Izrazi, ob katerih vas zvije...

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

12. nov 2007 8:09

Zdej ste me potolažile,zelo,res zelo imam rada kulinariko in mi je bilo hudo ko sem prebrala kar je prej pisano,samo zdej razumem da ni šlo za mene,pa tudi ko kaj napišem ne pravilno.Še naprej bom pisala pa če kaj ne bo pravilno spregledajte. golubić

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

12. nov 2007 8:18

golubić  sem se prav oddahnila, da si prišla do te ugotovitve! Meni je samo hudo, da imamo tako nemaren odnos do materineha jezika in spoštujem vse, ki se trudite, da se prilagajate okolju v katerem živite. In nikar se ne obremenjuj s tem, če je kaj drugače napisano.

(Jaz zamenjujem in spuščam črke, da o slovnici ne govorim....)

kobra 1

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

12. nov 2007 8:44

Mijan je napisal/a:
K Ja, in Primorci zapiramo luči (kar je tudi meni osebno bližje, kot pa izraz ugašati luči), imamo tudi japka (jabolka), kuc`jte (nogavice), špagerte (štedilnike)... Mijan
V našem kraju celo rečemo (oz. rečejo starejši): "pihni" luč...(za ugasniti luč). TanjaG.

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

12. nov 2007 9:25

Golubic, bez brige, ti pisi,kao sto govoris, bomo vse " zastopili", slabse je, da se sami Slovenci spakujemo in uporabljamo tujke,najveckrat tudi narobe izgovorjene ter mislimo, da smo zato bolj "imenitni".Nekoc sem poznala nekoga ki je pripovedoval resnicen vic o nekom, ki je po vsej sili hotel biti ucen pa je pomesal vrstni red in rezultat je bil : - se moram prej blamirat, da se ne bom potem informiral... Pa se ena,ki je se zmeraj aktualna:Kdor prizna svojo nevednost, jo prizna enkrat,kdor jo skusa zatajiti, jo razkazuje vedno... Pa lepo se imejte tam cez! lucka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

12. nov 2007 10:28

Ha, ha, Lučka, si me spomnila na bivšega sodelavca, ki je poslal snažilko  "naj počisti sindikalne prostore, ker so čisto pos*ani in po*c*ni. Cila

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

12. nov 2007 10:36

Vam povem še en hec. Ko se je moj brat ženil, ga je mama poslala v Gorico, Italijo, po rozine. Njegova izvoljenka je živela samo 2 km stran, ampak bolj proti primorski. In se je oglasil še pri njih, če kaj potrebujejo iz Gorice in mu je bodoča tašča naročila cvebe. Brat si zapiše in gre. Možakar v Gorici ga je mal čudno pogledal, ko je hotel eno in isto, a je izpolnil njegovo željo. Nastal je problem, ker je brat zamešal vrečki in so bile oboje rozine. Bila je cela panika, ker ga je un trgovc nasral. Komaj mu je bodoča ženica dopovedala, da je to eno in isto. Tudi jaz sem imela probleme, ker nisem oprala moževih tut, čeprav mi je novopečeni možek najmanj trikrat rekel. Nato se je tega dela lotila tašča. Čez čas so mi le povedali, verjetno se je tašči zdel zamal, da so to delovne obleke, v mojem kraju delovni pajaci. Malčica

hruškabanana  

član od: 10.4.2007

sporočila: 178

12. nov 2007 10:53

meni je bilo pa v eni izmed prejšnjih diskusij zelo zanimivo, ko ste odgovarjale na temo kaj vse vas skomina... torej vam povzroča neprijetne občutke... meni se je zdelo to izredno čudno, ker poznamo pri nas (šaleška dolina), le pozitiven pomen te besede; torej zelo veliko željo po čem... prvi sneg mi je vzbudil skomine po smučanju..., obšle so me skomine po kokosovi torti (prav za res)... takrat sem pogledala v sskj in ugotovila, da je tudi vaša uporaba pravilna, celo na prvem mestu je... (pri nas temu rečemo, da nas nekaj mrazi; mene npr. mrazi, ko pomislim na to, da bi ugriznila v vato ali pa v frotirasto brisačo...) za skomine pri nas uporabljamo tudi besedico lušta, (tj. lušta se mi) lušta se mi smučanja, lušta se mi domačega sladoleda... moje cimre med študijem pa so bile iz posavja in one so me navadno spraševale, če se mi lušta z njimi na pošto, v trgovino, ali pa v knjižnjico... (absolutno, da se mi ni luštalo) torej v smislu, če se mi da... (no, kasneje smo se vse navadile na dvojni pomen, pa se nam je luštalo v trgovino po sladolet...) take razlike se meni zdijo prav luštne.... lep dan. hruškabanana

mestnac2  

član od: 22.11.2005

sporočila: 129

12. nov 2007 11:21

ITAK, pa smo vsi fajn! mestnac2

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

12. nov 2007 11:42

Meni so pa hecne besede "febuar", "pišanc"... ali pa "šjecto"(ali nekaj takega) za 600. matilda

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

12. nov 2007 11:46

Jaz sama pa uporabljam besedo, oz. pravzaprav je besedna zveza, ki se je nikakor ne morem otresti. Recimo če se kaj razburim ali ne vem kaj bi rekla in mi zmanjka besed, ali se samo želim ustaviti, ali sploh ne vem kako bi kako stvar zgroženo komentirale ali namesto da bi tamali napela cele litanije ko ga kaj polomi.. rečem "oh.... burek". Žal se ne morem odvadit, zadeva je čisto brez veze ampak ne gre in ne gre. Tale burek prileti iz nekega možganskega zavoja in izleti iz ust mimogrede. Drugače pa, strese me, ko kdo namesto "smotan" reče "smotrn". Prvo je hrvatizem ki je že splošno sprejet in pač pomeni nekoga ki je tako ali drugače čuden, smotrn pa popolnoma izpade iz konteksta. Narečja me načelno ne motijo, nad Primorci se pa sploh kar stopim, tako fletno mi je tisto njihovo zavijanje. BTW a veste kaj je kanotjera na špaline??? Tudi meni je morala sošolka iz Ceste pri Ajdovščini razložit da je to majica na naramnice. Nekaj teh novotarij uporabljam tudi sama, všeč mi je skovanka, ki je izšla iz tu mač (too much) in pač pomeni "prveč" oziroma neke vrste zavzeto čudenje, oz negativno čudenje, to je skoraj slovenska trimač (iz tri + much) in pomeni tu mač na potenco :) . Drugače pa te stvari pridejo in grejo. Spomnim se, da smo pred uh 25 leti sošolke v zadnjih razredih OŠ za kakega tipčka ki je bil malo preveč no, karkoli že, veliko uporabljale izraz "ta je pa 3D", kar je pomenilo da je "debil, degen, defekt". Pa je šlo v pozabo s koncem OŠ. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti