8. avg 2009 1:48
Ej, rimljanka,
potem sem se ene pol ure tuhtal kako se rece, pol sem se spomnil.
O, lej jo lidka, kaze da nisi obupala, se beres!
Drugac, tole moje se casovna ze prevesilo v drugo polovico, po kilometrini se ne. Danes sem nabavil vozovnico za Winnipeg, jutar zvecer odrinem ( se ena noc na avtobusu ), po jutrisnjem sem tam. Tukaj " ta brihtni " imajo popust pri nakupu vozovnice ( cca 10 % ) le povedati mores ( po anglesko se rece " for seniors "
.
Pa, ce sem ze pri avtobusih, zanimivo je, da so tukaj in v ZDA vglavnem voznice ( rekel bi 90% ). V ZDA, pred voznjo se voznica oglasi po ozvocenju in pove destinacijo, postanke, opozori na nek zakon, ki prepoveduje alkohol, kajenje, zazeli srecno voznjo, pa ce ima kdo kaj vprasat. Enkrat en dvigne roko, vprasaj, a bomo dobili kaj za kosilo, vprasa, ne, sledi odrezav odgovor, cel avtobus pa v smeh. Pri kanadcanih ni tega ceremoniala, le pred postanki povejo kje smo in koliko bo trajal postanek.
Pa pustimo to: Thunder Bay ( cca 120.000 prebivalcev ) je mesto nastalo leta 1960 ( se mi zdi, da sem nekje prebral ) s zdruzitvijo Fort Williamsa in Port Arturja. Ime so zbrali po staroselskem nazivu za te kraje. Ko prides v mesto, se vidi, da je mesto poznalo boljse case, predvsem po zarjavelih velikanskih silosih in drugih napravah okrog njih: vse rjavi in propada. Mesto je prej bilo glavno za pretovar zita, sedaj so to vlogo prevzela tihomorska pristanisca, do tam pa z vlakom,
Prej sem povedal, da ko prihajas v mesto, je vse gozd. Zanimivo je, da je debelina dreves nekje okrog 15 do morda max. 20 cm, se pravi, da niso prav stara, verjetno je prvotni gozd zdavnaj posekan, to je novi. Gozd tudi ni lep kot, pri nam, vidi se, da se ne vzdrzuje, veliko je napol podrtih, suhih dreves...........
Seveda, ko prides v mesto ( no, pravzaprav ze prej ) se pozanimas, kaj bi bilo zanimivo videti. Tukaj je to rudnik ametista, poldragega kamna, dobis lopato in kramp in si lahko sam izkopljes ( in odneses s sabo, kolk sem razumel zastonj ) kamen. Zal, do tam ni avtobusa, je 40 km dalec, pa je odpadlo. Enako je nek vodopad tudi nekje 40 km dalec. V mestu pa ni kaj posebnega za videt ( jaz nisem ravno znan po tem, da se rinem po umetniskih galerijah ). Recimo sredi mesta je zraven obale park, lepo urejeno sprehajalisce, grem tam, moram nekje noge namocit v Lake Superior, kako se vodi zraven parka rece. Sprehajam se in nekje na koncu, ni nobenega, slecem cevlje, namescam aparat, da me poslika, ko prideta en fant in punca. A me slikate, ja seveda, stopim v vodo, mrzla kot hudic ( jaz bumbar prinesel s sabo kopalke ), un fant pravi nasmeh, punca pravi chees, jaz pa pravim, dej ze enkrat slikaj, mrzla voda, kumi stojim. Opravimo, to, vrne mi aparat, se zahvalim, a imate kak dolar gospod, meni nevem zakaj nerodno, izvlecem iz zepa nekaj kovancev, po oceni bi rekel 3 - 4 dolarje.
Tukaj okrog univerze, mi je takoj padlo v oci: vsako parkirno mesto ima prikljucek za elektriko, seveda vprasam zakaj? Po zimi so temperature tudi do minus 40 stopinj in na motorje avtomobilov namestijo grelce, da ohranijo motorje tople.
Drugac je mesto tudi zelo slabo preskrbljeno s sadjem in zelenjavo, kaj slabo, sploh ni nicesar za dobit. Sicer tudi ne potrebujejo, ko jedo le fast food in pomfri, ter cips, ki ga zalivajo s kokakolo ali kaksno drugo podobno pijaco. Trgovine ( ta veliki centri, tukaj sem dva obiskal, en je podoben city parku v Lj, tudi tukaj mu recejo podobno: inter city park ) so podobne nasim, zdi se mi, da je vse nekoliko drazje.
Ce izuzames tisto kaj recejo down town ( center, po nase ) so vsa ta mesta podobna eni drugem: vse ena barakarska naselja ( ce pod barako razumemo objekt zbit iz desk in lat, pokrit z lepenko, priznam da definirano s zvrhano mero zlehtnobe
), po pogostosti barvanja barake ( po njihovo hise ) in vzdrzevanosti trate, lahko sklepas o denernih zmoznostih prebivalca. Zidane hise so izredno redke, pa tudi tiste, za katere si sigren, da so zidane, so barake, prekrite s nalepljenimi ploscicami podobni ciglam.
Bodi dovolj za danes ( pri meni je ura 7 45, moram se pripravit za jutar. Prej sem vse opral, in nimam nicesar vec umazanega. Prihodnjc se oglasim iz Winnipega, morda v nedeljo ali ponedeljek.
ezoj