Sodniška stavka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

13. jun 2008 11:55

mamamia je napisal/a:

Daje no, začet služit s 30 leti? Za to se lahko odloči res samo nekdo, ki mu je poklic v veselje.

mamamia

Narobe, mamamia. Priden študent diplomira pri 23 letih, naredi nekako do 26. pravosodni izpit. Če ima dobre ocene, pride na vrsto prej In kaj dela potem., če revček ne sme biti TAKOJ sodnik? Lovi ribe in joka, da pred 30 letom ne sme delat čisto nič.

Poklic pravnik dobiš pri 23 letih in si takrat usposobljen za delo pravnika, kjerkoli, tudi za denar, za katerega se komu  ne ljubi niti prdinat.

Funkcija sodnika je funkcija, v katero si izvoljen in v katero si izbran in ti ne pripada samo zato, ker si star 30 let in si diplomiral iz prava. 

Mogoče bi pomagalo, da bi bilia starost sodnikov neomejena že kar na i začetku. Sposobnost sodnika ni v izkušnjah,je le v izborazbi.  modrost je v hrepenenju po sodniški togi, v poklicanosti, ki jo čutiš. Bolje je plačana, bolje je čustiš.

PS Ministrstvo je v tisti izvršbi 4x  urgiralo za  odgovor. Sem videla vse kopije, drugače še verjela ne bi. Mogoče je res prav, da se požvižgajo na zahteve Ministra. Mogoče iz spoštovanja do ministra nečejo dat odgovora. Obresti pa itaq ne tečejo več. Jim pa tako raste ugled.

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 13. jun 2008 12:01:03

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

13. jun 2008 12:15

frina je napisal/a:

. Ne vem, kaj se zgodi, če inštanca zavrne sodbo zaradi napačne uporabe zakonov, ki jo zakrivi sodnik, če se ne sme nagrajevati kvaliteta dela. O tem, koliko sodb se spremeni / razveljavi na inštanci , pa se ne upam niti napisati zastrašujočega  F r i n a

Frina, pa daj no, TI, da se česa ne upaš? Ti, ki te ni čisto nič ustavljalo, da ne bi na tem forumu v preteklosti predstavila zelo bridkih zgodb, ki si jih, po tvoji pripovedi, v enem delu zastopala? Je etika malo raztegljiv pojem, a ne? Ampak, da grem nazaj na tisto "ne upam"? Samo literarni manever za to, da bi se dvigoval nivo ogorčenosti. Pa magari med amaterskimi kuharji, če že v pravnem ferajnu ne. Daj, frina, napiši to famozno cifro. In bodi konsistentna in napiši še vir, od kod si jo potegnila. Pa naredi eno primerjalno statistiko v smislu -števila zadev, -števila razveljavitev sodb na višjih inštancah (pravosodje ima vključeno predpostavko, da se lahko pride v razsojanju do zmote, zato pa imajo sodišča več nivojev), -pa navedi še to, do koliko razveljavitev pride v zadevah, kjer tožbe vlagajo odvetniki po poblastilu svojih strank, ki uporabljajo brezplačno pravno pomoč - ker pri nas ni omejitve, koliko brezplačne pomoči lahko nekdo dobi in potem obstajajo tudi rekorderji, ki hruškino vejo, ki meče senco priterajo do vrhovnega sodišča (pa bi se že z navadno poravnavo stvar rešila, če bi le bila volja, pa je ni) - pa malo se poigravaj s hipotezo (ker resen tekst mora imeti tudi hipotezo), da bi bila kvaliteta sojenja v smislu manj razveljavitev in hitrosti boljša, če se ne bi ravno vsaka hruškina veja sodila do vsega, kar sodišče še premore -pa malo analiziraj zadeve, s katerimi se ubada vrhovno sodišče - oni pravijo, da tisto, kar počnejo,vsaj v eni tretjini ni vrhovni ius temveč kurje sodbe... Skratka, to frina, to napiši. Pa ne kot frina, ampak kot oseba z imenom in priimkom, raziskuj, analiziraj, objavljaj v strokovnih revijah, cobiss bo vse registriral, stroka in oblast bosta prisluhnila, ti boš pomembna oseba in boš hodila od konference do konfernce, dajala boš ekspertize za države, ki bi rade šle v EU, pa imajo težave s pravosodjem... Ti se boš pa vsaj za nekaj časa rešila nesposobnih sodnikov, ker po tvojih lastnih besedah, sposobnega/dobrega sodnika še nisi srečala. Pa tu še verjetnostni račun odpove - nemogoče je, ves čas dobivati samo zanič potege. Matr, frina, kako je tebi težko iz dneva v dan. Sami nesposobni sodniki, pa toliko grdega v tvoji ulici in okolici... Daj, malo poglej okoli sebe, pa boš videla tudi kaj lepega. Pa še nas obvesti o tem, ker v tvojih pisanjih je besed o lepem nazarensko malo. Ampak se bojim, da boš namesto tega raje napisala kakšno tirado od odgovora, Ker tvoja mora biti zadnja, pa naj stane, kar hoče. Če me na tem topicu pa v kakšnih treh sosednjih. Anyway, lep multiorgazmični vikend želim vsem, frinči, tebi tudi. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

13. jun 2008 12:37

mojcca je napisal/a:
To, da ne smejo opravljati nobenega dodatnega dela, razen svojega in kot predavatelji....to ni čisto res. Marsikdo od "vodilnih" sodnikov sedi še v raznih programskih in projektnih skupinah za bogsigavedi kakšne reči in tudi tam pade kakšen "fičnik". mojcca

Mojca, govorim o pridobitni dejavnosti, ne o raznih komisijah in podobnem. Navsezadnje tudi zakon zahteva, da so sodniki predseniki volilnih komisij in zato lahko tudi tam kaj zaslužijo. Ampak to so izjemne, priložnostne zadeve, volitve so na dve ali štirileta.  Sistem je potrebno urediti, ki se nanaša na večino, za to gre.

Frina, pri 23 letih pravo končajo pretežno pridne punčke piflarke (čast izjemam). To je idealen konec študija. Plus dve leti pripravništva, pol leta priprav na strokovni izpit, eno leto strokovni sodelavec. v idelanih razmerah torej 26 let. Potem kot strokovni sodelavec čaka na primerno starost za izvolitev. To res lahko počne samo kak prismojen bedak, pametni gredo tačas v kakšno dobro plačano službo.

In dokler bo osnovni kriterij za začetek pripravništva in za prednost pri državnem izpistu višina povprečne ocene, jao nama....

Zaostanki - sem že povedala, da na mb sodišču večina sodnikov ne more dodatno zaslužiti, kot jim ponuja Virant, ker zadeve rešujejo sproti in zaostankov (izjema je izvršilni oddelek, kot po večini drugih sodišč) skorajda ni. Oziroma jih je zanemarljivo malo.

Sicer pa vsak od nas vidi v nekaterih poklicih vse slabo, nekateri samo dobro, eni pa poznamo celo paleto odtenkov med črno in belo.

Tudi ko je govora o zdravniških napakah smo pripravljeni popljuvati vse zdravnike kar povprek, ko zataji ena sama socilan delavka je cel soicalni sitem narobe, ko en odvetnik napiz....di stranko, so vsi odvetniki barabe (sem bila priča pri primeru, ko je odvetnik zamudil rok za pritožbo in je stranka ostala brez denarja, pa je krivdo zvalil na sodišče; samo to smolo je imel, da se sodnik ni pustil in mu je pred stranko odštepal, kaj da je zamočil, potem je bil pa vik in krik, kaj da si sodišče dovoli, diskreditirat ga pred stranko....in zdaj naj bodo vsi odvetniki barabe???). Pa ko ena učiteljica naredi napako, popljuvamo ves šolski sitem....ja, takšni smo. Oziroma so, jaz se med takšne ne štejem.

Grwem zdaj raje en dober recept za vanilijevo kremo iskat, mi je cuker padel....

mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

13. jun 2008 12:53

Moji sodelavci pravniki (povprečje višje od 8,5 ker jih drugače niti v službo ne bi vzeli) so čakali na to, da so prišlo do pravosodnega dveletnega rotiranja kaki dve leti. Včasih so še lahko dobivali delo na bližnjih sodiščih, zdaj pa jih precej v MS in tiste konce pošiljajo in potem morajo tam najeti stanovanje, kar tudi ni najbolj enostavna naloga (ker je nepremičnin za oddajanje manj), ki jo je treba seveda tudi plačati. Pa kot vidim, se mladina nič ne pritožuje, kar gredo in potem tiste dve leti s plačo, ki ti pripada ob študiju (moj delodajalec je kar prijazen ampak tista plača pa res ni bogvekaj), od katere se odšteje strošek voženj, pa najem stanovanja....kaj dosti ne ostane. Ob koncu dvajsetih imajo pravosodnega in nekaj let delovnih izkušenj, prihrankov bolj malo (je šlo za najemnino) in čisto nobenega ravno ne vleče, da bi šel med sodnike. Raje iščejo službe z boljšimi dohodki, ker pri 30-h bi pa človek imel rad kakšne prihranke, pa kak razmislek o družini se tudi pojavi.... Mišika, a te spomnim na tisto, kako si ti oni dan zelo slabo prenašala, če je kdo izrazil kakšno mnenje o tvojem vprašanju (ubogi Vlado, si ga fino okrcala), zdaj imaš pa ti težave z odgovori na vprašanja in potem postavljaš pod vprašaj mojo druščino in moje izkušnje? No, kakšni bi bili pa TVOJI kriteriji? Da vidimo? Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 13. jun 2008 12:57:33

frina  

13. jun 2008 12:57

O deležu popravljenih in sprememenjenih sodb nimam podatka, ki bi ga lahko navedla, se ga pa spomnim iz intrevjuja z Dukoffom in ga iz previdnosti ne bom niti omenila. Vendelina, če te že toliko zanima, si boš ta del lahko našla. Do sedaj nisem pisala o svojem zastopanju, ti pač dovolim tudi kako pomoto.

V obsežnem spisu, na katerem bom delala skozi vikend je 6 sodb in 2 sklepa sodišča. Štiri sodbe je razveljavilo vrhovnos sodišče zaradi napačne uporabe materialnega prava, dva sklepa pa prav tako. Seveda sem na zmagoviti strani, pa je to bolj klavrno, po več kot 12 letih od vložitve tožbe. V spisu ni nobenega izvedenskega mnenja.

Ža človeka, ki za ušivih 2000€ neto plače ne bi zjutraj niti vstal iz postelje, me resnično preseneča, da si pripravljena  brezplačno, zgolj  v promocijo in čast svojega imena in damskega obnašanja, pojaviti na teh straneh z vedrom gnjonice in jo politi na kogarkoli, ki se s tabo ne strinja.

Obnašaš še kot razvajen, trmast otrok, ki je vselej uvljavil svojo voljo. Če ni šlo zlepa, pa gre zrgda. Tvoj prejšnji sestavek je bil umazanija brez primere, saj te nisem z ničemer izzval, ali celo užalila. Razen s tem, da se pač ne strinjaš z mano.

Če se jaz ne strinjam s teboj, ne razmišljam o tvojih multihorgazmih med vikendom, razmišljam samo o tvoji notranjui bolečinii, ki jo izjokaš skozi takele komentarje.Srečna, da zaradi tvojih besed drugi niso bolj srečni od tebe. Srečen človek ne more biti nikoli toliko hudoben kot kažejo tvoje besede.

Ob taklih zapisih se mi zdijo še tvoji, sicer dobri recepti, ogabni.

F r i n a

frina  

13. jun 2008 13:20

Še odgovor za Mamamio. Zdi se mi napačno, da razmišljamo, da diplomiran pravnik ne more do zasedbe sodniške funkcije delati nič drugega in se zaradi tega pritoževati. Ne vem, koliko je delovnih mest za pravnike, ki lahko tudi med delom opravijo pravosodni izpit, zanesljivo pa je, da v gospodarstvu ne bodo nikoli niti približno tako dobro plačani, kot upajo.

Vsak ima sanje. In če so sanje nekoga sodniška funkcija, je treba v vmesnem času vendarle delati in si pridobivati izkušnje. Si ne morem zamisliti, da bi zrel človek, z diplomo v žepu, čakal doma, da se mu zgodi veliki met na sodišče, pri tem pa živel na račun staršev, ali celo brez lastnega dela. Pač živijo nekje drugje.

Osebno sem vedno skeptična ob odličnih poprečjih, ki včasih ne zaležejo kaj dosti v praksi. Hitrost študija je različna in se iz posameznega primera da oceniti, kako stvari stojijo. Vsekakor pa se ne gre norčevati iz odgovornih študentov, ki jih poznam kar nekaj.

Zdi se mi nehvaležna primerjava sonikov  z zdravniki, sodnikovo delo je vedno možno in celo večkrat preveritii, zdravnikovo je delo in okoliščine so zmuzljive in nedokazljive. S tega vidika sem na strani sodnikov.

Možnost dodatnega  dela in zaslužka ni noben argument za višje plače, plača mora biti spodobna za vse poklice. Brez honorarnega dela.

Sodniki na Ustavnem sodišču, ki so sklep sprejeli tudi z mislijo na razrešitev svoje plače, so dobesedno zapisali: " Sodniške plače morajo biti primerljive s poslanskimi." S tem so si dali avtogol. Nikakor to ne pomeni, da so izenačeni s poslanskimi. Primerjajo se pa lahko vedno: če so enake s poslanskimi, ali pa če je ena od primerljivih nižja.

In o vprašanju sodniških plač so sprejeli stališče recimo, najboljši sodniki, pa svojega stališča niso niti za svoje potrebe napisali razumljivo. 

Tipičen primer, kje so razlogi za težave v pravosodju. Slabi predpisi, ki jih vedno napišejo in razlagajo pravniki.

Sodniki naj bi po moje bili dostojanstveni. Ugled si morajo dobiti, zahtevati pa ga ne morejo.

F r i n a

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

13. jun 2008 13:39

Če hočejo imeti sodniki toliko plače kot poslanci (če se ne motim je tu problem), bi morali imeti 4 letni mandat tako kot poslanci.

Je pa povsod enako. Eni veliko delajo, eni se pa delajo, da delajo. Vsi pa bili radi dobro plačani. In če mene vprašate, je treba naredit reformo v sodstvu, ne pa reformo na reformo v šolstvu.

Sicer pa s sodniki nimam izkušenj (hvala Bogu!).

Vendelina jr. mislim da tvoj post do frine ni bil pošten. Rada preberem kar napišeš, se velikokrat strinjam s tabo, žal tokrat pa ne. Frina nam dostikrat pomaga in nam citira zakone in predpise. In imam občutek, da je doma v teh pravdnih vodah.

marelica

Vendelina jr.  

13. jun 2008 13:41

frina je napisal/a:

O besede.

Ob taklih zapisih se mi zdijo še tvoji, sicer dobri recepti, ogabni.

F r i n a
Evo, pa so maske padle. Frina, tebe ni treba porivati v lužo v peskovnik. Ti se sama mečeš notri. Vendelina jr.

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

13. jun 2008 13:48

Vendelina...nekateri enostavno nimamo tako dobrega besednega zaklada, ampak v nekaj besedah povemo marsikaj, največ pa s svojim delom. mišika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti