Sodniška stavka

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

13. jun 2008 8:15

Tudi jaz poznam primer, ko so stvari zastarale, ker so sodniki delali tako počasi. Drug primer pa še sploh ni prišel do sodišča že dve leti in je odvetnik rekel, da še nekaj časa ne bo, ker so sodniki tako obremenjeni, pa gre za telesno poškodbo. Sicer pa lahko beremo v časopisih koliko zadev zastara zaradi sodišč (npr. povožena kolesarka na kolesarski stezi). Pa še nekaj: ko sem včeraj gledala sodnike in njihovo obnašanje na TV, sem se vprašala kako se ti sodniki obnašajo v sodni dvorani in me je postalo strah zvezdica55

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

13. jun 2008 8:16

Se pridružujem večini. Sem v tako službi, da dokaj redno sodelujem s sodniki oz. njihovim delom. Žal imam tudi jaz precej slabe izkušnje zlasti glede kvalitete dela in hitrosti reševanja. Res bi morali delati bolj kvalitetno in odgovorno. Kar se pa tiče ljudi samih, sodnikov, so pa, vsaj kolikor jih jaz poznam, vsi zelo v redu, družabni, prijetni...enako velja za predsednika sodišča. Seveda govorim o lokalnem sodišču. Ja pot do sodnika ni lahka, a tudi marsikatera druga ni, ampak znotraj univerzitetnih izobrazb imajo res lepe plače!

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

13. jun 2008 8:29

zvezdica55 je napisal/a:
Pa še nekaj: ko sem včeraj gledala sodnike in njihovo obnašanje na TV, sem se vprašala kako se ti sodniki obnašajo v sodni dvorani in me je postalo strah zvezdica55

So pač že toliko v letih, da jim je občutek nedotakljivosti prišel pod kožo. No, meni so bile najmanj všeč retorične sposobnosti tiste oranžnolase gospe.

Ognjič

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

13. jun 2008 8:33

sara je napisal/a:
Jaz verjamem, da jim se jim zdi to hud problem, ampak menda so tudi edini.Ah, vse skupaj se mi zdi velika komedija. Upam samo, da Virant ne bo popustil!!veverica

Tudi moje mnenje je, da so precej osamljeni pri reševanju tega problema...Če bodo pa še nadalje pošiljali v oddaje tipa Trenja takšne "ase" kot včeraj, bodo najbrž še bolj. Testen je izvzet.

Ognjič

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

13. jun 2008 8:38

Tudi naša družina ima slabe izkušnje s sodniki (tudi nemoralno in nelegalno obnašanje) in so se mi zamerili, čeprav še vedno verjamem, da niso vsi taki. Me je pa zbodla izjava ge. sodnice, da morajo delati nadure, da opravijo normo.... hmmmm... dragi moji... koliko trgovk ostane za minimalno plačo po koncu delovnega časa v trgovini, da zložijo na police, kar jim med dnevom ni uspelo - pa jim to nihče ne plača? Delo pa mora biti opravljeno, sicer je joj.... In po drugi strani - smo ljudje, ki bi takoj podpisali za nadurno delo, da bi lahko zaslužili malo več od tiste piškave minimalne plače - pa imamo zaposlitev, ki nam tega sploh ne omogoča. Vsak se bori za svoje... ampak v tej naši ljubi državici me izredno jezi, da vsi gledajo samo navzgor, nihče pa se ne obrne in primerja s tistimi, ki so na dnu. V tem primeru bi bili srečni da imajo, to kar imajo. Staša

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

13. jun 2008 8:48

Ognjič je napisal/a:

zvezdica55 je napisal/a:
Pa še nekaj: ko sem včeraj gledala sodnike in njihovo obnašanje na TV, sem se vprašala kako se ti sodniki obnašajo v sodni dvorani[zmesan] in me je postalo strah[a?] zvezdica55

So pač že toliko v letih, da jim je občutek nedotakljivosti prišel pod kožo. No, meni so bile najmanj všeč retorične sposobnosti tiste oranžnolase gospe.

Ognjič [vrtnica]
Nisem gledala oddaje, pa me strašno zanima ta oranžnolasa gospa??? Začetnica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

13. jun 2008 8:57

Ognjič, tule te pa moram popraviti: ognjenolasa gospa, ki je predsednica sodišča, se mi zdi, da gospodarskega oddelka, najboljše od najboljšega, in to celo v Ljubljani, kjer je itaq najboljše od najboljšega, je predstavnik svojega ceha. Če je ne bi bilo, bi si jo morali izmisliti.

Po mojih oblinih izkušnjah s sodniki in drugačnimi pravniki, moram potožiti, da ni edina. Pokazala je najslabše, kar se skriva v sodniški togi. In to ne prvič.

Tole je zgodba v stilu Saj ni res, pa je:

Zdaj pa nagradno vprašanje: na nadzorstveno pritožbo*, vloženo 7.12.2007 zaradi izvršilne zadeve, ki se na tem sodišču reši v 3 dneh in je bila vložena 10.10.2002 za odvetniške stroške v pravdni zadevi, ki se vleče od leta 1996, je Ministrstvo za pravosodje od sodišča zahtevalo poročilo, upnik pa podatek, kdaj bo zadeva dokončana. Seveda še upnik nima odgovora. Vprašanje pa glasi: koliko urgenc za odgovor v 8 dneh, v katerih je terjali odgovor od sodišča je že poslal minister ?

Od vložitve predloga za izvršbo ( v tej zadevi preprost postopek), je temu sodišču uspelo: da ni v 14 mesecih vpisalo izvršbe za denarni del v noben vpisnik, da je šele aprila 2006 spisal sklep po vzorcu, da je ta sklep šele avgusta 2007 vročilo strankam. Dolžnik je v vemsnem času ( ko še ni vedel, da je izvršilni postopek, zamujal pa je več kot leto dni), plačal 90% dolga. Sodišče vztraja, da je december 2002 šele po decembru 2002, da je z delnim poplačilol dolga poravnana obveznost. No, še enkrat je presodilo o nedenarnem delu izvršbe, ki ga je že leta 2002 zavrglo. Dolžnik popeni prav zaradi tega, nato pa soišče upniku naloži stroške ugovora, ker je postopek zagrešil upnik: ker je bojda vložil je izvršbo po plačilu, vztraja na izvršbi, ker je že vse plačano. Svoje kapitalne napake o ponovnem sojenju o isti zadevi, ki jo je zakuhal šlampast sodnik, dolžnik pa ugovarjal na sedmih straneh, niti ne omeni. Upnik dokazuje, da oktober pred decembrom, da je glavnica še odprta. Iz svete jeze se sodnica  iz sklepa flikne zastopanja odvetnika, ker ta odvetnik po njenem ni več odvetnik ( pa je zapisan v imenik odvetnikov) in pripravi upniku nove stroške in dodatno delo; s sklepom zagrozi, da bo zavrgla pritožbo, ker odvetnik ni več odvetnik. Ko dolžnik zadevo uredi, zapiše sodnik, da se je glede odvetnika prenaglil.

Predsednik sodišča, ki nikakor ne izpljune datuma rešitve zadeve, pa ministrstvu napiše, da je za vse kriv- upnik. Ki povzroča nepotrebno delo na sodišču in je 10.10.2002 vložil predlog za izvršbo, čeprav je dolžnik 21.12.2002 plačal celotni dolg.  Niti trohice obžalovanja, nobenega opravičila.

Kakšna je kazen in odgovornost sodnika, ki je tako presodil. Je ni. Kaka je kazen, ker sodišče ne odgovori ministru niti po pol leta, kdaj bo zadeva končana ?  Je tudi ni.

Po mojem je vpletenim sodnikom in predsedniku sodišča potrebno povečati plačo in bodo potem poznali koledar, ugotovili kaj je več in kaj je manj in mogoče kar po prvem zahtevku odgovorili svojemu ministru.

*Nadzorstvena pritožba je vloga stranke, s katero skuša doseči pospešitev zadeve in mora sodišče navesti rok, kdaj bo zadeva zaključena. Ta postopek nadomešča zahtevek pred evropskim sodiščem, kamor praktično ni več mogoče vlagati pritožb. Potem pa se država odloči, kakšen del od maksimuma 5000€ bo priznala stranki zaradi nepotrebnega odlašanja s sojenjem.

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

13. jun 2008 9:00

Ponovitev Trenj je nocoj na TV Pika. Ognjenolasa gospa se prav trudi izpostavljati na TV. In vsekakor ne dviguje ugleda sodnikom. Nekateri ( pa ga še nisem srečala), si ga verjetno zaslužijo.

F r i n a

Majcika  

član od: 21.1.2008

sporočila: 14

13. jun 2008 9:11

Zavedati pa se moramo, da je sodstvo ena izmed treh vej oblasti. Le primerno denarno plačilo zagotavlja neodvisnost sodnikov. Glede manipulacije s številkami... Včeraj se je ekonomist Rado Pezdir čudil, kako je mogoče, da sodišča v Srbiji v primerjavi s sodišči v Sloveniji toliko hitreje rešujejo zadeve. Pozabil pa je omeniti vzrok za to. Visoka stopnja korupcije v Srbiji v primerjavi s Slovenijo. Podkupljivemu sodniku denar v žep in zadeva je hitro in za podkupovalca ugodno rešena. Takšnega sodnega sistema si pa v Sloveniji ne želimo, ne? In zakaj minister Virant ne popušča sodnikom? Ker je s tem, ko je pristal na zvišanje plač tako zdravnikom kot učiteljem izpraznil "vrečo z denarjem", s katero je razpolagal. Kaj češ, sodnikov je bistveno manj kot zdravnikov in učiteljev. V tem je problem. Sodni zaostanki... Kriv je celoten sistem. Primer: tisti, ki se ne strinja z razsodbo sodišča, ima na voljo tako redno pravno sredstvo-pritožbo kot tudi kar nekaj izrednih pravnih sredstev. Posledično pa to pomeni daljšanje postopkov... Če pa teh možnosti ne bi bilo, pa bi se kaj hitro lahko zgodilo, da bi nekdo, ki je bil po krivem obsojen, sedel v zaporu. Pa ne bi bilo nikogar, ki bi to lahko "popravil". In zelo težko je tu poiskati ravnovesje, ki bi bilo optimalno. Še nekaj... Evropsko sodišče za človekove pravice nima pristojnosti meritornega odločanja. Odloča le o morebitni kršitvi človekovih pravic v postopku pred nacionalnimi sodišči. V Sloveniji obstaja problem sojenja v razumnem roku. Eden izmed vzrokov je tudi ta, da se dandanes že vsak drug toži. Dober primer za to so medsosedski odnosi - značilno za Slovence. S tem, da je pot do sodnika težka, se pa lahko vsi strinjamo - vsaj tisti, ki vemo, kako postaneš sodnik. Tako da..., če je Virant pristal na povišanje plač zdravnikov in učiteljev, naj pristane še na povišanje sodniških plač. Imel je tudi drugo pot, ki pa je ni ubral - nobenih povišic nikomur... Pa lepo se imejte. Maja

mestnac2  

član od: 22.11.2005

sporočila: 129

13. jun 2008 9:14

Mislim, da je včeraj sodna veja oblasti pokazala kakšno je resnično naše sodstvo! Škoda, da se ta ognjenolasa gospa predsednica sodišča ne primerja tudi po obnašanju in retoriki drugih evropskih sodnikov, če ji že sline tečejo po njihovih (evropskih) plačah! Če bi človek vedel kam, bi naša mnenja z veseljem posredovala, da bi jih tudi presvetli sodniki lahko prebrali kaj si navadni folk misli o njih. Je pa vprašanje ali bi jih sploh kaj ganilo!? Kljub vsemu, smejte se, danes je petek, 13.!! mestnac2

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti