3. okt 2008 9:54
ycrna, nisi čisto dobro razumela mojega pisanja - hrane nismo izbirali glede na to, kaj je bilo našemu psu všeč (ker je požrl vse, še kamen bi pojedel, če bi mu ga dali), ampak glede na to, katero je sploh prenesel: po kateri ni dobil izpuščajev, po kateri ni bilo sbrečice, driske ali še kakšne druge težave. Vse pod nadzorom veterinarja. V tem je poanta, ne v tem, katera hrana mu je všeč in katera ne. In zato ne gledam na zveneče znamke (čeprav smo jih seveda kupovali in poskušali in bi ga z njimi tudi hranili, če nebi bilo težav). In ko poglesdaš deklaracijo o sestavi hrane - lepo prosim, bistvenih razlik ni. Razen če proizvajalci nanje pišejo izmišljotine.
Prejšnjim psom smo hrano kuhali sami, kombinacija mesa, zelenjave in testenin, riža ali koruznih žgancev, občasno jajce in seveda vmesni priboljški. In nemški ovčar in rotvajler sta imela blestečo dlako, zdrave zobe, dočakala sta visko starost, krepkega organizma sta bila.
Tako da je pomembna kakovostna, uravnotežena prehrana, z dodajanjem vitaminov in mineralov, pa previdnost v prvem letu, da se pes ne zredi preveč in ne obremeni okostja. Ali je to doma skuhana hrana plus dodatki ali so to zgolj briketi je stvar odločitve lastnika psa. VSaj dvajset let, torej toliko, kot si ti
stara, se tudi mi nekolikanj ukvarjamo s psi, tako da nekaj izkušenj imam.
Da pa vsak proizvajalec in tako tudi izdelovalci hrane za živali nekatere stavri zelo poudarjajo, je pa jasno. Tudi oni imajo močan lobi, tako kot farmacevtski koncerni (in proizvajalci pasje hrane so zgolj njihov
podaljšek), izdelek je tudi treba prodati. To je tako, kot če bi se spraševali, kako so pa ljudje preživeli v času, ko še ni bilo frutekov, milupe ali narejene otroške hrane.
Svet gre naprej in s tem tudi spremembe pri pasji prehrani. Na nas je, da najdemo najbolj ustrezno.
In če mojemu psu ne odgovarja X, ki je v prvi ligi, ampak samo Z, ki je v tretji ligi (po katerih merilih pa?),
a naj ga še naprej futram s hrano X, ker je pač bolj cenjena in bolj kvalitetna, ne glede na posledice? Mi je pa bolj pomembno, da se moj pesko dobro počuti in nima izpuščajev, kot da "padam" na znamko zaradi nje same.
Mamamia
mamamia