12. nov 2007 11:46
Jaz sama pa uporabljam besedo, oz. pravzaprav je besedna zveza, ki se je nikakor ne morem otresti. Recimo če se kaj razburim ali ne vem kaj bi rekla in mi zmanjka besed, ali se samo želim ustaviti, ali sploh ne vem kako bi kako stvar zgroženo komentirale ali namesto da bi tamali napela cele litanije ko ga kaj polomi.. rečem "oh.... burek". Žal se ne morem odvadit, zadeva je čisto brez veze ampak ne gre in ne gre. Tale burek prileti iz nekega možganskega zavoja in izleti iz ust mimogrede.
Drugače pa, strese me, ko kdo namesto "smotan" reče "smotrn". Prvo je hrvatizem ki je že splošno sprejet in pač pomeni nekoga ki je tako ali drugače čuden, smotrn pa popolnoma izpade iz konteksta.
Narečja me načelno ne motijo, nad Primorci se pa sploh kar stopim, tako fletno mi je tisto njihovo zavijanje. BTW a veste kaj je kanotjera na špaline??? Tudi meni je morala sošolka iz Ceste pri Ajdovščini razložit da je to majica na naramnice.
Nekaj teh novotarij uporabljam tudi sama, všeč mi je skovanka, ki je izšla iz tu mač (too much) in pač pomeni "prveč" oziroma neke vrste zavzeto čudenje, oz negativno čudenje, to je skoraj slovenska trimač (iz tri + much) in pomeni tu mač na potenco :) .
Drugače pa te stvari pridejo in grejo. Spomnim se, da smo pred uh 25 leti sošolke v zadnjih razredih OŠ za kakega tipčka ki je bil malo preveč no, karkoli že, veliko uporabljale izraz "ta je pa 3D", kar je pomenilo da je "debil, degen, defekt". Pa je šlo v pozabo s koncem OŠ.
Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca