Kariera?

Brgita  

član od: 17.8.2006

sporočila: 267

tema odprta - 17. sep 2007 11:10 | ogledi: 5.622 | odgovori: 41

Spet lepo pozdravljeni!

Že nekaj dni premišljujem o tem in nikjer ne najdem pravega odgovora. Mogoče ima kdo od vas pravo mnenje zame.

Sem zaposlena, mati dveh otrok. Ker mož gara od jutra do večera, sem doma jaz "deklica za vse". Otroci so res vsak dan večji, hkrati pa imajo tudi vse večje obveznosti. Ker nimamo "dobrih" babic, ki bi kdaj vskočile, jih kam razvozile, pa tudi zaradi bolj umirjenega hitenja, razmišljam, da bi ostala doma. To pa je zdaj vprašanje - v službi daš odpoved, kaj pa potem? Kakšen je postopek? Se prijavim kot gospodinjska pomočnica?

Brgita

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

17. sep 2007 13:33

Če se prijaviš kot gospodinjska pomočnica - te bo prijavil mož? - ima to za posledico tudi plačila določenih dajatev. Dobro premisli, preden odpoveš službo - zdravstveno zavarovanje, delovna doba, prispevki...Razen če imaš potem možnost za opravljanje kakšnih del tudi doma.

Ne vem, v kakšni službi si inv  kakšnem podjetju, koliko si stara in koliko so stari otroci. Imaš morda možnost za dogovor, da te odpustijo kot višek in dobiš odpravnino? Kaj pa če poiščeš varinato za samozaposlitev? Odpreš s.p. in lahko delaš doma, občina ti pa financira ustanovitev in država v takih priemrih tudi primakne nekaj denarja? Vsaj v MB vem, da vsako leto razpišejo nekaj sredstev za samozaposlitve.

V vsakem primeru se posvetuj na davkariji, zavodu za zaposlovanje in tudi na občini. Kar tako pustiti službo...ne vem. Kaj pa če poskusiš s trimesečnim neplačanim dopustom, da se prepričaš, kako bi ti sama funkcionirala zgolj kot gospdinjska pomočnica in ne kot zaposlena mama in gospodinjska pomočnica v eni osebi? Morda ugotoviš, da se z drugačno organizacijo dela le da kaj olajšati?

Že res, da mož gara od jutra do večera, toda to počneš tudi ti. Sicer ne bi razmišlljala, kot si nam napisala. Samo da tebe nihče ne opazi, ker je to normalno, moški so pa garači in mučeniki. Tudi on ima kaj rezerve za pomoč, brez skrbi. Samo izpod svojih peruti moramo malo sputiti te naše moške, pa je marsikaj drugače.

Verjetno marsikatera meni drugače, a meni bila odpoved službe res izhod v zeo skrajni sili. Je pa res, da poznamo premalo okoliščin o tvojem življenju, da bi ti lahko kaj konkretnega svetovale. Zato bomo verejtno natresle nekaj svojih pogledov in izkušenj, odločitev bo pa na koncu samo vajina. Naj nikakor ne bo samo tvoja!

MAmamia

mamamia

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

17. sep 2007 14:00

Hm, odvisno koliko so stari otroci, če so še majhni, je možnost za polovični delovni čas, če se že vsaj malo bližajo 18. bodo pa kmalu imeli izpit za avto:) Hmm.. ne vem, če nimate ravno težav z denarjem, potem bi jaz na tvojem mestu verjetno res ostala doma. In točno to, k je rekla mamamia: moški so "garači" - ja, sej so, sam tudi ženske smo. Jaz sem zadnjič mojemu zagrozila, da bo mogel eno soboto stat zraven mene (vsaj to, če že sam nič ne naredi) da vsaj vidi, kaj vse moram jaz pospraviti - od prahu, do sesanja, pomivanja posode, tal, pranja, likanja, pa še kaj na vrtu, pa je to samo običajna sobota, ko ni treba npr. še posteljnine menjat, prat oken itd... Čisto za samoumevne nas imajo, tako pospravljanje pa u bistvu pomeni še en dan delovnika konec tedna! Scorpy

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

17. sep 2007 14:03

A si ne bi za začetek omislila gospodinjske pomočnice? Loni Makaroni

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

17. sep 2007 14:21

Mož ne more prijavit žene za gospodinjsko pomočnico. Razen seveda, če nimata istega naslova. Ognjič

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

17. sep 2007 14:24

Brgita, bolj za šalo kot zares: ko in če bosta imela še 2 otroka, se pravi skupaj 4, lahko pustiš služno in ti država plačuje prispevke... Tudi pri nas še nismo tam in dvomim, da se bova odločila za to varianto... Zaenkrat bom šla v službo za polovični delovni čas. veverica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. sep 2007 14:25

V eloti se strinjam s tem, kar je napisala darling mamamia. Naj dodam še tole. O zadevi pridobi informacije še pri: - davčnem svetovalcu, - odvetniku (ker bi bilo treba take stvari v smislu, koliko se plačuje prispevkov in kako boste denarne zadeve reševali v smislu, koliko ti bo mož nakazal na tvoj osebni račun in kaj boš ti iz tega plačevala, napisati) Zlasti pa preveri svoje finančne naložbe - ali imaš urejeno dodatno pokojninsko zavarovanje? Ker socialni prispevki in prispevki za penzijo za gospodinjsko pomočnico bi še tekli, ampak spektakularno visoki pa ne bodo (v primeru, da se za kaj takega odločiš) in moraš imeti še kakšno dodatno rezervo za udobne stare dni. In mislim, da bi morala (pre) brati mamamio med vrsticami. Tista, da ženske delamo, moški pa garajo - tista je indikativna. V bistvu govori o odnosih in vlogah, ki jih imajo ženske in moški v družini in o tem, da ženske nase prevečkrat prostovoljno navlečejo celotno gospodinjstvo, potem so pa izčrpane. V bistvu je takšna delitev del in vlog do neke mere še smiselna na kmetiji, če pa nimaš kmetije....pa ni dobrega razloga za to, da bi bila ženska trajno zadolžena za gospodinjstvo, medtem ko bi mož "garal". Ne vem, koliko sta stara otroka, ampak vsako leto bosta starejša. Kar pomeni, da se bosta zmogla tudi sama odpelajti na kakšno prostočasno dejavnost. Tako kot generacije otrok, ki smo zrasli ob obeh zaposlenih starših in z babico v drugem kraju. Pa tudi za kakšno delo v gospodinjstvu bosta poprijela. Tako kot generacije otrok, ki smo zrasli ob obeh zaposlenih starših in smo znali tudi kaj pogreti na štedilniku, pa perilo smo tudi zanli obesiti ipd.... Ne poznam ne tebe, ne tvojega moža. Ne dvomim, da je zelo zaposlen. Ne verjamem, da si je predstavljal, da bo v življenju tako. Prav tako ne verjamem, da je njegov družinski ideal na dolgi rok to, da pride zvečer domov, vsi ga pričakajo v stanju pripravljenosti, ga ne obremenjujejo s svojim življenjem, ženica lepo kuha, dom je pospravljen, pater familias pa meče umazane cunje od sebe in ženica jih ulovi, preden cunje padejo na tla...To, kar sem ti opisala, so fantazije vsakega moškega, in vsak moški, ki ne dela sramote svojemu spolu, bi se v resnici rade volje šel take igrice za kakšna dva dneva - ampak po dveh dheh bi se mu začelo rolati in po enem tednu bi te lepo prosil, da pojdi nazaj v službo. In vsak moški, ki ne dela sramote svojemu spolu, je tudi odgovoren oče, ki (resda potrebuje nekaj več čas, da se nauči žonglirati s svojim urnikom) želi biti vključen v življenje svojih otrok in družine tudi s kakšnim emotivnim suportom in ne samo finačnim. In sesati tudi znajo. So jih naučile mame, ki so hodile v službo. Želim pa te opozoriti, da si ne delaj utvare, da je možno, da bi se takole malo izključila iz službe, dokelr ne bosta otroka zrasla in se potem vključila nazaj. To je teoretsko možno, praktično pa skorajda ne. Čez nekaj let bodo vse tvoe delovne izkušnje izgubljene in bošn v kvalitetnih srednjih letih začenjala od nule, če te bo sploh kdo vzel, Po tem, ko si enkrat stara cca 45 let si bodisi sama izbiraš službe - v smislu,da te iščejo za kakšno službo in ti dobro plačajo transfer, ali pa nimaš službe. Tretje možnosti ni. Nekako se mi zdi iz tvojega zapisa, da si divje utrujena in da si zdajle v eni stiski in "se najraje ne bi šla", oziroma, "bi rada pobegnila od vseh obveznosti". Kadar je človek v taki psihofizični kondiciji, mora počakati, da tako stanje mine in šele nato zbirati informacije in se šele nato odločiti. Utrujena glava ni še nikoli sproducirala pametne odločitve. Na splošno še nekaj: poznam precej ljudi. Tudi ženske, ki so gospodinje. Spoštujem njihov izbor. Samo, razen žensk, ki vodijo kmečko gospodinjstvo - kar je pa že itak čista gospodarska dejavnost, ne poznam nobene, ki bi bila gospodinja in bi hkrati žarela od zadovoljstva (poznam pa kar nekaj zaposlenih žensk, ki vsemu navkljub, žarijo). Tiste, ki so pametne, se vključijo v družinski d.o.o. in tam opravljajo še kaj drugega, razen gospodinjstva. Poznala sem precej gospa, ki so bile rojene pred vojno in so opravile tisti srednješolski program za dekleta v Mladiki (so jih učilin gospodinjstva), pa so bile potem celo svoje odraslo življenje gospodinje - in vse so svoje otroke neusmisljeno priganjale v šolo in kariero, kerjim njihova gospodinjska izkušnja ni dajala dovolj pozitivne sampodobe. Pa tisto razlaganje možu, da spet potrebujejo denar za gospodinjstvo in to vsak dan znova - to na dolgi rok postane zelo ponižujoče. Skratka, jaz ne bi na tvojem mestu skakala v bazen, ne da bi se poprej prepričala, da je v njem voda. Ti moraš pa najprej šele "definirati vodo". Vendelina jr.

mamamia  

17. sep 2007 15:02

Nekaj za kontekst o usodu mož, katerih žene delajo kariere. malo heca nikdar ne škodi, kaj pravite?

(Moj, resnici na ljubo, ni iz te kategorije, kvečjemu kakšno perilo obarva....)

Mamamia 

Vse je v redu, draga. Najlepša ti hvala za tvoj lepi mail. Ni ti potrebno skrbeti za mene, ker je vse OK. Kuham sam in vsak dan sem bolj prepričan, kako to dobro funkcionira. Celo pojem lahko vse, kar sem skuhal, ne da bi bil primoran obiskati bolnico zaradi črpanja želodca. Včeraj sem pekel krompir. A se mora krompir olupiti? Ko se je to peklo, sem odšel po kruh, in ko sem se vrnil, se je emajl v posodi popolnoma stopil. Nisem mogel verjeti, kako je nekvaliteten. Dim v kuhinji se je polegel, edino mačka je črna kot vran in kašlja. Od takrat panično beži, čim vključim štedilnik in začnem ropotati s posodami. Ker moram vsaj enkrat na dan pojesti nekaj toplega, naše mačke ni več na spregled! Povej mi, kako dolgo se kuhajo jajca? Kuhal sem jih 2 uri in nikakor niso postala mehka. Napiši mi, prosim, če se lahko zažgano mleko uporabi tudi za kaj drugega. Ali ti ga naj pustim, dokler se ne vrneš? Imel sem manjši problem z golažem, ko sem hotel pogreti konzervo. Na žalost je eksplodirala v mikrovalovki. Vrata mikrovalovke so odletela skozi okno in uničila naš lepi rastlinjak...in okno tudi. Ker je bilo okno zaprto, (moram ga imeti zaprtega, ker drugače takoj prihitijo gasilci) je padlo ven z okvirjem. Udarni val je bil katastrofalen. Konzerva je poletela v zrak, prebila strop in zadela hčerko gospoda Goloba v sobi nad kuhinjo, točno med noge, no njej se hvalabogu ni nič zgodilo. Se ti je že kdaj zgodilo, da bi umazana posoda postala plesniva? Kako je to mogoče v tako kratkem času? Ti nisi niti še 4 tedne na potovanju. Za pomivalnim strojem sem opazil neverjetno aktivnost življenja. Od kod prihajajo vsi ti ščurki? Si jih mogoče ti tam pustila? No, končno sem se odločil in opral posodo. Draga, ne se jeziti in vpiti, ampak oni dober porcelan od babice je polomljen. Izgledal je tako čvrst in ni mi padlo na pamet, da ne bo vzdržal. Mogoče je 1000 obratov stroja za perilo le malo preveč. Mimogrede, tudi ta stroj je pokvarjen. Med centrifugiranjem je veliki nož za rezanje mesa malo poškodoval boben in se sedaj nahaja v zidu...nož, ne boben. Boben je prebil 30 cm zid in leži nekje zunaj. Ko sem jedel, sem na žalost umazal tepih v dnevni sobi s sokom od paradižnika. Ti si mi vedno govorila,da se sok od paradižnika nikakor ne da očistiti. Tukaj se varaš, draga moja, fleka ni več, dlak od tepiha pa tudi ne. Mogoče res ne bi smel uporabiti nitro-razredčilo. Hladilnik sem moral staliti. Ti si bila vedno tako nespretna pri tem. Led se da odlično odstraniti z zidarskim kladivom. Čudi me le, da sedaj ne hladi, ampak greje!? V vsakem primeru, meso je dobro pečeno, a jogurt, šampanjec in mineralna voda so eksplodirali. Draga moja, v četrtek sem pozabil zakleniti hišo. Imam občutek, da je bil nekdo tu, ker manjkajo neki predmeti... no denar ne osrečuje človeka, kot si ti vedno govorila. Tudi omara je prazna. Verjetno ni bilo veliko v njej, saj si mi vedno govorila, da nimaš kaj obleči. Ko sem včeraj zvečer hotel nahraniti zajca, se mi je prevrnila sveča. Zajc je zdaj brez dlake in zgleda čudno smešno. S tem bi za danes končal, bom jutri malo več napisal. Upam,da uživaš v miru brez mene in se imaš lepo. Lep pozdrav! Tvoj dragi

mamamia

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

17. sep 2007 16:39

pridružujem se mnenjema mamamie in vendeline, razmisli. če te bo gospodinjsko delo osrečevalo na dolgi rok. meni se zdi izjemno nehvaležno. nikjer se nič ne pozna. opozorila bi na en vidik, in sicer vzgojo otrok za samostojno življenje. otroka lahko začneta povzemati očetove vzorce obnašanja. kmalu bo edina tvoja naloga, da jim strežeš z vseh strani. saj si doma in drugega dela tako ali tako nimaš. tako je bilo razmišljanje mojih sošolcev, katerih mame so bile gospodinje. poleg tega jim niso pustile odrasti in niso jih naučile sprejemati odgovornosti zase. preveč so skrbele za njih. kot pravi moja sodelavka, otrok ravno tako odraste, tudi če kakšen dan je pašteto ali kekse za kosilo. še izkušnja moje tete. pri petdesetih se je prvič zaposlila, ker ni več prenašala, da ji je mož odmerjal denar za gospodinjstvo. če finance ne igrajo vloge, začni z gospodinjsko pomočnico, kot je bilo že predlagano. poleg tega najemi nekoga, ki bo otroke vozil po dejavnostih. poleg tega je skrajni čas, da moža vključiš v delitev dela. čeprav se ti morda zdi mission impossible, je verjetno precej možnosti, da se stvari izboljšajo. mimika Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 17. sep 2007 18:39:57

mamamia  

17. sep 2007 17:01

Če ne za stalno, pa se odloči za občasno pomoč. Morda poznaš kakšnega študenta ali študentko, ki bi otroke vozil po dejavnostih, s akterimi se ukvarjata, pa ti za plačilo priskoči na pomoč? Nekje je pač treba začeti.

se zelo strinjam s tem, kar je zapisala mimika, o povzetih vzorcih obnašanja. 

Mamamia

mamamia

kuharca37  

član od: 21.3.2006

sporočila: 563

17. sep 2007 17:22

Brgita,če hočeš vedeti kako je če si doma z otroki mi piši na zs....draga mimika tudi moj mož dela cele dneve in nikdar in nikoli me niso imeli otroci za nekakšno smet doma ....otroci te spoštujejo toliko in tako kot jih ti naučiš....pa spet problem o denarju....se bojite,da bi vam ga mož odmerjal...meni ga ni nikoli,je pa seveda za nekatere tu en problem ker je denar skupen in se seveda ne more kar tako zapravljati,da ne bi vedela oba za to....aja moja soseda pravi da hodi v službo samo za to,da ima svoj denar.....aja svoj denar pol se naj pa loči in bo denar samo res njen....v zakonu zame ni besede to je moje to je tvoje.... Veverica,da bi ti država kaj plačevala pri 4 otrocih pa ne vem....meni ne nič. Tudi jaz sem velikokrat pomislila da mož ne vidi dela v hiši ....o pa ga in mi to pove včasih ko najmanj mislim da je opazil kje je kaj narejeno. Pravkar mi je moj najstniški sin prinesel kapučino....le kdo ga je razvadil ali pa navadil. kuharca37

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti