23. sep 2008 8:59
ežoj je napisal/a: |
[] ežoj Vendy dušo, saj nismo v šoli, definicije si lahko sami najdemo v " buklah ", na internetu in še kje, nas ( mene ) ravno zanima to, kako bi ti komentirala " dnevno praktično politiko ". Zakaj pa ne ( se ne bi lotil ................. )
Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 23. sep 2008 07:11:51 |
Veš, ežoj, to pot bom uporabila pravico, da o dnevni politiki ne rečem nič. Iz naslednjih razlogov
- so strasti še relativno plamteče in v takem vzdušju nekako ni, da bi s poskusom treznega komentarja kaj zelo vsebinskega dosegla - se besede nekako manj slišijo.
- v strankarskem življenju se ta trenutek ne dogaja nič takega, kar bi bilo za nas relevantno (zdaj povsod pospravljajo in dajmo jih vsaj tu pustiti na miru, če bo pa kak vladni uradnik s preveliko vnemo metal stvari iz predalov, ga bodo pa ostali sodelavci itak zašpecali novemu šefu, tako da ni treba, da bi pri tem pospravljanju zraven še mi "svetili")
- od vseh včerajšnjih novic velja na prvo mesto postaviti izjavo guvernerja Banke Slovenijie o gospodarskih gibanjih do konca leta: proračun naj ne bi imel primankljaja, kakšnega plusa pa tudi ne bo, odogovora o ustavitivi infacije pa se še ne vidi. Prevedeno, gremo navzdol, vendar je strmina te krivulje tako blaga, da tega še nismo opazili.
Anywa, pa saj veš, da sem prepričana levičarka
. Moj sklop vrednot je na levi (solidarnost, nediskriminacija, družbena odgovornost, spoštovanje različnih mnenj in izkušenj itd).
Jasno, da mi je bilo okej, če so dobile stranke, ki so meni blizu.
Ampak pred štirimi leti sem tudi slabši rezultat na volitvah čisto športno prenesla - in nisem vzdihovala in zmerjala tistih, ki so volili desne stranke.
Kar bi malo težje rekla za obnašanje desnega dela volilcev. Iz njihovih vrst prihajajo robate in obupno neartikulirane označbe vsega/vsakogar, ki se ravno 100% ni skladal z vodjo in ki ni ravno čisto vsega nekritično ponavljal. Okej, se najde tudi kakšen zelo goreč levičar - ampak z nesramnim do sovražnim govorom daleč ne pride, ker se ostali odmaknejo od njega. Za razliko pa desna stran tako robato obnašanje nagrajuje.
Da raje ne govorim o četah besnih starejših občank, ki so za vsako kontaktno temo na radiu, pa naj je bila še tako nepolitična, vedno krivile "kučana" in hvalile "naš janša je velik naredu"....Do točke, ko so se tako nacionalni radio in lokalne postaje že začele bati kontaktnih oddaj, ker so jim te gospe vse sesuvale
In zaradi tega menim, da slovenska levica potrebuje, če hoče kolikor toliko dobro vladati in ne ravno podlegati klientelizmu, eno kvalitetno opozocijo na desni strani. Recimo tako opozicijo, za katero se bo videlo, da je sestavljena iz ljudi, ki zmorejo sami tvoriti zložene stavke (in jih ne usklajujejo z gospodo v črnih haljah) in na pravilna mesta postaviti ločila. Zmerna desnica tipo Bojan Šrot in Kangler, take stvari, prosim. Ker samo taka desnica bo naredila tudi omiko na desni strani. In končno postavila enoglasno deklamiranje o zarotah, ozadjih, letečih slonih in potem to še zabeljeno z nacionalističnim brambovstom, tja, kamor te nečednosti sodijo. Na margino.
In še zadnje: Ivan Cankar je leta 1908 napisal (sicer je to pisal in popravljal dlje časa) svojo maestralno delo z naslovom Hlapci.
Sto let po tem besede, ki jih je postavljal v karakterje, še vedno bridko režejo (upam, da bodo enkrat imeli dijaki to dramo za maturitetno temo).
Recimo tista, ko pravi Jerman po vetru se obračajočemu Komarju naslednje (pišem po spominu, dasiravno bi lahko točno navedbo našla tudi na netu): Saj veš, da preučujem zgodovino Slovencev. Zdaj se ravno pri protireformaciji. Takrat so v naših krajih polovico dobrih ljudi pobili. Druga polovica je zbežala. Kar je ostalo, je bila smrdljiva drhal. In mi smo vnuki svojih dedov.
Need I say more?
Vendelina jr.
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 23. sep 2008 09:00:03
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 23. sep 2008 09:03:28