1. okt 2008 17:05
TORTICA je napisal/a: |
Ja, najprej ljudje, potem pa psi...Moja tašča (naj mi bo odpuščena kritika, ker je sicer v redu tašča) ima ravno tako močno predebelo psičko. Veterinarji jo svarijo, da to ni zdravo. Mi doma se šalimo: kakršna gospodarica, takšen pes. In to kar drži.
Tašča vseskozi nekaj je in psička jo seveda milo gleda in njej se smili in tako naprej...Tašča tudi težje hodi in seveda jo zato ne vodi na sprehod...zato se ne čudim, da se to dogaja danes tudi psom!
Res pa je, da je delež 30 % res visok! |
Ja, tudi jaz sem ob navedbah iz članka, da ima večina predebelih psov predebele lastnike pomislila na razmerje gibanje:količina hrane.
Verjetno pes take pasme, ki rabi izredno veliko gibanja tudi ob "normalnih" porcijah hrane in ob lastniku, ki se sam ne giblje zadosti (torej tudi s psom vsakodnevno ne teka in hodi na daljše sprehode) kaj kmalu postane pretežek.
Konec koncev bi morali ljudje, ko se odličajo za psa pomisliti tudi na to, kakšne sorte so sami -z ljubiteljem sedenja v naslanjaču bo verjetno hrt zelo trpel, obratno pa tudi strasten športnik ne bo mogel na jutranji tek z, denimo, mopsom.
Imam pa tudi jaz še zdaj pred sabo sliko gospe, lastnice psa pasme baset (baset-hund, ne vem, če je to pravi zapis), ki je izgledal kot mortadela velikanka na kratkih nožicah, trebuh se mu je kar po tleh drsal, podobne postave pa je bila tudi gospa. Vsako jutro ob 6.50, na poti v šolo, sem ju prehitela nekje sredi Poljanske in glede na tempo sta bila na tržnici po moje šele ob osmih
.
Blizu našega dijaškega doma pa je bila doma tudi ena zelo elegantna vitka gospodična, ki je s svojim, prav tako elegantnim ruskim hrto vsako jutro elegantno tekla proti Golovcu.
No, jaz sem bila v tistih letih po brzini in postavi res bolj podobna gospodični, po volji za jutranji odhod v šolo pa definitivno bolj gospe oz. njeni "mortadelci".
mamaF - Mojca