12. nov 2007 22:14
Vendelina jr. je napisal/a: |
v francoskem izobraževalnem sistemu se otroci učijo izražanja tako, da že zelo zgodaj analizirajo tekst z elementi literarne kritike. To pomeni: prebere tekst, navede za kakšen tekst žanrovsko gre, kako je misel uvedena iz razvita v tekstu ipd.. Če francoski dijak v eseju poskuša nekaj argumentirati v stilu: prvič (in sledi neka navedba), potem mora biti obvezno tudi "drugič (in spet sledi navedba) in najmanj še končni sklep. Če po "prvič" ni "drugič", dobi nezadostno oceno, neodvisno od intrigantnosti celotnega teksta. Pa se otroci lepo naučijo. |
Vendelina jr. je napisal/a: |
Sama sem imela to srečo, da je imela profesorica slovenščine v gimnaziji relativno podoben pristop kot ga ima francoski izobraževalni sistem |
Saj vem, da ne spada v temo in da je OT (off topic
), ampak zaradi tega principa sem jaz v četrtem letniku faksa doživljala nočne more, ker sem sicer imela super učiteljico slovenščine, ni pa bila tako francosko usmerjena kot Vendelinina (kar načeloma sploh nima zveze z mojim študijem francoščine).
... Dokler nisem ugotovila, da si s trmo samo škodujem. Če hočejo imeti pa tezo, antitezo in sintezo, jo bodo pa dobili. Pa sem na koncu vse teste iz pisnega izražanja pisala 10, pa četudi teza, antiteza in sinteza niso bile nikoli v skladu z mojimi prepričanji.