Sodniška stavka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

13. jun 2008 13:53

Bom prevedla samo za gospod Vendelino jr.:

Poglej Vendelina jr., a ti ni jasno, da si zaradi svojega hudobnega jezika tako neprijetna, da postane neprijetno še tisto dobro, kar prihaja od tebe.

Marelica, saj ni problem v tem, da se ne strinjamo, naša strinjanja in nestrinjanja se običajno razlikujejo samo zato, ker imamo različne izkušnje. V teh desetletjih jih imam pač ne tem področju preveč in se ne morem sprenevedati, da imam o sodnikih dobro mnenje. Nimam ga, ker so do njihovega dela kritična, ker ga znam oceniti, ker poznam napake in predvsem posledice teh napak. Preveč jih je, da bi jih lahko prezrla.

Nikoli pa ne ocenjujem izdelkov, o katerih nimam dovolj znanja. Takrat si pač pustim svetovati. 

To področje pač poznam in svoje stališče zagovarjam in mi pri tem ni treba nikogar žaliti , ali celo poniževati.  

F r i n a

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

13. jun 2008 14:04

Frina se strinjam, vse se da prijazno napisat. mišika

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

13. jun 2008 14:35

Takšna dama, pa tak kreg!

Vendelina, všeč ti je ta stavek z maskami, priznaj. Čeprav je neumesten, prva si Frino napadla ti, če boš pogledala malo nazaj. In čeprav je bilo grobo napisano, sem se ob Frininih besedah namuznila. Bog pomagaj, mi gre kar pošteno na živce, ko si pri čisto vsaki temi pametna ko hudič. In tudi razmišljanje, da si s tem, ko pač ne ugajaš množicam (in ti je za to vseeno), nekakšen nadčlovek. Pa daj no, zame je to višek samovšečnosti, ki pa nima ravno trdne osnove.

Življenje me je naučilo, da so največji ljudje skromni.

jasna

gordana  

član od: 7.11.2004

sporočila: 539

13. jun 2008 15:39

O plačah ne želim komentirat, bi vam želela samo posredivati izjavo enega bivšega sodnika (imena si žal nisem zapomnila) = podal je primerjavo med A in SLO, v A na 100.000 prebivalcev pride cca 22 sodnikov, kaj mislite koliko jih pride v SLO .... 55, pa še imamo zaostanke, primeri zastarajo,... Po vsem tem bi rekla samo tole - pa jim dajmo večje, evropske plače,...samo potem naj se tudi delo opravlja z "evropskimi normami", z evropskim elanom. Ni čudno - kakor je že ugotavljala mojca - da ima marsikateri sodnik tudi "malo" lufta med delovnim časom. "...Že zato, ker lahko vsak pljune po njemu si zasluži vsaj en evro več...." - mamamia -str.3 = če bi bili samo sodniki "popljuvani" bi se strinjala s to izjavo, se bojim da je veliko takih ki so dnevno "popljuvani" pa niti 1/3 te plače ne dosežejo (no mogoče pa bi jo, če bi si s tem zaslužili vsakič en evro več). gordana

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. jun 2008 16:30

Se strinjam z Gordano. Številke govorijo same. Tudi poznam nekaj sodnikov, ki imajo precej časa med delovnim časom.

Ampak verjetno res ne gre metati vseh v isti koš. Se mi zdi, da so v vsakem poklicu ljudje, ki znajo "izrabiti vse luknje", in tisti, ki morajo potem čistiti vse za njimi.

Občudujem mammamio, ki zna lepo spravljivo in argumentirano napisati svoje (in moje) mnenje. Zdaj razumem, zakaj je izbrala svoj poklic in verjamem, da ga dobro opravlja.

Čeprav tudi meni ni všeč Vendelinin način izražanja, moram priznati, da vedno dosledno argumentira svoje trditve in da se večinoma  strinjam z njo.

jasna1, ne vem, zakaj ne bi smela biti Vendy "čisto pri vsaki temi biti pametna ko hudič"?  Ali se sme pri takih temah samo pljuvati čez celo skupino  ljudi, kot to med drugim na osnovi posamičnih  lastnih izkušenj počne Frina, pa naj gre za sodnike, zdravnike ali kogarkoli so že kritizirali na teh straneh? Ne, tudi jaz ne maram takšnega splošnega obrekovanja in podpihovanja vsevprek.

Dajmo no razmišljat malo bolj pozitivno in pošteno do vseh!

Nasja

trabi  

član od: 21.3.2008

sporočila: 2

13. jun 2008 16:33

Draga gordana, v avstrijskem sistemu ima vsak sodnik pod sabo vrsto strokovnih sodelavcev, ki zadeve preuči in pripravi, sodnik samo preveri odločitve, z manjšimi zadevami se pa sploh ne ukvarja. Kako potem lahko primerjamo samo števili sodnikov na prebivalca, če je sistem sodnikov oz. sodišč popolnoma drugačen. Nadalje, ali smo primerjali, koliko avstrijci vlagajo tožbe, koliko avstrijcev se tožari zaradi banalnih zadev, torej koliko sproženih sodnih zadev je na število avstrijcev? Kako lahko delamo primerjave brez tega podatka? Sodniki nimajo nobenega vpliva na pripad zadev. Nadalje postopkovni problemi, možnosti "sposobnih" odvetnikov zavlačevati zadeve in s tem tudi več zaslužiti, omogočajo v prvi vrsti zakoni. Zakone sprejemajo poslanci. Zakaj niso poslanci krivi za sodne zaostanke? Konec koncev pa sodniki zahtevajo izenačitev z ostalima vejama oblasti, torej dajmo znižat plače poslancem in ministrom na raven plač sodnikov, pa imamo vse: točno to, za kar se sodniki borijo, spošujemo odločitve ustavnega sodišča, pa še povišanje plač sodnikom ni nujno (pri čemer ne razumem zakaj nikomur ne gredo v nos plače poslancev). Bravo vendelina in mamamia. lep pozdrav vsem trabi trabi

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

13. jun 2008 17:04

Jaz o sodniskem delu vem zelo malo (hvala bogu se ni napocil tisti dan, ko se bom znasla na naslovnici Slovenskih novic zaradi tega, ker bom med ambulanto s 40 zenskami po vcerajsnjem dezurstvu - kot je bilo danes - napravila kaksno katastrofalno napako, kar je po mojem samo se vprasanje verjetnostnega racuna). Trenj ne gledam, Rada P*zd*rja ne maram, kdo bi utegnila biti rdecelasa gospa, se mi niti sanja ne. Vendar iz latinscine in s tem povezane zgodovine vem, da obstaja prepricljiva zvijaca, s katero se da ljudem sila ucinkovito vladat, in sicer tako, da jih med sabo skregas (znana pod krilatico "divide et impera"); to storis tako, da nascuvas vecino proti manjsini, bele proti crnim, zenske proti moskim, odrasle proti mladostnikom, temnozelene proti svetlozelenim in tako dalje. V zadnjem casu je moderno tudi scuvati proti poklicnim skupinam (nedohtarji proti dohtarjem, nesestre proti sestram, nesodniki proti sodnikom, novinarje proti nenovinarjem, novinarje podpisnike peticije 572 proti novinarjem nepodpisnikom etc etc), ker je nekdo pogruntal, da se ljudje hitro pocutimo eksperte, cim se s kaksnim podrocjem poblize srecamo kot uporabniki (ce zjutraj pogledamo v oblacno nebo in vzamemo iz kante marelo, se imamo za meteorologe, ce tankamo avtomobil, smo skoraj avtomehaniki, ce smo bili v vojski, smo generali, vse zenske, ki imajo za seboj kak porod, pa nesejo vsakega ginekologa posebej in vse skupaj - z zadnjimi imam zabavne izkusnje, na primer ko sem pred casom peljala eno nosecnico tik pred porodom na ultrazvok, z njo pa se eno zeno zaradi poporodne krvavitve na taisti ultrazvok; druga je prvi v treh minutah, kar smo cakale na lift, nasula v moji prisotnosti toliko kozlarij, da je prva iz cvetoce nosecnice postala potna, zelena in popolnoma prestrasena nevroticarka - ampak dobesedno v treh minutah!). Zato se moram pri svojem mnenju o stanju v slovenski sodniski srenji, ki je tudi razlog za stavko, zanesti na circumstantial evidences, na primer na clanek bivsega tozilca Bostjana Penka v Sobotni prilogi izpred slabih 2 tednov - zaenkrat je se vedno prosto dostopen na http://www.delo.si/tiskano/html/20080531/Sobotna pod naslovom Slovo. Clanek pove cisto dovolj in kdor hoce, naj si ga prebere sam (naj pri tem pohiti, ker pri Delu se prenavljajo spletno stran, tako da polni dostop se ni omejen izkljucno za narocnike, kot je sicer pri njih v navadi). Iz tega in se nekaterih prebranih zadev sklepam, da jim je enostavno dogorjelo do noktova, da jim hodi prav vsak, ki ima 5 minut casa, scat za skornje. Njihovo stavko globoko podpiram, kot bom tudi tisto od mercatorjevih in lidlovih prodajalk, se zlasti pa kmecko, ker se mi zdijo vile fino orodje, da ga zapicis komu v rit. Ker, ljudje bozji, zadnjih vsaj 10 let nam pljuvajo v ksiht vsem po vrsti, ne samo sodnikom. Imam tako imenovani steklinski spisek (seznam ljudi, ki jih bom sla ugriznit, ce bom kdaj dobila steklino), koga imam na njemu, ne bom povedala; kaj bom storila s seznamom, ce ne bom nikoli dobila stekline, pa tudi ne, da bo bolj zanimivo. Bom pa poskusila najti drug seznam - namrec zbirko znamenitih izjav, ki je bil objavljena na enem od drugih forumov, avtorji so politiki in druge velike zivine; izjave so take, da clovek ne ve, ali bi se smejal, jokal ali se zacel pocutit kot Goebbels, ce bi imel pistolo. I say no more, ker se sicer utegne moje nepoznavanje sodniskega dela zalostno koncat (scuvanje k atentatom je po nasi zakonodaji menda kaznivo). lp, proxima

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

13. jun 2008 17:36

Edina stvar v vsej kolobociji, ki se je tule - pričakovano - razvila, je "steklinski spisek". Tudi jaz si ga bom verjetno umislila. Ali pa tudi ne, ker sem že tako dolgo na svetu, da vem, da mora vsak, slej ko prej, plačati svoj račun - tako ali drugače, če ne na službenem, pa na osebnem področju. Vedno! lp, vanjatajnsek

kalcicl  

član od: 10.7.2005

sporočila: 435

13. jun 2008 18:29

Majcika je napisal/a:
Zavedati pa se moramo, da je sodstvo ena izmed treh vej oblasti. Le primerno denarno plačilo zagotavlja neodvisnost sodnikov. Glede manipulacije s številkami... Včeraj se je ekonomist Rado Pezdir čudil, kako je mogoče, da sodišča v Srbiji v primerjavi s sodišči v Sloveniji toliko hitreje rešujejo zadeve. Pozabil pa je omeniti vzrok za to. Visoka stopnja korupcije v Srbiji v primerjavi s Slovenijo. Podkupljivemu sodniku denar v žep in zadeva je hitro in za podkupovalca ugodno rešena. Takšnega sodnega sistema si pa v Sloveniji ne želimo, ne? In zakaj minister Virant ne popušča sodnikom? Ker je s tem, ko je pristal na zvišanje plač tako zdravnikom kot učiteljem izpraznil "vrečo z denarjem", s katero je razpolagal. Kaj češ, sodnikov je bistveno manj kot zdravnikov in učiteljev. V tem je problem. Sodni zaostanki... Kriv je celoten sistem. Primer: tisti, ki se ne strinja z razsodbo sodišča, ima na voljo tako redno pravno sredstvo-pritožbo kot tudi kar nekaj izrednih pravnih sredstev. Posledično pa to pomeni daljšanje postopkov... Če pa teh možnosti ne bi bilo, pa bi se kaj hitro lahko zgodilo, da bi nekdo, ki je bil po krivem obsojen, sedel v zaporu. Pa ne bi bilo nikogar, ki bi to lahko "popravil". In zelo težko je tu poiskati ravnovesje, ki bi bilo optimalno. Še nekaj... Evropsko sodišče za človekove pravice nima pristojnosti meritornega odločanja. Odloča le o morebitni kršitvi človekovih pravic v postopku pred nacionalnimi sodišči. V Sloveniji obstaja problem sojenja v razumnem roku. Eden izmed vzrokov je tudi ta, da se dandanes že vsak drug toži. Dober primer za to so medsosedski odnosi - značilno za Slovence. S tem, da je pot do sodnika težka, se pa lahko vsi strinjamo - vsaj tisti, ki vemo, kako postaneš sodnik. Tako da..., če je Virant pristal na povišanje plač zdravnikov in učiteljev, naj pristane še na povišanje sodniških plač. Imel je tudi drugo pot, ki pa je ni ubral - nobenih povišic nikomur... Pa lepo se imejte. Maja
Majcika,tudi pot do zdravnika(naprimer kirurga)je trnova .Kirurg pri operaciji odgovarja za najmanjšo napako,pri delu mora biti 100%pri stvari.Da tukaj ne omenjam dežurstev,praznikov in vsega drugega.Delo kirurgov namreč malo poznam.Za kaj pa odgovarja sodnik(tudi tega imam v sorodstvu)?Neprimerno je več doma z družino sodnik kot kirurg.Verjami mi.Pri plači pa ni bistvene razlike.Govorim,ker problematiko dobro poznam. kalcicl

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

13. jun 2008 18:35

Vanjatajnsek, kot bi rekla moja mama za vsako rit raste svoja šiba. In verjemi da za tiste na "steklinskem spisku" so šibe še kako dolge. ycrna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti