2. okt 2008 13:08
O kranjskogorskem odloku bi človek na pamet težko kaj rekel (je pametneje, da molči), po uradnem listu se mi ga pa ne da iskati.
Mi je pa razlagal znanec tole - in prodajam tako naprej, kot sem kupila: Na podeželju, kamor sta se z ženo preselila iz mesta, da bi imela mir (hic!), se je zgodilo, da je njegov sosed, ki je imel psa, nenadoma začel tega psa sprehajati ob enih ponoči. Pred tem je pa pes, ki točno toliko lajal, da je zbudil ne samo lastnika, ampak še nekaj sosedov. Pa se je to zgodilo enkrat, pa naslednjo noč tudi in ljudje so bili po enem tednu že fino neprespani (je hudič, če se zbudiš sredi noči, je težko zaspati nazaj). In je šel po enem tednu moj znanec do soseda in ga prosil, če bi lahko to rutino s psom počel ob kakšni drugi uri, ker zbujanje ob enih zjutraj ravno ni prijetno. In ga je sosed fino nahrulil. In rekel, da se pes pač takrat zbuja.
Po enem mesecu te torture se je znanec obrnil na g. Simončiča (tistega, ki razume pasje obnašanje) in ga pobaral, če je pes res tako navajen, da se zbuja ob enih zjutraj. In je dobil odgovor, da se pes, ki nima kakih težav z ledvicami itd itd, skratka več-ali-manj zdrav pes, ne zbuja konstatno ob enih zjutraj sam od sebe, ampak da to počne zaradi tega, ker se tako obnaša njegov gospodar. In da njegov gospodar s tem, ko sprehaja lajajočega psa ob enih zjutraj, sporoča okolici, češ, kaj mi pa morete, JAZ lahko počnem vse tako, kot se meni zljubi... Bojda je tega neortodoksnega pasjega lastnika pred časom zapustila žena. Koliko ima ta podatek zvezo z zbujanjem soseske, je stvar individualne presoje.
Po enem letu je znanec redekorial svojo hišo. Spalnica v drugem delu hiše, malo zvočne izolacije in grmičevje med njegovo in sosedovo hišo.
Vendelina jr.