Izrazi, ob katerih vas zvije...

hruškabanana  

član od: 10.4.2007

sporočila: 178

12. nov 2007 14:16

jej, jej, jej... meni je bilo vendelinine odstavke čisto zanimivo brat, da ne govorim o zanimivosti postov za njo... se popolnoma strinjam s tem kar je napisala (čeprav se dostikrat tudi ne, pa kaj...) in nisem v njenih stavkih prebrala čisto nič takega, zaradi česar bi se počutila ogroženo... sej so čisto splošni... v bistvu sem ji malo "fauš", ker je imela super profesorico slovenščine, ker je bila moja bolj na literaturo kot pa na jezikoslovje mahnjena, pa še pri literaturi smo pisali eseje, ki smo se jih prej iz njenih skript na pamet naučili... ker je tako pač zahtevala... vsakdo je imel v celotnem šolskem letu eno knjigo za prebrat in jo razčlenit, oziroma bolj za obnovit, te fotokopije obnov smo potem razdelili sošolcem, profesorica pa je potem podala subjektivno interpretacijo določene knjige (romana, črtice. povesti...) in na osnovi te interpretacije smo potem pisali esej... vsakdo je torej načeloma v gimnazijski dobi prebral 4 knjige... jaz sem jih prebrala več, ker pač rada berem... in ker se mi zdi to del splošne izobrazbe... v knjižnjico se pa tudi ni tako težko včlanit, a ne... meni bolj koristi kakor škodi, če izvem ali se naučim kaj novega (razen kakih tračev,no)... sicer pa lahko to zase vsak sam presodi... pa lep dan...:))) hruškabanana

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

12. nov 2007 14:41

Lisa je napisal/a:
Včasih pride tukaj, na forumu, res do čudnih situacij. Kaj vem, morda je luna, morda ni. Ampak, kdor je pogosto tukaj, "pozna" nekatere članice, četudi jih še nikoli ni videl. In ko vidiš ime, približno veš kaj lahko pričakuješ. Če je podpisana Vendelina, zagotovo ne bo pisalo "kok m je biu tale recept kul". Kot Jade ne bo za višek kuharske umetnosti navajala s pudingom prelit biskvit, kot Stana ne bo slikala napol podrte torte. V čem je torej vic? Na forumu smo "vse sorte" - od simpatičnih trap (spomnite se samo teme o toplogrednih plinih), mirovnic - ki vedno skušajo reševat konflikte, še celo preden dejansko so, bahačic - ki oh, saj mi je skoraj nerodno, ampak imam vse, mojstric - ki vedno znajo svetovat in "mojstric", ki vedno svetujejo. Nikoli se nobeden ne pritožuje ztaradi tega. Ko se pa oglasi Vendelina, ki ima- roko na srce,res nekoliko afektiran način izražanja, pa nastane problem v smislu "kaj pa misli da je, a je boljša od nas". Umirite se, ni boljša in nič ni pomembno kaj sama misli da je. Samo njen način pisanja (morda tudi govorjenja, ne vem) je drugačen. Pamet je ena redkih stvari, ki je razdeljena med ljudi pravično - vsak je prepričan v dobro merico svoje. Lisa

He he, to si pa tako luškano napisala!!!

Tumpikaaaaaa, a ti misliš, da smo simpatične??????

Ognjič

mimoza5  

član od: 14.5.2007

sporočila: 74

12. nov 2007 14:46

mene pa motijo besede kot: "se oproščam" namesto se opravičujem, pa sem bil veni, namesto grem ven ali sem bil zunaj, pa s pesom grem ali pa pesa sem videl. No, če bi dobro premislila, bi se zagotovo še našla kaka beseda, ki ne spada v slovnico. Naša mladina sicer tako komunicira, samo se sprašujem, ko bodo prišli v poslovni svet, kako bodo takrat komunicirali. Da pa ot TV oddajah ne govorim, kjer bi morali uporabljati slovnično slovenščino, pa je ne znajo, katastrofa. mimoza5

tjamat  

član od: 3.7.2007

sporočila: 24

12. nov 2007 17:19

joj, mene pa popolnoma znervira, ko slišim kakšne mamice sprašujejo svoje male otroke oz. se z njimi pogovarjajo v "spekedravščini" -boš amal------boš jedel -boš pupal-----boš pil -to brm brm---to je avto -boš ladico papal----boš čokolado jedel sem bila prisiljena napisat prevod poleg. ali pa: kako reče kuža, kako dela avto? poleg komuniciranja mladih po mailih me razjezi beseda "glih", "štumfi", "šefrca"(zajemalka)...pa še bi našla kakšno. da ne bom preveč pikolovska, prepuščam besedo še drugim. tjamat

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

12. nov 2007 17:36

Mene na trenutke moti puritanstvo, ki ga zganjajo jezikoslovci. Cel kup besed ni več dovoljenih: doprinos, kasneje in še kaj bi se našlo, vendar se v tem trenutku ne spomnim. Gre večinoma za besede hrvaškega izvora. Sem prva zagovornica rabe lepega slovenskega jezika oziroma slovenskega besednega zaklada namesto tujk, vendar se mi zdi, da včasih prav pretiravamo. S povzemanjem novih besed bogatimo svoj besedni zaklad. Angleščina je ravno zaradi odprtosti in dojemljivosti postala jezik z enim najbogatejših besednih zakladov, mi bi pa najraje za vsako besedo imeli rodovnik, ki bi segal vsaj tja do Prešerna če ne Trubarja. Seveda je tudi res, da pri angleščini ne obstaja bojazen, da bi se jezik izgubil, mali jeziki in narodi pa smo na trenutke paranoični. Zanimivo je, da je mnogo ljudi napisalo, da so jim narečja simpatična in obenem natreslo nekaj primerov, ki jim dvignejo krvni pritisk. Ti primeri so večinoma povezani z narečjem oziroma maternim jezikom ljudi določenega območja. Mene moti sma namesto sva pri Celjanih, tjamato glih in štumfi (kot rojeni Gorenjki sta ta dva izraza globoko zakoreninjena v mojem prvem maternem jeziku), nekoga drugega narečni izrazi iz primorščine... Ja, zanimiva je ta Slovenija in pestra v vseh ozirih. mimika

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

12. nov 2007 18:22

Ej, Slovenija je res zanimiva in pestra v vseh ozirih...

Vsi se nekako strinjamo, da so narečja naše bogastvo, če so le zapisana tako, da imamo neko skupno osnovo in se razumemo.

Morda bi bilo dobro ob današnji debati dodati, da so tudi različni stili pisanja bogastvo tega foruma. In strinjam se z Liso - tudi na forumu ima vsaka svoj stil. Vendelinin je pač  malo bolj distanciran, vzvišen, "british" stil. Zakaj bi se morali zaradi tega zgražati? Mar ni njena pravica, da piše v svojem stilu, tako kot npr. Tumpika piše v narečju??

Odziv na njeno pismo pač jasno dokazuje, kako nekateri zgrešijo bistvo zapisa. In kako se zaradi tega počutijo manjvredne in se zato znesejo nad njo, namesto da bi odgovorili na njena opažanja. Ampak to je žal njihov problem, človek je pač vedno vreden toliko, kot sam misli, da je.

Zase vem, da bom še naprej redno spremljala ta forum in vse, ki imajo na njem kaj zanimivega povedati. V kakršnemkoli jeziku in slogu.

Nasja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

12. nov 2007 19:16

No, do devet sem jih preštela, potem se mi pa ni ljubilo več, namreč izjav, da se grozna ljubljanščina širi in šopiri, v glavnem na TV in študentskih naseljih; pa kako grozno je zgražanje nad štajersko govorico. Le kdo se zgraža nad štajerskimi govorci in kdo jih pa sploh opazi? Pa menda ne na TVS. Ko sem pred leti preklopila na njihov kanal, me je oblajal Galunič in ko sem pred kratkim ponovila drzno dejanje sem naletela na Ferbotnovo ali nekaj. Njuno narečje me sploh ni motilo, daleč od tega, bilo je edini razlog, da sem vztrajala ob programu nekaj minut kljub zagovednosti oddaj. Menda se oba in še drugi že leta šopirita na televiziji, ne bi vedela, nisem poznavalka tega medija pa zato tudi ne vem, če se kdo zgraža nad njunim dialektom. Dvomim da nad dialektom. Vidim, da se nekaterim prav ljubljanski od vseh dialektov celo gravža. Najbolj seveda tistim, ki se, upravičeno ali ne počutijo provincialno. To je verjetno popolnoma korektno, ne? Nič nestrpnega v tem. Kaj pa če Nola reče da se ji gravžajo zakompleksane ruralke, ki iščejo rime za svoj argument daleč, čez svoj osebni, kulturni in geografski limes? To pa bo apeks nestrpnosti! No, meni se ne gravža nobena beseda, jezik ali dialekt, kakšne navade rajši spregledam, no prav gravžajo se mi pa nobene. Prav posebej so mi všeč posebnosti, take, kot jih slišim dan za dnem v Piranu, recimo: "Dove te ga messo la prijavnica, Mirella?" ali "Xe ben per lo želodec", nič slabega ne vidim v tem, kot tudi jih tudi ve, ki niste ozkosrčne, poslušate v svojih sredinah, pa naj bo to mešanje jezikov, kultur, dialektov in navad. Evo, zdaj pošljem, se bom še oglasila nola

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

12. nov 2007 19:21

Vsem skupaj želim malo več strpnosti (da ne rečem, da jo priporočam).

rimljanka

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

12. nov 2007 19:26

tjamat je napisal/a:
j ali pa: kako reče kuža, kako dela avto? tjamat
Kaj je pa s tem narobe? Z otroki, starimi okoli enega leta, se pač ne moremo pogovarjati o kvantni mehaniki ... Atina

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

12. nov 2007 20:00

Sem Ljubljančanka, vendar doma nismo govorili po ljubljansko, sploh ko smo bili otroci še mali, ampak dokaj pravilno slovenščino, zaradi česar so me dostikrat sošolci zafrkavali- pa sem jim vračala z raznimi pregovori, dokler se nismo zmenili, da dam mir s pregovori, če dajo oni meni mir z mojo govorico, hehe:) Sicer me ne moti skoraj nič na forumu, kosilajo sem sicer prvič slišala, mi je bilo pa simpatično, kositi se mi je vedno zelo umetno slišalo... Narečja so mi simpatična, katerokoli že, edino tega, da kdo nagovarja mojo punčko z glagoli v moškem spolu mi ni najbolj pri srcu, čeprav vem, da je to pač del gorenjskega narečja... Moti me, če v medijih (radio, TV, časopis), kjer bi morali pisati kolikortoliko pravilno, ne uporabljajo rodilnika in dvojine, ker sta mi oba simpatična. Se mi pa zdi v bistvu malo nefer, da so štajersko, primorsko, prekmursko in druga narečja vsem simpatična, če pa nekdo napiše nekaj po ljubljansko, ga pa vsi napadejo... Saj ne rečem, da res ne zveni najlepše, ampak vseeno ni fer, zato jaz ne napadam ne enih ne drugih, pa je;) Lisa, a si imela ti mene v mislih, hehe;)? Z Vendy se tu v osnovi čisto strinjam, ima ona svoj stil, tako kot jaz svojega in sem vesela, da nama jih jernej in rimljanka pustita:) Živela svoboda;) Da bi se mi pritisk zaradi koga tu dvigoval na splošno, se ne dogaja, se je pa zgodilo enkrat, čeprav nisem bila jaz ogrožena, ampak otroci (tu sem občutljiva;) Veri Sporočilo je spremenil(a) Veri dne 12. nov 2007 20:00:38

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti