5. jun 2008 13:59
blažkaa je napisal/a: |
Vandelina jr., tole je pa zelo lepo napisano (kot večina "del izpod tvojega peresa, le tiste tetice brez hlačk so verjetno bile v "normalnih pozah", če tega z Alešem nista komentirala Ker v današnjih "očijevih revijah" bi otročke takratne vajine starosti zanimalo tudi to, kaj tetica brez hlačk počne na slikah,... In zakaj je striček tudi brez hlačk Me zanima morebitni komentar tvoje babice blažkaa Sporočilo je spremenil(a) blažkaa dne 05. jun 2008 13:12:30 |
blažkaa, ko je moj sin pri ene petih letih naletel na eno erotično revijo in fotografije povsem slečene ženske, ki je imela na sebi le sandale in je razkrečena ležala na postelji, je bil njegov komentar ta, da se pa na posteljo ne hodi s čevlji na nogah. ZA drugo, ki je pa razkrečena čepela, je pa rekel: Mama glej, teta kaka...Tako da strahove vidimo mi, odrasli, otroci vidijo neko drugo logiko. Ali pa naš otrok na goloto ni bil pozoren, ker mu to ni bilo nič neobičajnega - doma se nikdar nismo skirvali niti se skrivamo zdaj. Če koga brez hlač ali modrca zanese mimo drugega dužinskega člana, se za to nihče niti ne zavzame, golota je pač nekaj tako samo po sebi umevnega, da ni vredna nobene pozornosti.
Sicer so se pa naši otroci s prvimi koraki spolne vzgoje srečali že v vrtcu, vzgojiteljicam vse moje spoštovanje, kako so načele to temo. Tudi staršem so prej povedale, da bodo o tem govorili, in naj ne bomo presnečeni, če bodo doma kaj spraševali. Prav tako so bile staršem pripravljene svetovati, kaj otrokom odgovoriti, če je komu nerodno ali ne ve, kako se z otrokom o tem pogovarjati.
Tudi v osnovni šoli, na katero sta hodila, so s spolno vzgojo začeli v tretjem razredu. Razredničarka je prav tako to napovedala satršem in natresla nekaj nasvetov, kako se z otroki o tem pogovarjati.
Po prvi uri je pogovor pri nas doma potekal nekako tako, da je sin vprašal. "Poslušajta vidva, kako pride do oploditve? Saj vem, da se združita jajčece in semenčica, a kako se to tehnično izvede?"
Mlajša sestra je naekrat dobila velike oči in še večja ušesa, pa je mož rekel, da bo to mama pojasnila, ima širši besedni zaklad. Pa sva s sinom pogledala v zvezek, kaj so risali in pisali v šoli, in malce nadaljevala pogovor s preprostimi besedami, pogledala sva še knjigo Lukec dobi sestrico in jo malce pokomentirala. Končalo se je tako, da ko je otrok šel zvečer spat, midva sva pa že bila v spalnici, je rekel: "Lahko noč. Pa pazita, da ne pride do oploditve...."
Nocoj gotovo ne, je odvrnil mož, komaj zadržujoč smeh.
Hči je bila bolj radovedna. Ko je bila svakinja noseča in ji je pojasnjevala, da bo iz trebuha prišel otroček, je hči rekla, da je ne zanima, kako bo prišel ven, ampak jo bolj zanima, kako je prišel not. Ji je svakinja rekla, da ga je stric položil noter (kar je dejansko res) in otrok je bil zadovoljen z odgovorom (stara je bila šest let).
Torej je boljši kakršen koli odgovor kot nikakršen.
In boljši je kakršen koli pogovor s 14 letnico, ki ima fanta, kot prepovedovanje ali molčanje. Da se torej spet vrnemo na izhodiščno vprašanje.
mamamia
mamamia