1. mar 2009 18:47
ojoj, kam smo zašli. jaz sem samo želel vedet, če se da dobit dobro kuro pri nas, ki je živela srečno življenje na svojih 20m2 in se je zdrava brez antibiotikov gibala po svetu in zredila brez hormonov... ;) ko govorimo o bio pa, seveda se ne prodaja če ni... v trgovinah dobiš sicer cel kup nekih bio specialitet, ki so drage in s osnovno prehrano nimajo veliko skupnega. zelo malo pa je osnovnih sestavin, ki so bio. sadje, zelenjava, meso, mleko, mlečni izdelki, jajca... res da so bio izdelki nekoliko dražji, vendar ponavadi tudi kvalitetnejši (govorim predvsem o osnovnih sestavinah in ne predelanih izdelkih, ti me v bistvu ne zanimajo..., ker rad kuham in kuham kvalitetno...). ko enkrat poskusiš hrano, ki je proizvedena na naraven način, ne gre več nazaj. zadnjič sem kupil jajca, navadna, ker ni bilo bio jajc. nato sem si naredil jajca, eno bio iz proste reje in drugo navadno. okus rumenjaka je neprimerjiv... enako je z mesom. bio govedina pašnih živali in hlevska... po vonju farmske svinjine me mine lakota... da ne omenjam okusa mleka... skratka bio ponavadi ne pomeni samo bio, temveč tudi neko odgovornost. do narave in nas samih. čeprav najbrž v sloveniji ni tako množičnega gibanja v to smer, ker je načeloma hrana v slovenskih trgovinah nadpovprečne kvalitete. skoraj vsak ima svoj vrt. ali pa sorodnike na deželi, kjer dobi kaj dobrega za ozimnico. pa vseeno, v slovenskih trgovinah je edini (vsaj ko sem nazadnje preverjal lani) polnozrnat kruh en sam. naključje je, da je tudi bio. prva bio jajca so v trgovinah šele kako leto. z nehomogenziranim mlekom je tudi tako. bio mleko je novost. in lahko še nadaljujem... cellnet