18. sep 2007 10:01
Vse izbire so okej, če so rezultat prostovoljne izbire in skupnega pristanka. So ljudje, ki so se že od nekdaj videli kot mama/oče treh in več otrok in ki so se že od nekdaj videli/videle kot nekdo, ki bo v odrasli dobi skrbel za družino v smislu, da bo doma. Pa tudi so ljudje, ki so se videli v tem, da bodo hodili v službo in po službi tudi emotivno suportirali družino, ne samo finančno. In potem to v odrasli dobi tudi izvedejo.
In če si se ti, draga brgita, od nekdaj videla v tem, da boš potem, ko boš imela otroke, ostala doma in poskrbela za družino, potem to tudi realiziraj. Če pa se nisi tako videla, potem nikar.
Vsekakor velja tudi pozorno prebrati opozorila kolegic, ki gredo takole: ostati doma in se spremeniti v nergajočo čistilko in priganjalko ostalih, ki je, mimogrede, nihče ne spoštuje, ne hvala.
Samo, meni se nekako dozdeva, brgita, da ti nisi načrtovala utrujenosti in dveh šihtov. Se mi zdi, da si načrtovala družino, pa neko porazdelitev del in nalog in zdaj se je ta porazdelitev zgodila drugače, kot bi si ti želela in si v stresu in bi rada malo pobegnila od tega stresa. S pobegom v gospodinjstvo ne boš rešila čisto ničesar (morda bo na kratek rok zlikanih več srajc, to je pa tudi vse). To, da si v stresu, je v bistvu dobro, ker vidiš, da pelješ po tirnici, ki ni prava in jo je treba zamenjati. Zamenjati v smislu, da najprej premisliš o sebi in si (medtem, ko čakaš na otroka, da ju logistično dostaviš po različnih interesnih dejavnostih) odgovarjaš na vprašanja:
- ali s svojimi postopki razvijam samostojnost in odgovornost svojih otrok - če jima vse prineseš in odneseš, verjetno ni pravilno - kaj bi morala storiti, da bi povečala odgovornost pri otrokih
- ali moji družini dajem sporočila o tem, da ne zmorem - ker, če ti bolj nergaš ali pa si od besa tiho, tega tvoja familija ne prepoznava kot znaka, da ne zmoreš, to familija v osnovi prepoznava kot tvoje normalno stanje duha (mami je pač sitna, dejmo jo pustit, da v miru lika)
- kako komuniciram s partnerjem - ideja partnerstva je v tem, da se dogovoriš za en skupni kurs, potem pa ves čas poskušaš uloviti ciljni kurs, ker te življenje ves čas meče iz idealne smer. In ponavdi se malo zalomi, ker partnerrja slabo komunicirata, ker ne znata. Ženske zlasti delamo grozne felerje, ko si mislimo, da bi kakšno nalogo preložile na partnerja, potem si pa zraven mislimo, joj, on mora pa ob tej in tej uri biti tam, pa me bo skrbelo, če bo zmogel, potem pa raje sama naredim...in potem to naredimo in potem smo tiho in potem mislimo, da bo naš moški nekako prepoznal, da smo nekaj naredile namesto njega (ne da bi mu to sploh omenile), ker pa on tega niti slučajno ne prepozna, me čez kaka dva meseca eksplodiramo, mu odverbaliziramo bridkost zadnjih šestih mesecev - tega teksta človek seveda tudi pod razno ne razume - in gre potem raje malo v službo, ker tam stvari vsaj razume, pa še mir je, "ti si pa itak sitna, a boš imela kmalu menstruacijo?". Skratka, brgita, premisli, če se ti tudi tako obnašaša (v eni fazi življenja smo se vse tako obnašale, z leti to malo zmanjšujemo....
)).
Skratka, vzemi stvari bolj na easy. Potem bodo tudi odgovori na vprašanja prišli lažje. Do takrat pa ne pretiravaj z gospodinjstvom, okej?
Vendelina jr.