7. avg 2009 3:27
O.K. pa dejmo ( pa mi je le ratalo izmislit drugacen zacetek ),
kljub mojemu goljufanju sem ( po prihodu v Thunder Bay, ostal brez vsega cistega perila, srajc............. Srecom, tukaj v kampusu na vsakih nekaj sob ( recimo 15 ) je pralnica s pralnim ( 2$ ) in susilnim strojem (1,5 $ ), tako, da sem vse uredil.
Tukaj se lahko pocutim kot doma tudi glede medvedov: po celem kampusu ( uporabljam kar njihovo besedo, ker ni klasicen st. dom kot pri nam, tisto v Torontu je bilo podobno nasim studentskim domovom ) so nalepljeni listki, da so v blizini opazili medveda ( morda je kar isti iz Ljubljane, ki se se kar potepa
) in ce ga opazimo ( jaz ga nisem ) naj se ne priblizujemo ampak poklicemo.................
Vceraj so po celem kampusu montirali pred stranisci nekaksne " skatlice " ki so namenjene dezinfekciji rok, po moje se pripravljajo na zimo, ko se ( morda ) pricakuje " pandemija " prasicje gripe.
Dvodnevno avtobusno potovanje iz Oskosha do Thunder Bay-a je slo lazje kot sem pricakoval, ceprav se mal cudno zacelo. Namrec, ze v Milvokiju je bilo treba zamenjat avtobus, bodoci da je nas mal zamudil ( zaradi prometa ), avtobus za Chichago je bil poln in ni sprejemal vec potnikov. Naslednji avtobus bo kmalu, pravijo. Res pride odnekod, skoraj poln, sprejme nekaj potnikov ostalim ponudi vozovnice za Amtrak ( ameriske zeleznice, postaja je v isti stavbi kot grayhound ). Vecina potnikov sprejme, jaz tudi, kaj pa cem, vprasam kako pridem v Chkagu od zel. postaje do avtobusne, da ujamem avtobus za Clevelend , vas problem, mi odgovori. Premlevam, kaj bom ce ostanem v Chichagu in ne bom mogel naprej, najdem knjizico z vsemi hostli v ZDA in Kanadi, gledam kje bom prespal. Po prihodu v Chicago vzamem taxi, taksist pravi, to je cist za vogalom, no, ko imate tezko prtljago je boljse, da ste vzeli taxi, 4$ za voznjo ( dam pet, pa mi je zal, da nisem dal se vec, lahko bi me nategnil kot majmuna in me pol ure vozil okoli ). Na avtobusni postaji sem ravno v casu odhoda avtobusa za Cleveland, avtobus poln, pripeljejo se enega in sem gor. V Cleveland-u ( postaja umazana, dva pisoarja zabita, dve pipi za prane rok ne delata, vse poscano, smrdi............... ), zamenjam spet avtobus za Buffalo, tam se enktat za Toronto. Na meji kanadska kontrola: vsi dol z avtobusa, vse stvari s sabo, pol je le pogovor, nisem videl, da bi koga kaj pregledovali ( kam greste, imate kaj sorodnikov v Kanadi, koliko denarja imate, imate kreditne kartice............. ) delalo je enih pet policajev in je bilo hitro. V Torontu ( sa spoznanje bolj cist kot prej ), imam dve uri casa, denarja mi zmanjkuje, grem na bankomat ( kartica maestro ), me zavrne ( res ni onega znaka na bankomatu ), grem na drugega: enako. Pocasi me stiska v stomaku ( eurocard je prazna, sem placeval letalske prevoze, ravno je obracunsko ondobje do osmega, ko se sprosti , pa se zapovrh sem jezen sam na sebe, prej sem kupil v tisti knjigarni se eno knjigo, pa mi morda ne bi bilo treba, bi bilo boljse da sparam kes ), Grem v eno banko vprasat, kaj zdej. Pravi, mi ne sprejmemo, vprasajte na nasprotnem vogalu je Royal in se nevem kaj banka. Grem tam, na vhodu bankomat, takoj opazim znak maestro, dvignem denar in nazaj na avtobusno postajo. Nazaj grede opazim se ena tri bankomata in vsi so imeli tisti znak za maestro. Stopim na avtobus za Thunder Bay in sem tukaj.
Utrujenost je pocasi prisla za mano. Pozna mi se tudi, da sem v ZDA spal v sotoru, na tisti 1 cm penasti gumi ( a je armaflex? ), za vzglavnik sem imel v brisaco ovit polover. Tukaj se skopam in problecem v cisto in prvic po devetih dneh prespim v postelji.
Drugac, pokrajina v ZDA v teh ravnih dezelah ( Viskonsin, Illinois, Indiana, New York, to so tiste skozi katere sem se vozil ) je videti popolnoma urejena, vsak kvadratni meter je urejen, ostrizen, zagrajen, ce je kaksen ind. obrat.............res ne vidis pedlja zenlje, ki ne bi bil urejen. Podobno je v Kanadi do Toronta. Po Torontu se zacno farme, vcasih prav velikanske, velika zitna polja, ravno so zeli, postopoma se teren spremeni v bolj kamnitega, cesta je ponekod usekana skozi kamnino, pokrajina se spremenila od cisto ravne do valovite, in je cista divjina. Ce je kje naselje parih his, okoli je urejeno, travica pokosena, meter naprej se zacne marava: vecinoma gozdovi, vcasih mesani, vcasih ( ne spomnem se besede: smreke, borovi........ ).
Kamnina je nekaksna temna, in so vsi potoki in jezerca videti nekam temna, ni, da bi videl modre barve nasih rek in potokov.
Bodi za enkrat dovolj, boli me ze un prst ( saj ze veste kateri )
ezoj