Ali je kdo lačen?

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

6. jul 2007 1:12

Ežoj, tale tvoja tortica zgleda prav slastno, pa reci kar češ! Če pa preliv ni tak, kot v knjigah... Kaj se sekiraš! Tudi meni ne rata vsakič lep bleščeč preliv, poje se pa glih tako.

Glede slikanja je že Matilda napisala zelo dobre nasvete. Matilda, zelo lepe slikice

Slikam s tisto nastavitvijo od blizu, naredim par posnetkov, potem pa pogledam, katera slika je najboljša. Sedaj imam nov fotoaparat in se še malo lovim. Pri slikanju od blizu sem imela motne slike, zdaj sem pa ugotovila, da moram slikati z opcijo od blizu, potem pa približati z digitalnim zoomom. Pri tej sliki sem malo eksperimentirala z digitalnim makro sistemom (fotografiranje od blizu s povečavo) http://www.moj-album.com/vstopnica/ssf543tnz

Kakšnih foto programov za obdelavo slik (zaenkrat) še ne obvladam.

Torej tako, kot je že Matilda napisala: izbereš lep kos peciva, krožnik in prt naj ne bosta kričeča, pod pravim kotom in primerna svetloba, kontrast barv (belo pecivo na belem krožniku se bolj slabo vidi)...  Sicer pa, eksperimentiraj...  

Mperhaj, če misliš na mojo tortico... Tisti krog je prav tako iz tičino mase. Ob robovih sem naredila črte z vilico, ki sem jo pomakala v barvo, potem sem pa s prstom malo zabrisala robove (fajn je, če delaš z rokavicami).

Vaaauuu jade!!! Fuuulll dobro!!!!

stana

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

6. jul 2007 7:22

elaphus,

iskal pri oba najboljša soseda, niso imeli.

Matilda in stana hvala za pojasnila. Zadeva je pravzaprav taka, da se je treba vsaki stvari posvetit. Moj sin se ukvarja s fotografijo napol-poklicno ( pa midva nikoli ne prideva do pogovora o fotografijah ), za pusta sva bila v Benetkah in je, recimo od desetih zjutraj do enih osmih zvečer posnel cca 700 fotografij, od tega je ponudil " kupcem " cca 30, kupljene ( in objavljene  ) so bile ( se mi zdi ) štiri..

ežoj

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

6. jul 2007 9:11

Jade, bravo... ta slika je pa taka, da bi človek kar ugriznil v to pecivo... Ali smem vprašati, katero pecivo pa je to? Pa recept? Izgleda zelo dobro... pa kremasto...pa verjetno bela čokolada na vrh... njami! Drugače sem pa tudi jaz že poskusila s programom za oblikovanje fotografij in ko se enkrat naučiš, lahko narediš slikice kot iz sanj. Čeprav kreme, ki noče stati pokonci v kremšniti ali pa zažganega biskvita, pa noben program noče popravit... matilda

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

6. jul 2007 9:28

Matilda tolje je pa moja včerajšnja pogruntavščina.  Sem mela "preveč" časa. jade

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

6. jul 2007 9:31

Mene tudi zanima, kaj je to za ena reč, ker zgleda tako mamljivo , pa še sočno mora bit. Da je lepa slikca, pa najbrž ni treba posebej povedat. A sem te dost hvalila, da napišeš recept, al moram še mal Ognjič

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

6. jul 2007 9:46

Ežoj včeraj sem to čokolado videla v sparu. Pojdi pogledat, mogoče je še ni zmanjkalo. LP! fakin712

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

6. jul 2007 10:09

Ja Jade, povej že no, jaz mam tudi malo viška časa danes... ali pa si poslikala samo zato, da nas zdaj dražiš? matilda

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

6. jul 2007 11:05

Evo,

jaz, ( ves zelen od jeze/fovšije ), prilagam še eno fotko slabega ( estetsko ) izdelka,

Jagodna torta, smetana preveč stepena, pa se ni dalo lepo naredit, pa še je bilo zelo vroče, pa se mi ni niti ljubilo preveč. Primerjajte to z " idealnimi " izdelki stane.

Fakin, takrat ko sem rabil, tudi v šparu niso imeli, morda so dobili. 

.

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

6. jul 2007 11:09

Ežoj, saj fasada pa tudi ni vedno tako pomembna. Tale reč je bila ziher zelooo dobra za jest. Ognjič

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

6. jul 2007 11:21

Čokoladno pecivo, če imamo preveč časa.   

Biskvit:

5 jajc

5 žlic sladkorja

5 žlic moke (zvrhanih)

2 žlice čokolade v prahu

1 žlica kakava

5 žlic vode

3 žlice olja

pol žličke pecilnega praška

Beljake stepemo v sneg. Rumenjake penasto stepmo s sladkorjem, dodamo vodo in olje, moko s pecilnim, kakavom in čokolado v prahu. Pečemo v pekaču velikosti 20 x 30 cm pri 180 stopinjah. Ne me vprašat koliko časa, ker nikoli ne štopam. Toliko, da ko prebodemo z zobotrebcem je zobotrebec suh.

Pečeno testo prelijemo z pol dcl mleka. Pustimo, da se ohladi.

Krema (porabiti je bilo treba nekaj stvari)

200 g jedilne čokolade

150 g mlečne čokolade (porabila sem čokoladice životinjsko carstvo, ki so se mi valjele v špajzu)

3 žlice olja

250 g mascarponeja (ostalo od sadne torta, bil čaz za porabit)

250 ml sladke smetane (če par dni do roka)

1 vrečka želatine v prahu

Obe čokoladi in olje raztopimo in ohladimo do mlačnega.

Želatino namočimo v par žlicah vode (beri navodila na vrečki) in raztopimo (jaz raztopim v mikrovalovki). Smetano stepemo ne čisto do trdega. Dodamo mascarpone na hitro premešamo. Potem v curku zlivamo notri želatino. Hitro premešamo. Ne mešati predolgo, da se smetana ne sesiri. Počasi prilivamo čokolado in zmešamo.

Kremo namažemo na ohlajeni biskvit. Kremo porovnamo in damo za 1 uro v hladilnik.

Raztopimo 200 g bele čokolade in par žlic olja, da dobimo lep tekoč obliv. Malo počakamo in parkrat premešemo, da se ohladi do mlačnega.

Prelijemo pecivo in ohladimo.

Preden pecivo režemo ga dama za pol urice na sobno temperaturo. Režemo z ostrim, dolgim nožem, ki ga za vsak rez prelijemo z vročo vodo in obrišemo (metodo "ukradla" od stane).

jade

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti