4. jun 2008 9:46
Ima lisicka nazarensko prav. Štirinajstletnica, - ki so jo prvih štirinajst let doma upoštevali, - ki je niso odganjali v stilu "pa dej mi mir, pa kua pa ti veš, maš tih za bit, dokler te js ž"vim bo tko, kokr js praum", - ki je tudi drugače videla vzorec medsebojne komunikacije v različnih situacijah in ne samo takrat, kadar je pleme drlo v hipermarket - ki je, če je naredila napako, dobila možnost da to popravi, ne pa zgolj tuša nadiranja in poniževanja (eni mislijo, da je to vzgojno) - ki je imela možnost, da kaj sama naredi, oziroma je navajena prevzemati odgovornost (pa eni otroci tega žal ne morejo, ker jim starši ne dajo možnsoti, da bi sami kaj naredili - "dej sm, bom js, bom hitrej") za svoje početje.... takšna štirnajstletnica bo verjetno imela fanta. Če ne pri štirinajstih letih, pa nekaj mesecev kasneje. Če ji bo težil, ga bo verjetno pustila. Ali pa bo on pustil njo. Verjetno bo malo jokala, ampak življenje gre dalje.....Potem jih bo še nekaj in če bo imela vsaj malo sreče in pameti, bo srečala kralja po tem, ko bo nehala iskati princa na konju. Štirinajstletnica, ki pa ni doživela nič od tega, kar piše v alinejah - ta bo pa na vsak in na vse načine poskušala dokazati staršem in starejšim, da so se motili, da ona ni otrok, ki nič ne zna. In bo poskusila čisto vse. Od alkohola (kar je najbrž videla že doma), do kajenja, džointa in verjetno tudi prezgodnjega seksa, seksa z napačnimi in seksa z zdravstvenimi posledicami. Prepuščam bralstvu, da se samo razvrsti v to, v katero skupino po svoji oceni sodi..... Še nekaj, drage dame: Če mislite, da bo vaš štirinajsletnik, petnajsletnik....(joj, pa tolk cort dojenček je bil,a se spomniš, kako je šel prvič na kahlico....) ob prvem srečanju z vrstniki in vrstnicami zgolj in samo seksal, se postavljal v nesrečne položaje in sploh vlekel nesrečo nase - in to podkrepljujete z maso neprevejrenih vendar nesrečnih zgodb - in da ga je zato treba kar kontrolirati in vleči iz njega (da bo ja vse povedal/a) - potem evidentno ne zaupate svojemu otroku, če mu pa ne zaupate, to z drugimi besedami pomeni, da ste vzgojo totalno narobe zastavili. Zakaj bi morali potem otroci zaupati takim staršem??? P. S. Pri štirinajstih sem živela v Londonu pri eni daljni sorodnici, ki ni imela svojih otrok in se ji pubertetni problemi sploh niso postavljali. En vikend sem ji razložila, da bi šli ekipa iz šole malo na izlet čez Rokavski preliv in smo se peljali z ladjo čez, od Le Havra pa potem še z vlakom in busom v Amsterdam. Kjer smo spali v enem hiperpoceni hostlu brez dek in rjuh in nam ni ostalo drugega, kot da grejemo en drugega, medtem ko spimo. Smo se drgnili eden ob drugega oblečeni v vsa oblačila, ki smo jih imeli.... Staršema sem po telefonu razložila, da gremo z ekipo, v kateri je bilo res nekaj formalno polnoletnih (so bili pa vseeno zelo zeleni) malo na izlet na Nizozemsko in sta rekla, prav, pa dobro se obleci, ker piha. Leta pozneje sem se čudila, kako to, da sta me starša v bistvu pustila na tak izlet in sta mi razložila, da jima itak ni ostalo drugega, kot da verjameta, da imam neko osnovno pamet že v sebi. Upam, da je bilo spročilo nedvoumno razumljeno. Vendelina jr.