Kako resnično kaj prihraniti?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. mar 2009 20:22

Andrejka, v osnovi se strinjam s tistim, da je treba spodbuditi potrošnjo (sem o tem že nekaj pisala). Kot sem razumela Košuto, ki je tale topic odprla, tule zbiramo variante v smislu, kako racionalno trošiti namesto, da bi frčkali denar za neumnosti. In kako kaj prihraniti za to, da človek ne načenja ves čas limitov. Vmes nas je sicer malo zaneslo, ampak se mi zdi, da v osnovi smo za trošenje. Ker pametna poraba je v bistvu ekonomski izraz tega, da imamo svoje življenje pod kontorlo. Vendelina jr.

kletka  

član od: 1.5.2007

sporočila: 151

7. mar 2009 8:11

Pred kratkim sem se peljala skozi Francijo, kjer smo se ustavili pri trgovcu Migros (kot npr. naš Mercator). Kar stisnilo me je, ko sem videla, koliko so marsikatere stvari cenejše (kruh!) in kako si pri nas delajo norca iz nas s temi cenami. Upam, da se bo kdaj premaknilo kaj v tej smeri, da ne bomo več razmišljali, kako privarčevati, kako se prilagoditi dvigu cen itd., ampak kako se upreti dvigovanju cen. kletka

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

7. mar 2009 14:36

Da se vrnemo k žarnicam: morda oziroma skoraj prepričana sem, da so varčne sijalke bolj ekološke tudi zato, ker potrošimo manj energije, zato je je potrebno manj proizvesti, posledično je proizvodnja bolj "zelena" (npr. manj je izpustov toplogrednih plinov v zrak). Vem, da so žarnice majhen potrošnik energije, a če seštejemo vse žarnice v Ljubljani, Sloveniji, Evropi, nanese kar nekaj! Morda je tudi proizvodnja varčnih žarnic okolju prijaznejša. Če ne drugega, jih morajo vsaj manj narediti, ker imajo precej daljšo življenjsko dobo ;-) veverica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

7. mar 2009 15:49

veverica je napisal/a:
Morda je tudi proizvodnja varčnih žarnic okolju prijaznejša. Če ne drugega, jih morajo vsaj manj narediti, ker imajo precej daljšo življenjsko dobo ;-) veverica

Tukaj se skoraj zanesljivo motiš. Kako je pa z dotrajanimi, niso tako zelo nedolžne. Tudi, če bi ponoči pogasili malo morje odvečnih luči, bi kaj prihranili, ampak to pa ni v i nteresu proizvajalcev elektrike.

rimljanka - zasebno mnenje

kletka  

član od: 1.5.2007

sporočila: 151

7. mar 2009 18:42

rimljanka je napisal/a:

veverica je napisal/a:
Morda je tudi proizvodnja varčnih žarnic okolju prijaznejša. Če ne drugega, jih morajo vsaj manj narediti, ker imajo precej daljšo življenjsko dobo ;-) veverica

Tukaj se skoraj zanesljivo motiš. Kako je pa z dotrajanimi, niso tako zelo nedolžne. Tudi, če bi ponoči pogasili malo morje odvečnih luči, bi kaj prihranili, ampak to pa ni v i nteresu proizvajalcev elektrike.

[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje
... ni v interesu proizvajalcev elektrike in posledično tudi ne države, ki od tega pobere davke. kletka

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

9. mar 2009 9:53

kletka je napisal/a:
Pred kratkim sem se peljala skozi Francijo, kjer smo se ustavili pri trgovcu Migros (kot npr. naš Mercator). Kar stisnilo me je, ko sem videla, koliko so marsikatere stvari cenejše (kruh!) in kako si pri nas delajo norca iz nas s temi cenami. Upam, da se bo kdaj premaknilo kaj v tej smeri, da ne bomo več razmišljali, kako privarčevati, kako se prilagoditi dvigu cen itd., ampak kako se upreti dvigovanju cen. kletka
Popolnoma se strinjam s tabo Pred dnevi se mi je dvignil pritisk, ko sem opazila, da so podražili izdelek katerega že dalj časa kupujem. Prej je stal 5,18 eur, sedaj pa 7,20 eur. Prodajalca pa je sama prijaznost in je na to ceno dal 10% bonus Res bi morali razmišljati o tem kako se upreti dvigovanju cen in norčevanju iz potrošnikov z raznimi bonusi, popusti,... K

kozamurnik

sporočila: 2311

9. mar 2009 10:35

Kruh je sramotno drag,sploh bi morala biti vsa osnovna hrana kruh,mleko,moka,sladkor,sokovi,itd biti dostopna vsem-tu ni nobenih kompromisov! Ampak mene spravijo v bes tudi cene,kjer je napisano "4,99 evvra , pa 9,90 evra,19,99 evra.Ali trgovci res mislijo, da smo tako butasti, da ne vemo, da to stane 5 ,10 ali 20 evrov.Lepo vas prosim,no! kozamurnik

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

9. mar 2009 11:06

Jaz sem se strogo odločila, da zmanjšam obiske trgovin. Zaradi principa, ne zaradi drugega. Ker vedno navlečem ven tisto, kar RABIM, pa še ene tri zanimive stvari zdraven. lidka [sonce]

cocky  

član od: 30.3.2008

sporočila: 23

5. maj 2009 12:01

Da človek kaj privarčuje, je pametno. A je v teh časih težko. Vse kar ste do zdaj predlagali so dobre ideje, še posebej te kavice in revije požrejo kar precej denarja. Bančne kartice - če se le da, čim manj. Posebno moraš danes paziti na te akcije trgovcev - niso vedno stvari tako poceni kot je napisano v letakih. Ponavadi ljudje padajo na te akcije samo ker vidijo na veliko napisane popuste. A če včasih malo pogledaš in primerjaš izdelke med seboj (težo izdelka, embalažo) se zgodi da je artikel dejansko na enaki ceni ali še dražji. Sama varčujem tako, da kupujem sproti le tisto kar dejansko rabim-predvsem hrano. Ne vedno vse kar je najceneje, saj je treba tud gledat na kvaliteto in zdravje. A nekje v meji normale. Včasih za sproti pogledam v kotičke kjer imajo znižane artikle zaradi izteka roka uporabe, saj se najde izdelek ki ga porabim v roku 2-3 dni. Kruh pečem sama, prav tako ob raznih praznovanjih že nekaj let ne hodimo več v gostilne, ampak pripravim jedilnik kar doma. Peremo večino ob vikendih in na poceni tok... Ne kupujem več revij, saj vse že najdeš na internetu (pa itak so postale zelo drage) ali greš v knjižnico kjer si lahko sposodiš marsikaj. Za rojstne dneve svojim prijateljicam pogosto darila naredim kar sama (če imaš vsaj malo idej se da) oz. kupim malenkost, in ne podarjamo si več dragih stvari, saj ni bistvo v vrednosti darila,ampak pozornost do nekoga. Se pa strinjam, da bi lahko bila osnovna živila cenejša. NAjbolj me jezi to, da je prevoz z vlakom postal precej drag (še posebej krajše relacije) - da o avtobusih ne govorim. cocky

patty  

član od: 2.9.2005

sporočila: 298

5. maj 2009 14:02

Prišparam takole: - kava v službi, samo na avtomatu, žeton 25 centov, dam dva da je polna skodelica, prej 1€ - jogurti sadni, samo od znamke trgovca, nič več jogobella in ne vem kaj še - kruh doma pečemo, ne pa vedno - pomagam si s lidlom, hoferjem, kupujem samo določene artikle, ki jih imamo radi - hodim v več trgovin (seveda so vse na kupu), po manj stvari in zanimivo takole najlažje opaziš kaj je kje drago: Maajhno opozorilo : sem bila zelo presenečena ko sem v Jagru opazila mehčalec Luna za 3,55€, v Mercatorju pa je 2,14€ (pravkar gledam v njihovi spletni trgovini), mislim, skoraj me je kap. Tega si enostavno ne bi smeli dopustiti, skoraj 1,5€ dražje. patty

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti