Moj vrt

Tadeja L  

član od: 7.1.2003

sporočila: 197

19. mar 2012 22:31

Jaz pa bi prosila za razlago oziroma nasvet glede pokrivanja gredic s slamo oz. podobnim. Lani sem pod jagode dala slamo in je zadeva super funkcionirala v času pobiranja pridelka. Nič blata, zdravi plodovi. Potem pa nisem vedela, kaj narediti. Ali bi morala slamo pobrati z gredice, okopati in pripraviti na drugo rundo cvetenja? Vmes mi je raslo tudi nekaj plevela - črevce, regrat, nekaj višjih plevelov, ki jim ne vem imena. Saj tiste visoke trave se da lepo ven spulit, težava je s temi nežnimi pleveli, ki so potem kar plezali pod, med in ob slami. Slamo sem pospravila šele prejšnji teden, ko sem jagode tudi okopala, porezala lanske vitice in izkopala mlade rastlinice, ki so se ukoreninile.

Letos bi rada grede spet pokrila s slamo (predvsem pod jagodami, mogoče kaj pod paradižnik), samo rabim nasvet kako je potem z okopavanjem. A se potem to nič ne okopava ali pač pospraviš nastilko in okoplješ ter jo obnoviš? 

Hvala za nasvete, pa toplo pomlad in ravno prav dežja (nam) želim. 

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

21. mar 2012 21:11

Tadeja, jaz sem pustila slamo na gredi.Ko sem redčila jagode sem nekaj slame podkopala, večina pa je sprhnela.Trava se je res krasno dala pulit.Potem sem jagode pognojila (kar po vrhu sem nasula kompost)      nasula novo slamo in sekance iz trte in dobro zalila.Danes sem gledala,da so tik pred cvetenjem.

Pri nas smo navdušeni, ker so plodovi čisti, jagode se lepo obraščajo (letos sem skopala za njivo mladih sadik).Tega pri sajenju na folijo ni bilo, že drugo leto je folija dušila sadike, tretje leto pa so vegetirale v zraku.Če sem pa luknjo povečala, je pa takoj začel zraven odganjat plevel-konec isti.

Slama se mi dobro obnese pod vsemi sadikami, ki so nad zemljo, pa bi sicer bila zemlja gola (paradižnik, paprika, kumare, kapusnice).Jaz dam tem sadikam dovolj prostora, vsaj 60x60 cm, pa vmes posejem rdečo peso ali korenje ali redkev.

 

 

jovita

atic  

član od: 19.8.2005

sporočila: 218

21. mar 2012 23:35

kje pa kupite slamo, ker tudi  jaz razmišljam, da bi jo  imela pod jagodami.

atic

tatjana66  

član od: 22.11.2006

sporočila: 97

22. mar 2012 16:07

Prosim za vašo pomoč, ker imam letos prvič nalogo obrezati nekaj okrasnega grmičevja, pa ne vem, kako se naj tega lotim. Zanima me, kako se obrežejo hortenzije, sivka, žajbelj, resa in ene vrste kot žalujoča-pobešava mačica (?). Hvala za vaše nasvete.

tatjana66

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

23. mar 2012 19:08

Botanično je koleraba odebeljeno nadzemno steblo, torej stebelni gomolj. Koliko pa se to botanično dejstvo upošteva v tovrstnem odločanju, pa ne vem. Osebno bi jo sejala, ko bi imela čas.  No, če bi lahko, bi jo na dan za gomolj.

rimljanka

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

23. mar 2012 19:58

Hvala Rimljanka,

rada bi se držala setvenega koledarja, žal nisem na vrtu dnevno. Tako, da bom jutri malce pogrešila in posadila še nekaj drugih stvari.

 

 

http://www.mojalbum.com/jagikroki/torte

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

23. mar 2012 20:18

Vidiš, z mano je enako. Na vrtu posadim in  posejem pač na tisti dan, ko lahko, tako, da se res ne da upoštevati še setvenega koledarja. Zraste vseeno, ne morem pa reči, ali slabše ali ne. Morda kdaj pride čas, ko se bom lahko držala koledarja, do takrat pa bom sadila in sejala, ko bom pač lahko. In jutri bo en tak dan.

rimljanka

mileram  

član od: 19.4.2009

sporočila: 1

23. mar 2012 20:46

Koleraba se seje na dan za list, kakor večinoma vse kapusnice, tudi cvetača. Brokoli se seje na dan za cvet.

 

Mileram

mileram

ajdi  

član od: 13.8.2010

sporočila: 5

23. mar 2012 20:57

Zdravo, javljam se prvič,sem navdušena zelenjavarica in mi je veliko jasno, še več pa ne. Vrt urejam že vrsto let, pa je vsako leto, kaj drugače. zelo rada, kaj sprobavam, letos sem si omislila rastlinjaček, toplo gredo in dvignjene gredice. Imam glineno zemljo, katero že 15 let izboljšem s kompostom in zastiranjem. V tem času se je močno izboljšala. Nekako 8 let že več ne štiham ampak sem zemljo samo rahljala z vilami, zadnji dve leti pa sem jo obdelala z Lidlovim električnim rahljalnikom. Sedaj sem se odločila za sistem visokih gred in sploh ne bom več prekopavala, zemljo bom rahljala samo še z zimsko zastirko. Dvignjene gredice sem naredila po svoje. Vrtiček ima 7 gredic 120cm X 1000cm in vmes so potke širine 30cm. Te potke sem enostavno poglobila, tako, da gredice izstopajo od tal 20-25 cm. Že tako je bil cel vrt dvignjen nad nivo trate, tako, da sedaj te potke niso nekje v globini, pod nivojem zemlje. Ker je zemlja v osnovi glinena, gredice lepo štlijo kvišku in se ne podirajo, bojim pa se, da se enkrat bodo, če ne prej pa ob pobirabju korenaste zelenjave. Zato sem v dilemi kaj naj bi dala za obod gredicam, ker mi je ta sistem zelo všeč in je tudi potreben, ker teren zadržuje vodo in je nujno, da se na ta način gredice prej osušijo.

Druga težava pa je v tem, ker ne vem kako naj pripravim zemljo v rastlinjačku, ki bo stal na zdajšnji trati, ki je tudi zelo slabo odcedna, ne bi pa prekopavala.

Prebrala sem celoten forum, veliko sem si ipisala. Za solaro Canasta pa mi je v trgovini rekla, da je nimajo in da to ni dobra solata, da se ne prodaja. Bom poskusila kupiti jo in sama ugotovila kako je s tem.

Zaenkrat toliko, lep pozdrav vsem .

ajdi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti