avg 2009 12:11

zzak1977 upam, da se boš spomnil na tvoje ujčkanje otrok, ko ti bodo le-ti hodili po glavi, ne bodo pospravljali za sabo in sploh ne bodo znali nič delati, ker jih njihov velepametni oče pač ni naučil osnov delovnih navad, zato da bodo imeli kao lepo otroštvo. Daj no, kje si pa še slišal, da bi se komu hrbtenica okvarila zato, ker bi jeseni pobral dve gajbi krompirja. Lepo te prosim. Je pa takšno razmišljanje žal v kar nekaj mladih glavah, tako da danes, ko dobiš mladostnika na počitniško delo, povečini ne znajo niti metle v rokah držat, kaj šele kaj bolj zahtevnega. Je že prav, da je otrok zraven pri delu, otroštvo ni samo igra in šola, je treba tudi kaj postortit za skupno dobro. Blokarji itak nimajo ne vem kaj za delat, tisto stanovanje že pospravijo, ljudje v hišah z vrtom imajo pa vedno kaj za počet in je prav, da nista udeležena samo mama in oče. marjeta65

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

21. avg 2009 12:14

Sam sem vse to počel, zato sem tudi odšel pri 17ih od doma, in sem bil srečen ko sem odšel, in te napake ne bom ponovil. In nikjer nisem rekel da ne bodo delali, ampak da jim ne bo nikoli ukazano delat. In ja tudi mi bomo šli na njivo k babici, ampak bom krompir okopaval jaz, otroku bom pa rekel da naj pobere fižol. Pa nobene vate ne omenjam in crklanja, če bo pa izrazil veliko željo da bi pa rad okopaval krompir, pa naj. Sicer so pa vaši otroci in lahko delate z njimi kar hočete, čeprav temu naj ne bi bilo tako... Sem zaključil z mojim pisanjem, očitno imam otroke iz narobnega namena. zzak1977

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

21. avg 2009 12:18

ribaracarak je napisal/a:
Najbolje, da jih zavijemo v vato, jim strežemo spredaj in zadaj in jih pri osemnajstih nebogljene pahnemo v ta kruti svet. Sporočilo je spremenil(a) ribaracarak dne 21. 2009 12:06
Ne da jih pahnete v kruti svet, ampak ponudite nam puncam, ki nas mame niso zavijale v vato, tako da se potem pripeti, da dva odrasla (nad 27) fanta igrata igrice na računalnik, medtem pa jaz žagam drva z njunim fotrom... Ju starši niso obremenjevali s težaškimi deli in sta imela krasno otroštvo... Ki ga bosta zgleda podaljšala do abrahama... Začetnica

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

21. avg 2009 12:20

zzak1977 je napisal/a:
Sicer pa, če je v družini zdrav odnos niti ni potrebe po takileh dogovorih kdo bo kaj naredil. zzak1977
Sploh mi pa ni jasno kako je v nekem trenutku normalno doma delat, v nekem pa moraš kar pri 17-ih pobegnit. anamarija fajn da si rešla, pa samo da te pozdravim, ko me dolgo ni blo tu gor Začetnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti