20. okt 2007 15:25
Po podatkih je velika večina spolnih zlorab otrok storjena v domačem okolju, storilci so družinski člani, prijatelji in sorodniki otrok. Zato je posebna odgovornost staršev, da spremljajo te odnose in obnašanje otrok. Za zunanje nevarnosti, pa naj starši otroka podučijo, kar je primerno in kaj ni. Pri tem je treba upoštevati, da otroci zelo dobro razmejo nevarnost. Primer Maddie in Natasche Kampus sta idealno izhudišče, nevarnost pa je treba opisati starosti primerno. Bojim pa se, da staši pretiravajo v skrbi in popolnoma izolirajo otroke, ki jih je strah pred drugimi ljudmi huda ovira v življenju.
Nihče ni napisal, da žrtve same izzivajo. Opozorili smo na zlorabo otrok in poudarjanje njihove spolnosti ( tudi s tangicami, če ravno hočemo), ki so postali tržno blago, kar se ne bi smelo zgoditi. V sedanji družbi obstaja ideal ženska, ki nima nobenih znakov spolne zrelosti. Agresivne, introvertirane tipe, ki se bojijo zrelih žensk z lastno osebnostjo, taka klima v družbi samo še stimulira.
Še nekaj o primeru, ki ga opisuje vanjatanjšek. Po zakonodaji, ki je veljala nekaj let nazaj, je bila najvišja zagrožena kazen za spolno nasilje (poslistvo) 10 let. Možnost pogojnega odpusta je bila le po polovici odsluženega zapora. V izjemnih primerih tudi po 1/3 prestane kazni. Povratniki, kar tak človek najbrž je, te ugodnosti nimajo.
Upravičeno dvomim, da je bila izrećena kazen 14 let, ker je značilno, da so kazni izjemno nizke. Tudi ni mogoče, da bi bil na prostosti po 4 letih. Pa ne zato, ker sem tako pametna, ampak zato, ker to sploh ni mogoče.
Četudi bi ta trenutek imela kopico otrok v starosti, kot jo imajo "nevljudne" gospe, ne bi v nobenem primeru odtehtale vaše pretirane in celo histerične skrbi za vaše otroke. S svojim stališčem do urejanja zadev po zakoniti poti, brez novega nasilja, bi me najbrž ožigosale za slabo mater. Samo zato, ker se mi zdi nedpoustno pobijati storilce kar na lastno pest, čeprav je za preiskavo in kaznovanje poklicana samo država s svojimi organi.
Naklepno nasilje in poškodovanje ljudi, ki so resda tudi storilci kaznivih dejanj, pa je v vsaki družbi preganjano in ostro kaznovano. In z mojega vidika je tako poziivanje k nasilju, tako nasilje vredno vsega prezira.
Jernejev primer je eden izmed konkretnih doakzov, da gre za dejansko pretiravanje pri določanju tega, kaj je pedofilija. To, kar je napisala Tarčica in če je tako, kot je opisala, sploh ni pedofilija. Vendar je prav ona odprla temo, v kateri je dosegla popolnoma nekritično pisarjenje o tem problemu v družbi.
Stara sem dovolj, da imam precej življenjskih izkušenj, imam določeno strokovno znanje, da razumem problematiko v tej temi precej bolj kot bi mi pripisali, imam ogromno izkušenj z nasiljem in zato moje članstvo v Druđtvu za nenasilno komunikacijo ,ni nikaljučje.
Tudi sama sem bila žrtev raznih oblik spolnega nasilja kot otrok, vendar je bila družba takrat drugačna. Opisala sem primer nasilja, v katerem sem na lastni koži ugotovila, da država in policija ne funkcionirajo kot bi bilo treba. Zaradi posledic napada sem morala poiskati strokovno pomoč, ker je bilo breme le pretežko.
Pred nekaj dnevi me je ob prometni nesreči, v kateri nisem bila udeležena, sem pa prva prišla na kraj dogodka, povzročitelj, ki je" imel prednost, ker je zavijal levo", ki je bil pijan ko smuk, skušal pretepsti. In je mene in še neko gospo, ki je prišla na kraj dogodka preganajal po celem križišču kot v skriti kameri.
Nasilje v naši družbi je očitno sprejemljivo, s čimer pa se ne strinjam. Zato je treba vsako vrsto nasilja dosledno obsoditi, saj le tako obstaja upanje, da bo nevarnost zaradi družbene nesprejemljivosti kakšnega koli nasilja , manjša.
Sami pa lahko presodite, kaj je hujše nasilje: gospod, ki je v uvodni zgodbi sprašelval deklico o imenu ( se pač za komunikacijo ni spomnil česa drugega), ali pa zmerljivke, ki so mi jih namenile posameznice, varno skrite za vzdevki na tem portalu. Skrbne matere, ki se požvižgajo na spoštljiv odnos do sogovornika, ki misli drugače.
Pripis: Vsem zainteresiranim predlagam, da zmerljivke in nesramne pripombe na moj račun napišete v zasebna sporočila. Na tehle straneh, ki jih bere veliko število vljudnih ljudi, bo vaše obnašanje do sogovornika, ki ga "nenasilno" opremljate z žalitvami, pokvarilo prijetno vzdušje tega portala.
F r i n a