Saj ni res, pa je...

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

29. sep 2008 14:24

Čao, uf, pri nas imamo vsi po vrsti težave s preseženo težo, pesekom pa je to prihranjeno, k sreči. Pač prosečim očkam je treba dvakrat, trikrat kljubovat, potem jih pa mine, to je pač samo grda razvada. Tako pri nas moj kužek sploh ne pride k meni k mizi, ker ve, da ne bo nič padlo, atu in še posebej stari mami pa ima glavo ves čas v naročju. Ja, od mene dobi svojo hrano v svoj krožnik, tam lepo poje in potem naj da mir in ne bo nobenih težav. Priboljški so samo občasni, piškotek tu in tam, za nagrado ali crkljanje. Glede tega sem zelo stroga, ampak vsaj dvakrat toliko pa sem premalo stroga do sebe + neomejen dostop do hladilnika in špajze= rezultat. Hja, kaj šmo, nekje smo močni, drugje pa popuščamo. Drugače se pa strinjam - to je v bistvu prikrita reklama Eucanube, ker bo lansirala nov proizvod. Sicer pa, tudi na "človeškem" trgu prehrane je ogrooomno light izdelkov, pa je v povprečju v razvitem svetu še vedno preveč ljudi s prekomerno težo. Lep pozdravček, S.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. sep 2008 14:28

Priznam, jaz sem do današnjega dne živela v prepričanju, da imajo psi en "notranji alarm" in da se ne prenažirajo..... Zdaj pa ne vem, ali sem živela v zablodi, ali pa je zgornja vest (priznam, da sem na STA iskala nekaj drugega, tale pasja se mi je zdela deloma bizarna) začetek marketinške akcije, na kar namiguje že kolegica rimljanka? Vendelina jr.

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

29. sep 2008 14:28

Naša labradorka je predebela, jaz pa ne !

Tudi mi smo nasedli in kupili pošastno drago Eukanubino hrano "restricted calories"... Ampak ubogi pes je tako lizal prazno skledo, da mi je bilo hitro jasno, da se tega ne naje...

No, pa smo našli kompromis. Dvakrat na teden skuham velik pisker "pasje juhe". Malo mesa, pa veliko zelja, korenja, bučk in podobnega, pa malo ješprenja ali kakšnih drugih žitaric. Dvakrat na dan dobi polno skledo in se pošteno naje! In je naša pridna  v treh tednih shujšala 2 kg!

Kar se tiče pa priboljškov od mize, pri nas "nema ništa"! In tudi obiskom smo zabičali, da ji nihče ne sme ničesar dat. In tako ji ne pride niti na misel, da bi tečnarila pri mizi, ker z nje ni še nikoli nič padlo (razen enkrat ko je bila še majhna in je potegnila cel pladenj keksov na tla in jih veselo zmazala ).

In da se napeljem še na vendelinin post - mislim, da so psi predebeli samo zato, ker se premalo gibajo. Verjamem, da jih je tudi pri nas 30%, vem pa, da ni rešitev v Eukanubi !!!

jasna

Sporočilo je spremenil(a) jasna1 dne 29. sep 2008 17:37:30

jasna1  

29. sep 2008 14:32

Vendelina jr., naša labradorka nima nobene blokade, kje pa!

jasna

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. sep 2008 14:42

Joj, jaz sem pa mislila, da imajo živali eno "biološko pamet"...in da so jo imeli človekovi predniki tudi, da pa nas je današnje življenje nekako odtujilo od biološkega bistva. Pa vidim, da tudi živali nimajo tega absoluta.... Vendelina jr.

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

29. sep 2008 14:45

Pa saj je logično: če se gospodarju ne da migat, potem tudi pes ne gre na ne vem kake sprehode, zato bosta oba bolj debela, ker jemo vsi radi: ljudje in psi... Je pa res, da je pri starejšem psu treba bolj pazit, naša 16 letna psička bi bila tudi prava bajsa, če bi ji dali toliko, kot bi pojedla, ker se ji na stara leta ne da več toliko migat. Veri

Veri  

29. sep 2008 14:52

Vendy, malo osnov biologije: dodatna zaloga energije v naravi pomeni prednost - če si jo le uspeš nabrat, ker boš tako lažje preživel razna obdobja, ko hrane ni na pretek. Zato takih blokad ni, ker so selekcijsko neuspešne. Pač pa v naravi ne bi nikoli dobili toliko hrane, kot je imamo danes na razpolago - kalorično gledano mislim. Naša hrana je energetsko bogatejša in boljšega okusa in manj se je treba matrat, da jo poješ in prebaviš. To je bistvena razlika od naših prednikov. Veri

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

29. sep 2008 17:13

Vendelina jr. je napisal/a:
Joj, jaz sem pa mislila, da imajo živali eno "biološko pamet"...in da so jo imeli človekovi predniki tudi, da pa nas je današnje življenje nekako odtujilo od biološkega bistva. Pa vidim, da tudi živali nimajo tega absoluta.... Vendelina jr.

Mogoče to razmišljanje ni bilo toliko mimo.  Nekateri strokovnjaki namreč svetujejo, naj imajo psi - če jih hranimo z briketi - od malega hrano ves dan na voljo. Trdijo, da se tako vzgojeni psi ne bodo prenažirali.

Nekaj jih celo poznam, ki so tako hranjeni, pa niso predebeli.  Celo pri našem kužku bi se to pred kastracijo najbrž obneslo, po njej pa gotovo ne več.

Seveda pa vse ob predpostavki, mu od naše mize nič ne pade, priboljški pa le, ko jih zasluži.

Cila

jasna1  

29. sep 2008 17:36

Cila, če bi imela naša brikete stalno v posodi, bi jo razneslo!

Enkrat smo pozabili zapreti vrečo z briketi in nekako je zlezla noter (vreča je precej visoka, taka za 10 kil briketov) in se jih napokala do nezavesti. Potem se je prikotalila v kuhinjo in nam sploh ni bilo jasno, zakaj je pes taka hruška, pa saj hudiča ja ni nič jedla ! No, pa smo kmalu pogruntali, kaj je bilo. Je pač , kaj čemo.

jasna

Veri  

29. sep 2008 20:19

Jasna, hehe, naša psička tudi: ko smo imeli enkrat piknik (smo jo ravnokar dobili, je bila še čisto mlada), je imela enkrat hrane na razpolago in je pojedla toliko, da še dva dni ni mogla nič - dobesedno! Samo kakala je;) Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?rimljanka
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti