Mlekomat

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

13. dec 2009 18:57

AVA je napisal/a:
Rimljanka, si se malo preveč razkurila, kajne? Nihče ne misli, da bi kmetje morali deliti mleko zastonj. Vendar je res; upokojenci si težko privoščimo liter mleka po 1 E. Me pa res zanima, zakaj so na mlekomatih tako različne cene? Ava

Nisem se razkurila. Jezi me, kadar gre za posploševanje. Niso/niste vsi upokojenci na enakem, niso vsi delavci na enakem, niso vsi.... In, če kdo zna preračunati, koliko "vode" iz trgovine (kot pravi foxpapa) dobiš iz 1 l mleka iz mlekomata, bo videl, da mleko nima pretirane cene.

Saj vem, da ima mnogo ljudi (ne samo vem, jih tudi poznam) skromne dohodke. A to zdaj vleči na plan ravno pri mlekomatih..... Konec koncev se ves čas vzporedno prodaja "eko", "bio", "integrirana" pa povsem konvencionalna zelenjava, razlike v ceni (in kvaliteti, pa ne nujno v logično smer) so včasi enormne.

Tudi trgovine z oblačili imamo raznorazne itd..... (naj bo dovolj).

In, kolikor sem opazila, je mleko na mlekomatih večinoma 1€ . Si pa predstavljam, da ima kmet, ki mlekomat postavi na lastnem dvorišču vse drugačne stroške z njim kot oni, ki vozi mleko 20 km daleč, pa plačuje najem prostora,....

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

13. dec 2009 19:12

AVA je napisal/a:
Bi kmetje res radi zaslužili čimveč v čimkrajšem času? Ava

No ko bo kdo tole ugotovil, kako na kmetiji hitro zaslužiti, naj prosim pove. Ker dandanes se 'nič več ne splača', pa nekateri še vedno vztrajajo/mo.

Nikogar ne poznam, ki bi s kmečkim delom obogatel.

Mlekomate pa pozdravljam kot idejo, saj nimajo vsi take sreče, da bi odlično mleko dobili kar pri sosedih (mi to srečo imamo, a je kar trajalo, da nam je 'kapnilo').

Atina

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

13. dec 2009 19:48

Hmmm, meni se zdi 1€ za mleko preveč (zame seveda) in ne vem ali bi ga kupovala na mlekomatih, odkar ga imamo niti nisem šla ponj, ga na srečo dobim še bližje pri kmetu za 0,50€/l in je božanski (vsaj zadnje čase)-če bi bila na izbiro samo melkomat in trgovina bi verjetno kombinirala... lp terakota

neznan uporabnik

13. dec 2009 20:04

V Novem mestu so cene take: pri Kmetijski šoli je 50 centov, na kmetiji Kastelic v Žabji vasi 60, v BTC-ju pa 1 euro. Kvaliteta mleka s tistim b trgovini skoraj ni primerljiva. Tako da tudi 1 euro ni veliko. Bolje ga je porabiti manj, pa tistega dobrega. Saj lahko ga tudi doma redčite z vodo. ajda66

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

14. dec 2009 20:46

joooooj..... kaj pa, če bi naredili takole: komur je mleko z mlekomata všeč in se mu zdi vredno 1 €, naj ga kupuje na mlekomatu. Tisti, ki jim ni, pa naj hodijo še naprej v mlekarno. Meni je vredno, komu drugemu pač ni. Lep večer, Sonja

lucys  

član od: 29.10.2009

sporočila: 111

14. dec 2009 23:01

Vedno pa je vsem navoljo tudi mleko pri kmetu na domu. Je enake kakovosti kot v mlekomatu, pa cenejše kot v trgovini. Tako lahko oba pridobita(kupec in kmet). Povsod so kmetije, če koga zanima naj se pozanima v svoji okolici. Lep pozdrav!!! :) lucys

piščanec  

član od: 15.1.2006

sporočila: 284

15. dec 2009 6:43

Glede cene 1€ za liter mleka bi dodala le, da se da iz tega mleka narediti odličen jogurt, ki pa v trgovini redko stane 1€ za liter. Kakšni generični izdelki se sicer najdejo, vendar v okusu ni primerjave. Drugače pa pri nas kar kombiniramo mleko iz mlekomata, sveže iz trgovine in alpsko - v prid tistemu iz mlekomata. Na žalost pa na naših dnevnih relacijah ne stoji nobeden in se je treba tja namensko odpravit. V LJ pogrešam mlekomat kje v BTC (čeprav zdaj tudi tisti v Mostah ni več tako daleč), če slučajno bere kak kmet, ki razmišlja o postavitvi... piščanec

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

15. dec 2009 7:28

Samo v BTC so verjetno težavni najemni pogoji ...

Atina

silven  

član od: 26.8.2009

sporočila: 130

15. dec 2009 7:59

Mi imamo to srečo, da živimo v majhni vasici ( smo avtohtoni prebivalci) in ker se sedaj ne moremo več ukvarjati z živinorejo, hodimo po mleko k sosedu. Plačujemo 0,50 evra. Točno vem, kako se živina krmi . Prav tako kupujemo tudi marsikaj drugega ( skuto - če jo ne naredimo sami,pregreto smetano - če je tudi ne naredimo sami ). Ni slabo živeti v vasi pod Gorjanci, čeprav se nekateri radi zrdujejo nad tem. silven

zajc  

član od: 13.11.2009

sporočila: 5

16. dec 2009 9:16

Tudi pri nas v Litiji je sveže surovo mleko na mlekomatu po 90 centov, če kupiš kartico za 20 EUR, dobiš 2 litra mleka gratis. To se pravi da dobiš za 20EUR, 22 litrov mleka in ti ni treba vedno misliti na drobiž. Zadeva je sila enostavna, saj na mlekomatu samo približaš kartico na čitalec kartic in natočiš mleko. Vsakič ko kartico približaš, ti z nje odšteje 1 liter mleka. Res pa je, da pri nakupu prve kartice plačaš 5 EUR kavcije za kartico. Kartice moramo lastniki mlekomatov ravno tako kupiti, stanejo pa toliko zato, ker vsebujejo čip. Ko kartico izprazneš, jo zamenjaš oziroma plačaš 20 EUR, dobiš pa 22 litrov mleka. Pri nas v Litiji je možno kartice kupiti v trgovini Dolšek in Dolšek, ki je zastopnik za Simobil, to je v stavbi nasproti Petrola na Savski cesti, ali pa nas pokličete na telefon, ki je napisan na mlekomatu, da se dogovorimo kdaj smo prisotni in kardico dobite tudi pri nas. Če pa se odločite, da mleko na mlekomatu ne boste več točili na kartico jo vrnete in dobili boste kavcijo 5 EUR nazaj. Mi smo naš mlekomat oblekli v črno-belo barvo, kot so naše kravce, zraven pa še veselo muka. Upam, da boste ljubitelji dobrega mleka pridno hodili na mlekomate, kjer dobitr zares surovo in vsak dan sveže mleko. Lep dan še naprej! Zajc zajc

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti