14. sep 2011 10:12
Še en komentar, za katerega upam, da ne boste mislili, da je preveč subjektiven. Torej, tudi moji starši imajo mlekomat. In ja, bili so navedeni na tej "črni listi". Ni jim pa ravno jasno kako so prišli tam.. Naj bi bila temperatura previsoka. Kako le, ko pa mlekomat sploh ne oddaja mleka, ko se le ta dvigne? Tudi mikroorganizmi naj bi bili malo povečani. Možno, ampak ko jemljejo vzorce mleka, ki gre v mlekarne, so vzorci neoporečni. Našli naj bi tudi Ecoli, ki je sicer nekaj običajnega v človeški prebavi, ampak so se odločili, da bodo to izpostavili.
Naj povem še, da je vsak, ki je prišel na njuno kmetijo rekel, da še ni videl tako urejenega hleva. Mleko se pelje v mlekomat vsak večer po molži, ko se ohladi. Glede na sistem molže (mlekovod) in vsa pravila in predpise skozi katere moraš, je vse kot mora biti (inšpekcija pride vsaj 2x letno, razna izobraževanja itd.).
Ampak ok.. Temperatura: recimo, ker se včasih termometru v mlekomatu malo zmeša. No, ne samo termometru, temveč celotnemu programu. Mislim, da mi ni treba omeniti, da so že neštetokrat klicali proizvajalca, celo jaz sem se ponudila, da popravim program, je pa še vedno isto. Mikroorganizmi: možno, da je imela ena izmed gospodičen, ki jih molzejo slab dan. Ecoli: kako naj bi sploh prišla v mleko?
Zaključek.. Najbolj moteče je to, da niso bili obveščeni. Mislim, da bi bilo čisto ok, da bi poklicali: "Sedaj smo pri mlekomatu in bomo vzeli vzorce. Pridite, če želite biti zraven." Tako pa samo šok.. S tem, da je bil 1. vzorec ok.
No to je bil več ali manj monolog :) Kakor koli, predlagam, da tisti, ki imate malo bolj občutljive želodčke, mleko vedno prekuhate, pa ne glede na to od kod ga dobite. Sama ne maram mleka drugje kot v kavi in v pecivu. Ker je domače premastno za moj okus, kupujem v trgovini. Je pa npr. puding neprimerljivo boljši, če je uporabljeno domače mleko. Vendar ne pozabite, da je tudi homogenizirano mleko škodljivo.