17. sep 2007 23:05
Mogoče pa imaš le slab dan ali pa si jezna na cel svet, ker te vse delo počaka.
Naj rečem dobrodošla v klubu utrujenih mamic in organizatorjev(ic) družinskega življenja. Lepo da si se oglasila. Ni treba, da je doma vse kot iz škatlice - za koga le? V glavnem si postavi drugačen cilj, ni treba imeti klinično čistega doma, temveč imej tak cilj, npr. da bo družina vesela in zdrava, da so glavice nasmejane in mama (ti) zadovoljna. Kot prvo za nekaj časa ugasni televizijo (atu odločno dopovej, da naj se ne približuje daljincu in da je to njegov prispevek pri tvojem projektu in te naj ne razočara). Odstrani vse motilce, mobilce, cigarete, če kadiš in podobno. No le KulSlo - to pa ne dovolim, da mi vzamejo.
Naj kar iz lastnih izkušenj povem, da otroci (mali in veliki) ne vidijo nezlikanih srajc, umazane posode, prahu, lačnega zajca itd. Vidijo le nezadovoljno, nergaško in žalostno mamo, ki kar naprej tečnari, ker mora postoriti to in ono pa še sodelovati pri pisanju naloge in jih priganjat h različnim krožkom pa še k igranju instrumenta, pa še pa še. Poskušaj si nadeti manj opravil. Včasih vidimo problem tam, kjer ga ni. Če so otroci že malo večji jih obvezno vklopi v delo, ugotvila boš, da zna princeska pri 8ih prav lepo oprati solato, prebrati umazano perilo, in da ne govorim o 6 letnem pobiču, ki ve kje je ločeno zbiranje odpadkov, kaj je postlana postelja, predvsem pa oba vesta kje so metle, sesalec itd. Ja volje in energije pa gre veliko. Kot sem zapisala organizator (popoldanskega) življenja.
Sama sem bila v podobni dilemi. Otroci so bili premajhni, dela čez glavo, tako da mi je že pri vseh luknjah uhajala para pa še študij in na vse to pa še sprememba delavnega področja.
Problem, ki ga imaš, vzemi z rezervo, ga prespi. Vzami si nekaj dni dopusta in se spočij. Potem so dnevi lepši. Predvsem pa poglej okoli sebe. Mogoče ti bo kaj lažje, če boš videla, slišala, da so tudi v drugih družinah preobremenjeni. Zdi se, da ni nikoli konca, da kar traja pa traja kot dolgotrajen proces. Vprašaj se - vse mine, otroci odrastejo in odidejo, kaj pa ti? Ni dobro ostati brez službe, pa ne mislim, da bi bila ta kasneje problem, gre zato, da boš šla, ko boš imela "več" časa, zelo težko nazaj v službo.
mamka