4. jun 2008 14:40
elaphus, saj ona ve, da ima najboljšo mamo na svetu...je pa res, da bo to na glas priznala šele čez par let
Ognjič
4. jun 2008 14:40
elaphus, saj ona ve, da ima najboljšo mamo na svetu...je pa res, da bo to na glas priznala šele čez par let
Ognjič
4. jun 2008 14:52
Ja, elaphus, nam, ki nam otroci nekaj povedo, za nekaj pa vemo, da nam zamolčijo, je najlažje. Ker vemo, da nam zamolčijo tisto, kar smo tudi mi zamolčali svojim satršem, ko smo bili v njihovih letih. Takrat nas je bilo malce strah in smo se nelagodno počutili, danes se namzdi smešno. In zato svoje otroke toliko bolj razumemo.
Vedno sem si želela, da moji otroci pomoč, ko jo potrebujejo, najprej iščejo doma, ne da bežijo od doma, ko se pojavi problem.Zaenkrat nam je to uspelo, in glede na to, da sta stara 23 in 20 let, je po moje kritično obdobje že mimo. Da smo na dobri poti mi kaže tudi dejstvo, da sicer gresta vsak s svojo družbo na morje, ampak vsaj en teden, če ne dva, pa po njuni lastni volji preživita tudi z nama. In prvič sta z lastno družbo šla na morje pri 18 letih, kar se je meni sicer zdelo nekako običajno, pa so mi drugi povedali, da sta kar nekam zelo dolgo hodila z nama, da danes že s 16 leti ali celo prej gredo sami.
Saj pravim, sem imela srečo, da mi je bila marsikatera dilema prihranjena.
Pa še to se mi zdi pomembno: lastne otroke moramo vzeti takšne, kot so, in jih ne imeti za takšne, kot si jih mi želimo. Ali, kar je še huje, si jih v tolikšni meri podrediti, da bodo ustrezali našim željam, predstavam in hotenjem, cena pa bo zatajevanje lastne osebnosti.
mamamia
mamamia
4. jun 2008 15:22
priznam da nisem brala vsega,ker ste v enem dopoldnevu naklofale 8 strani,... nedolgo sem bila na predavanju,sicer čisto slučajno ,... govorilo se je ravno o tej temi,kdaj,kako ..... predavateljica je rekla,da najboljši preizkus je takšenle. -dekle se mora samo naročiti na prvi ginekološki pregled in sicer v domačem kraju(tega naj ne stori mama,pa od mame frendica,pa sestra,......) _dekle mora v domačem kraju sama kupiti kontracepcijo,torej najverjetneje kondome,.. -in dekle naj bi si v domačem kraju sama kupila nosečniški test,.. če opravi vse te stvari sama,brez prijateljice in rdečice naj bi bila dovolj odgovorna oseba da se lahko malo bolj mucka,... sicer pa mislim da vsak starš najbolje ve kaj je za njegovega otroka dobro,.. anaeva
4. jun 2008 15:35
Ne vidim prav nobenega razloga, zakaj bi morala punca hoditi k ginekologu ali v lekarno v domacem kraju, zlasti pri nas, kjer dajo zlasti v manjsih krajih praviloma na zasebnost toliko kot svinje na Mozarta (o tem bi lahko povedala nekaj zanimivih zgodb). Ravno zato so pa ginekoloske ambulante za mladostnice in zdravstveni domovi za studente. In izbira ginekologa je zaenkrat se svobodna, kar velja tako za mladostnice kot za ostale zenske. lp, proxima
4. jun 2008 16:01
Mamamia se strinjam, pa tudi to se kmalu pokaže, ko jim govoriš, da lahko ušpičijo karkoli, da smo jim straši vedno na koncu v podporo in pomoč, če ne drugega pa poskušaš dat kak nasvet, pa se potem sam odloči ali ga uporabiti ali ne. Naš sine ga je nekaj biksal v internatu, pa smo bili obveščeni, ker smo zelo velikrat na vezi z vzgojitelji in ravnateljem, pa mi je tudi všeč, da takoj zvem, če kaj ni po njihovih pravilih. Ko je šel mož ponj ga je v avtu vprašal če je kaj novega, pa kako je bilo kaj med tednom v šoli, pa na treniningih - pa ništa. Vse O.K. Pa sta še naprej sedela v avtu na parkirišču, pa je poskušal debato obrniti in zvedeti od sina kaj se je dogajalo - nič. Potem ga je poslal iz avta ven, pa naj premisli in se spomni, da pa se je nekaj zgodilo. No ko je drugič sedel v avto pa je le nekako povedal kaj so ga sračkali. Pa ni bilo nič takega kar bi bilo tako grozno, samo pač pravila so pravila in se jih je potrebno držat. Tukaj smo začeli debato o tem, da ni nič tako groznega če poveš,se vsaj lahko pomaga. Ker vse težave pa skrite zadeve ravno tako težijo naše najstnike, jim ni čisto vseeno. Je pa še nakej kar jima povem: Če imaš jajca da nekaj ušpičiš - narediš, potem imej tudi jajca da za tem dejanjem stojiš. Čeprav se je v osnovni šoli zgodilo, da je par sošolcev razbilo šipo - seveda tudi naš ni manjkal, ampak javil se ja pa samo sin in takrat mi je dejal da to moje načelo ni fer. Lahko da ni fer, ampak moraš biti pošten do sebe in do drugih. FRČA
4. jun 2008 16:15
Če bi se strinjala s predavateljico o kateri piše anaeva, bi se kvečjemu zato, ker bi to morda lahko pomenilo, da je punca dovolj zrela, da je ne briga, kdaj in s kom seksa... Irena
4. jun 2008 16:36
Pa da povem še moje mnenje,čeprav sem stara 16 let.Aja pa še to Vendy od tebe nisem pričakovala take reakcije,pa bi jo morala ampak sem zelo zelo pozitivno presenečena!Se strinjam Torej stara sem dobrih 16 let.Pri pri dobrih 14 letih sem začela hodit s fantom 3 leta starejšim od mene.Doma so vedeli vse,doma so me pustili ven če sem se le držala pravil.Nikoli jim ni bilo problem me zapeljati v kino,zapeljati k njemu. Imam pa mogoče prednost v tem,da moja mami pri 18 ni smela z atijem na morje,da je morala hoditi ob 10h domov ipd.Tako da je tale stavek namenjen njej: MAMI HVALA!!!!!!!! Prišla je tudi nedelja,ko se je v moji sobi pojavila mami z besedami "Preden imata namen se spušati do konca,povej da si priskrbiva zaščito" Tisto nedeljo sem izvedela tudi nekaj,kar je močno močno zaznamovalo odnos do moje mami in do sex in do življenja. Tako,pri 15 sem pristala pri ginekologinji in se vrnila domov s kontracepcijskimi tabletkami.Prekmalu?Mogoče...jaz ne obžalujem Veliko sošolk,prijateljic me vpraša: Kdaj si pripravljen? Moj odgovor je bil in vedno bo: KO SI PRIPRAVLJEN SPREJETI POSLEDICE Avgusta bo minilo 2 leto odkar sva skupaj z mojim fantom.Dve leti...vsak teden poslušam "Zakaj si zapravljaš otroštvo?" "zakaj se ne znoriš zdaj,ko se lahko" "Sprobej kaj novega,kaj svežega" Bom...mogoče...zaenkrat uživam.pač nisem smrklja,ki bi vse vikende prepila,prebedela v zakotni gostilnici in se vsak teden mečkala z drugim.Marsikdo mi reče da prehitro odraščam.Mogoče bom kdaj obžalovala,zdaj ne.Zdaj mi je lepo.Ko mi ne bo,bom tudi jaz končala in se mogoče še kdaj znorela. Zame so vikendi rezervirani zame in za mojega Grega.Veliko raje prespim na kavču med gledanjem filma kot mrtvo pijana ali zadrogirana ležim za prvim ovinkom. Lahko bi se stvari odvijale drugače.Lahko bi doma znoreli,mi prepovedali kakršne koli stike in podobno.Pri meni ne bi dosegli nič.Poslabšalo bi se.Rada bi rekla vsem mamam iz dogodkov ki sem jih videla in slišala.Lahko jim prepričujete,onemogočate in živite v svetu "moja/moj tega ne dela" Imeti spolni odnos ni težko.Ne obstaja samo postelja in domača soba...peveč prostorov in krajev je,kjer to lahko opraviš ;). Jaz sem to doživela doma in mi ej bilo lepo.Moji2 sošolki,2 tedna nazaj pijani,na rojstnodnevni zabavi s tipoma,ki sta jih videli prvič.Rekoč "moji doma bodo znoreli,če izvejo". Moji niso,moji so vedeli,moji mi niso preprečevali niti spodbujali. In še razlog,zakaj me je očka spravil v jok dober mesec nazaj.V pogovoru z mami,ki je rekla naj se ne spravlja nanjo,če se zgodi ups je rekel: "Tolk sposobna pa še sva,da spraviva gor še enega otroka" Vedno sem vedela da imam super očka,da je pa toliko pa ne.Skratka živim v dejstvu,da tudi če se zgodi karkoli imam doma 2 osebi in ob sebi 1,ki mi boso stali ob strani karkoli se bo zgodilo. To je moja zgdoba,ki je ne bi bilo,če ne bi bilo mojih staršev Kar bi rada povedala vsem mamam:Ne zatiskajte si oči,smrklje kot sem jaz velikokrat rabimo pomoč,pogovor in ramo da se zjokamo.Ne obrnite se okrog,ko res rabimo pomoč in nasvet in to tisti mamim nasvet in mamino ljubezen! Hvala... Aja pa samo še to.Da ne bo kdo mislil,da sem največji angelček na svetu,ki ni še nikoli poskusil alkohola.Tud mi ga včasih malo pijemo,niti slučajno pa mi ni življenski cilj klicat jelene zaradi alkohola.Sem raje zadeta od peke kot pa substanc :) Roncolino Sporočilo je spremenil(a) Roncolino dne 04. jun 2008 16:47:15
4. jun 2008 16:38
A res moram biti jaz prvi ded, mi je kar malo nerodno, ampak ena od deklet je izrazila željo čuti tudi mnenje manjšine na tem forumu. Glede na raznolikost tem in odzivov nanje, verjetno nebi falil, če bi rekel, da ta forum predstavlja neko slovensko povprečje. Zato ne vem čemu toliko sprenevedanja pri nekaterih. Pri dvanajstih, trinajstih, ne bodo seksala samo sosedova deca. Po parkih se ne zapijajo in pikajo samo sosedova deca. Vsako leto v Grčiji na maturancu hotelov ne demolirajo samo naka tuja deca. To je naše povprečno slovensko dete. Otrok je samostojno bitje. Ko je priden, je ogledalo svojih staršev, ko je problematičen, pa nevemo, od kod se je mali hudiček vzel. Sprašujete za neke recepte? Že to da vseh osem strani (za zdaj) preberete, pa ne samo enkrat, se vsaj malo zamislite, je nek korak v pravo smer. Spolna vzgoja se začne v vrtcu. Pred kakšnim mesecem, me je takrat še štiriletnica vprašala, kaj je zdaj to za eno čudo o nekih štorklajh in dojenčkih. Ko sem ji razložil, da nekateri otroci pač verjamejo, da dojenčke prinašajo štorklje, od smeha en čas ni prišla k sebi. Upam, da se ni smejala komu s tega foruma. Pa še eno kost za glodanje, kaj če bi vaš sin pripeljal domov partnerja? lp Vlado ps Roncolino, to si pa tak lepo napisala... Sporočilo je spremenil(a) Vlado dne 04. jun 2008 16:46:18
4. jun 2008 16:53
Roncolino, jaz pa sem prehitro odrasla, pa mi je žal... Začetnica
4. jun 2008 17:17
Javljam se drugi predstavnik nežnejšega spola, ki občasno zajadra čez tele forume:
Meni osebno niso nikoli preprečevali ničesar, kar je običajno predstavljeno kot tabu ali kot prepovedan sad: za alkohol mi je mama rekla, naj se prvič napijem doma, da sprobam, kaj to sploh je. Prav tako za cigarete. Ko sem prejadral iz pubertete iz adolescenco, sem bil oborožen s praktično vso možno teorijo o spolnosti in z kontracepcijskimi metodami, ki jih je dolžan (sic!) uporabljati moški. Glede na to, da imam trenutno za seboj diplomo iz kemijskih znanosti, sem bolj za fizikalne metode kontracepcije kot pa za (bio)kemijske.
Prva praksa je prišla v drugem letniku faxa, ko sem bil star cca. 21 let; prej se mi namreč nobena ni zdela toliko vredna, da bi jo peljal do konca. Še enkrat poudarjam, od domačih nisem bil deležen nobenih prepovedi, ker se moja starša predobro zavedata, da prepovedi obrodijo kvečjemu kontra efekt. Iz lastnih izkušenj in napak, ki jih ne na meni ne na mojem bratu nista ponavljala.
Zatorej, otrok je od rojstva, ko začne samostojno dihati in živeti, samostojno bitje s svojim pogledom na svet, in od staršev ne rabi blokad ali tabujev, temveč pomoč, da se bo v kriznih situacijah pravilno obrnil in iz vsake situacije potegnil maximalni možni izkoristek. Če ne je ovca in Slovencelj/ka. In zato se mora zahvaliti izključno svojim staršem.
Če bom pa kdaj imel svoje otroke, pa priznam, da me bo bolelo, da bodo kaj skrivali pred mano samo zato, ker sem pač moški in so določene zadeve t.i. ženske: lady Vendy in ostale, tudi meni kot moškemu ni težko pospremiti potencialne partnerke ali potencialne hčere h ginekologu - to sem enkrat že naredil in me kaj malo briga, če sem bil eno dobro uro edini moški v čakalnici.
Če bom oče, bom to v celoti ali pa sploh ne bom oče, kajti vloga očeta je, da otroku pokaže, kako naj se samozavestno postavi zase in bori za nekaj, kar bi rad. Ne pa, da je mevža, ki nase vali vso krivdo za vse neumnosti tega planeta ...
Drejček
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Zeljne krpice
Marmorni sladoledni sendviči