Ljudski vrt zapisan v zgodovino

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

tema odprta - 12. maj 2008 14:09 | ogledi: 2.568 | odgovori: 91

http://www.vecer.com/blog/Pubec/id25280

Oglejte si kako smo se v Mariboru zapisali v zgodovino, ker so po medijih bolj malo poročali v vse konce Slovenije....žalostno.

mišika

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

12. maj 2008 14:17

Jaz sem bila na tekmi in mi je bilo všeč navijanje Viol, ki so na noge spravili tudi nas "Neviole", se mi zdi kot da je cel stadion dihal za enega. Malo me je stresla slika Moma, ki so jo imele Viole obešeno ter napis R.I.P. 1979-2007 pa še enega dečkota, verjetno tudi njihovega nekdanjega člana. Nogomet je bil OK, ampak nikoli, ampak res nikoli pa ne oprostim tem tepcem, da so šli na novem stadionu, kjer je igralo njihovo domače moštvo trgat stole... In prosim vas lepo, kakšno kulturo smo pokazali z izžvižgavanjem... Saj noben ne bo hotel več priti na naše prireditve. Potem pa imajo nas Štajerce za primitivce! Začetnica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. maj 2008 14:38

Mišika, iz stavka in zapisa skupaj ni dobro razvidno, na kaj si mislila s tisto "žalostno".... Ali je po tvojem mnenju premalo medijskih objav o novem objektu - ali pa je žalostno to, da so navijači že ob prvem obisku uničili nekaj opreme (stole)? Lepo je, da je v mestu nov objekt. Meni je to itak okej (sta ga projektirala znanca), zlasti je okej, da je končno narejen in da so se peripetije okoli gradnje končale. Ker, kar se mene tiče, je žalostno to, da ima eno lepo in prijazno mesto z eno močno športno tradicijo (smučanje, tenis, odbojka, veslanje, plavanje....) in vrsto kvalitetnih organizatorjev športnih prireditev, tudi eno ekipo navijačev, ki se jih bojijo tako domačini kot vsi ostali. In ki jih domači klub evidentno ne obvladuje. Kjer niti prepoved igranja na domačem stadionu (pred nekaj leti) ni nič popravila. Čez nekaj let so spet razbijali stole, ograje, plašili šoferje avtobusov, ki so jih peljali na tekme... Sorry, jaz ne verjamem v to, da so bili ljudje v emociji, pa so razbijali. Drugi navijaški klubi imajo mnogo manjši seznam incidentov. In recimo, če bi ekipa izgubljala in bi bili na gostovanju - potem bi človek še razumel (ne pa opravičeval), da bi kaj nalomili - pa saj ni "naše" - ampak da na domačem terenu že takoj lomiš mebl? Kar se mene tiče, je žalostno je to, da so se v tem navijaškem klubu našli tisti "problematični" otroci, ki jih nobena socialna mreža ni ulovila, ki so jih v otroštvu verjetno premalokrat ali nikoli pohvalili in iščejo pozornost tako, da malo mečejo baklje po igrišču, lomijo stole in takole malo koga na gobec, če nima vijolične barve....ali pa kar tako... In da evidentno ni učinkovitega načina, da bi se z navijači kaj dogovorili, da bi se z njimi delalo, ker komunikacija s pendrekom in potem v letečem stanju v kiblo - tega ne gre šteti med dogovarjanje. Vendelina jr.

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

12. maj 2008 14:43

Sem sem v soboto kar zgrozila, ko sem pomislila na to kaj se lahko zgodi če zmagajo Lendavčani. Še dobro, da niso K

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

12. maj 2008 14:50

Jaz sem že bila parkrat, ko so Viole prišle na igrišče in navalile na igralce in sodnike in policistom čelade zbijale z glav. A kdo ve, če je možno, da se jim prepove vstop? Začetnica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. maj 2008 15:15

Začetnica, možno je, da se komu prepove vstop. Recimo, če je nekdo naredil toliko in toliko škode in ga je tozadevno prepoznalo tudi sodišče, potem v nadaljevanju lahko klub naredi seznam nezaželenih gostov... Ampak, potem bodo razbijali svetilke, avtomobile, tepli bodo sokrajane.... Glej še enkrat pasažo o socialnih mrežah. Socialne mreže - to so tisti sistemi, ki otroke (pa tudi druge skupine, samo v tem kontekstu govorimo o mladih ljudeh) nekam vključijo, da otrok ni prepuščen sam sebi. Govorim o tabornikih, pa tečajih, pa o ponudbi zanimancij za otroke, za katere ni treba plačati. Pa o svetovalcih za otroke, ki se z otroki pogovarjajo. Pa o ljudeh, ki grejo v kvarte, kjer so otroci bolj sebi in ulici prepuščeni, da se z otroki na lokaciji družijo. Pa o tem, da se stanovanjska naselja ne projektirajo tako, da je čisto vse s stanovanji pozidano (oziroma, taki projekti se NE potrdijo), temveč mora biti na toliko in toliko prebivalcev eno igrišče, da bo otrok s preveč energije celo popodlne tam nekaj počel z žogo. Pa o tem, da morata biti lokalna knjižnica in igrišče za otroke relativno blizu skupaj, da bodo otroci imeli blizu tako do knjige in do žoge... Ker če tega nimate danes, potem bodo navijači naslednjih deset let razbijali. Tisti, ki razbijajo danes, s tistimi kakšne korenite karakterne preobrazbe verjetno ni moč doseči. Ampak vprašanje, je kako se v kraju dela z mlajšimi - da ne bodo ti čez leto ali dve novi razbijači. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

12. maj 2008 15:42

Nekaj let nazaj je ena mariborska študentka sociologije delal diplomsko nalogo na temo Viol, šest mesecev je tako rekoč živela z njimi, se družila, hodila z njimi na tekme. Oni seveda niso vedeli, da pripravlja diplomsko nalogo o njih, hotela jih je doživeti dejansko takšne, kot so.

Zelo, zelo zanimivo branje je bila ta njena naloga.

Nekoliko pznam te zadeve tudi od blizu. Ko enkrat spustiš z vajeti, je konec. SPloh, če imaš na drugi strani, torej v vodstvu Viol, nekaj zelo problematičnih tipov. Eden se je že umaknil, a kaže, da so nasledniki hujši.

In ne sprašujte, kako del Viol reagira, ko jihpolicija želi umiriti ali jih celo mora miriti,da ne povzročajo škode med svojimi pohodi. Kratenje človekovih pravic, nasilje nad mladino, rušenje človekovega dostojanstva so najbolj blagi ugovori tistih, ki mečejo granitne kocke po nič hudega slutečih mimoidočih, po vozilih, ki so pač naključno na njihovi vandalski poti. Halo?

Žalostno je, da klub ne spravi v red tisto desetino Viol, ki delajo sramoto ostalim navijačem. Pa uničevanje avtobusov, rezanje sedežev, razbijanje stekel, celo vagone na vlaku so že uničevali...

Saj, jim bodo že zrasli čez glavo, potem pa bovodstvo kluba jokalo javnosti na ramenih, da niso nič krivi. So, in to zelo.

Mamamia

mamamia

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

12. maj 2008 16:52

Ne spomnim se točno, kateri "problematični" navijači so enkrat hoteli pritežit v Celje, pa so policaji vlak ustavili na eni postaji prej, jih naružili ko ....; ta največje razbijače, ki so prišli vsi našpičeni in pijani zvlekli iz vagonov v marice,.... in skratka naredili red preden so lahko sploh vstopili v mesto oz. na štadion. Saj je bilo malo zgražanja po TV, a, velika večina se je kar strinjala, da so jim pravočasno dali vedeti kako in kaj. Je pa to bilo pred leti. Sedaj pa človekove pravice.... Najprej jih imajo oni, potem pa jih menda lahko uveljavljaš tudi ti - z razbito glavo sicer, ampak.... Tudi jaz mislim, da se jih da spravit v red. Le komu koristijo taki navijači? lp, vanjatajnsek

mišika  

13. maj 2008 7:43

Se strinjam, da Viole včasih res presegajo meje obnašanja, včasih celo upravičeno zaradi nepravičnih sodnikov. To vedo tisti, ki spremljajo nogomet, kaj sem želela povedat. Ampak na tej tekmi na našem novem stadionu je bilo vzdušje fantastično in bili smo povezani v eno, tudi s pomočjo Viol, kateri pa niso vsi razbijači. mišika

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

13. maj 2008 8:09

Joj, mišika, jaz sem iz naravoslovja in mi možgani delajo bolj v eno smer. Prosim za razlago, kakšen je postopek od sodnikovega piska do polomljenega sedeža? Meni par logičnih členov vmes manjka. Lep pozdrav, Sonja

mišika  

13. maj 2008 8:20

Če bi bila zagreta navijačica bi razumela nekatere vročične navijače....to pa ne pomeni, da jih zagovarjam, vendar nekateri pač ne znajo svojo jezo pogasit na drugačen način. Za takšne bi morale obstajat denarne kazni. Logike manjka na vseh področjih. mišika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti