27. okt 2008 11:10
Se mi zdi, da so stvari, ki jih lahko izrečejo/naredijo samo ljudje, ki jih imamo najbolj radi in so stvari, za katere je bolje, da so ljudje, ki jih imamo najbolj radi, tiho. Ozrioma, če že niso tiho, da vsaj glavne vloge ne igrajo. Naj se vsak pri sebi spomni, kak je bil pri trinajstih letih? Pa ne, da ste bili vsi blazno pridni in ste naredili vse, kar so vam rekli starši in se niste nič upirali - razen mene, ki sem počela točno to? Torej, če ste se vi na vse možne in nemožne načine upirali tistemu, kar smo vam poskušali dopovedati starši, zakaj potem mislite, da se vaši otroci temu ne bodo? Ker otrokovo upiranje v stilu, "saj je 2 čisto okej ocena, saj ne morem ponavljati..." je v bistvu vrh ledene gore. Otrok, ki raste v kolikor toliko znosni familiji, si želi (zavedno in nezavedno) ustreči staršem. In bi jim rad naredil veselje. Če naenkrat tega "noče" narediti, je treba iti na dolgo in na trenutke mučno pot iskanja, zakaj se je uprl na tak način. Ali ima občutek, da njegova ne obvelja in da ga starši preveč oblikujejo in se temu upira z ne-učenjem? Ali dela "šolske probleme" za to, ker se na tak način izogiba odgovornosti za nekaj, ga je strah, da česa ne bo zmogel in potem raje ne poskuša in se zateka v slabe ocene za to, da se mu ne da nalog, za katere se boji, da jih ne bo zmogel (in potem spet razočaral starše?)........Skratka, takih vprašanj in iskanj je mnogo in se mi zdi primerno, da ljudje te stvari rešuejejo v enem profesionalnem okolju, kjer je, če nič drugega, tudi zasebnost varovana. In na tem iskanju se lahko (ni pa nujno) otroci bolj sprostijo, ker je tujemu človeku včasih lažje kaj pvoedati, kot staršem (ker se jih ne želi prizadeti) in tudi starši morajo nekako akceptirati, da so delali napake (ker, če jih ne bi, se evidentno ne bi znašli pri profesionalcu) in da niso nezmotljivi. In zlasti se morajo naučiti priznavati svoje napake (razbiti idejo o nezmotljivosti staršev, jaz imam vedno prav attitude). Ker narediti napako ni tako hudo. Hudo je, če je ne popraviš. Potem namreč narediš dve. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 27. okt 2008 11:14:03